2024.03.28, Csütörtök
Két hét alatt épül energiatakarékos mintaházpark Szentendrén
Fotók: Nagy Mihály / magyarepitok.hu ;mti.hu

Két hét alatt épül energiatakarékos mintaházpark Szentendrén

sde2019.hu, index.hu

2019.07.12. 14:45 - Gyöngyösi Klaudia

Az innovatív házépítő versenyt többek között a WHB Kft. és az Épkar Kft. is támogatta.

Hirdetés

Idén először Magyarországon, Szentendrén rendezték meg a Solar Decathlont, a világ egyetemeinek energiatudatos építészeti versenyét. A West Hungária Bau Kft. és az Épkar Kft. által is támogatott esemény három kontinens, nyolc ország, huszonhét felsőoktatási intézmény és közel 400 versenyző részvételével kezdődött meg.

A képre katintva galéria nyílik!

Az első versenyt az USA Energiaügyi Minisztériuma kezdeményezésére 2002-ben tartották Washingtonban. A Solar Decathlon célja a napenergia, a megújuló energiák és az innovatív technológiák alkalmazásával összefüggő építészeti megoldások népszerűsítése, egyetemista csapatok által felépített pályaműveken keresztül.

„Tudnunk kell, hogy minden, ami isten ege alatt vízszintes a természet tulajdona” – mondta Áder János köztársasági elnök, az eseményre készített videóüzenetében. „A Solar Decathlon versenyein hasonló szellemben hívják kreatív erőpróbára a világ építésznek tanuló egyetemistáit” – fejtette ki az elnök. „Célja, hogy a vízszintesek és a függőlegesek is összhangban legyenek a természettel, hogy olyan házakat hozzunk létre, amik otthon vannak a természetben” – hangsúlyozta. „A fejlődés nem agresszív növekedést, hanem okos változást jelentsen.” „Ha sokan álmodnak együtt az egy új valóság kezdete”- zárta beszédét a köztársasági elnök.

 

Mindössze 14 nap áll a versenyzők rendelkezésére

A megmérettetésen tehát nem csak tervekkel és látványrajzokkal indultak a csapatok, meg is kell építeniük az elképzeléseiket. Az eredmény ezek után szigorú mérések és gyakorlati teszt után születik meg.

A versenyzőknek tizennégy nap állt rendelkezésükre, hogy az elérhető megújuló technológiák és rendszerek felhasználásával egyedi, innovatív és energiahatékony megoldásokat mutassanak be a közönségnek. A felépülő mintaházakat július 13-tól tekinthetik meg az érdeklődők.

 

Nem csak a szakmában érdekeltek tekinthetik meg a műveket

A fiatalok kreativitására és innovációs képességére építve, egyetemi kutató-fejlesztők működnek együtt ipari partnerekkel, szponzorokkal és olyan innovatív, energiahatékony házakat tervezzenek, amelyek a megújuló energia és a tudatos erőforrás használatra alapozva, fenntarthatóságot demonstráló mintaotthonok lehetnek. Így a verseny eredményeképpen egy innovatív lakóházakat bemutató "mintaházpark" jön létre Szentendrén, amelyet nem csak a szakma, de a lakosság is látogathat.

 

Galéria

Mi épül?WEST HUNGÁRIA BAU Kft.Épkar Zrt.Szentendreinnovációmegújuló energia

Hírlevél

Hirdetés