2024.04.18, Csütörtök
Megújul Eger történelmi belvárosa
hellovidek.hu

Megújul Eger történelmi belvárosa

heol.hu, magyarepitok.hu

2019.07.26. 08:50 - Gyöngyösi Klaudia

A projekt eddig elkészült elemeit a HE-DO Kft. és a Penta Kft. konzorciuma hozta létre.

Hirdetés

Elkészült a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében megvalósult egri Kossuth Lajos utca északi oldala, melyet a HE-DO Kft. és a Penta. Kft. konzorciuma kivitelezett – derül ki a heol.hu cikkéből. A belvárosi terek komplex megújítása című projekthez 1,82 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyert el a város.

 

Az elkészült szakasz sajtótájékoztatóján részt vett Habis László (j2) egri polgármester és a Penta képviselője is (j1). Fotó: Berán Dániel

Az öt közterületet és két, kulturális- és közösségi térként hasznosuló ingatlant érintő beruházáscsomag összértéke meghaladja az 1,9 milliárd forintot. A projekt támogatáshoz a város mind az egykori Helyőrségi Művelődési Otthont, mind pedig a közterületeket illetően 60-60 millió forint saját forrást tesz hozzá.

 

A környezetre is nagy hangsúlyt fektetnek

A konzorcium tavaly júniusban vette át a munkaterületet és nemrég befejezte az összetett projekt egyik fontos elemét: a Kossuth Lajos utca északi oldalának rekonstrukcióját, ahol 2019. februárban kezdődött a kivitelezés.  Megújult a járda a Megyeházától az Eszterházy térig tartó szakaszon, valamint az itt található parkolóhelyek is.

 

Fotó: Berán Dániel

A régi, értékes fasor megóvása mellett a mintegy 300 négyzetméternyi zöldfelület rendezésére is nagy gondot fordítottak a szakemberek: egyebek között tucatnyi fát, valamint két és fél ezer cserjét ültettek el. Emellett új utcabútorok is várják az egrieket és a városba látogatókat. Mindezek mellett a gyalogos járdát megvilágító, alacsony fénypontú lámpasort, a bicikliseknek pedig kerékpártámaszokat helyeztek ki.

 

Akadálymentesített járdák és parkolók épültek

A mozgáskorlátozottak számára az összes gyalogátkelőhely lesüllyesztett szegéllyel készült, valamint a munka során rámpákat és két akadálymentes parkolót is kialakított a kivitelező. A projekthez kapcsolódóan még júliusban megkezdődik két új munka is: Eger Önkormányzata a Kossuth utca déli oldalán is kialakíttat egy akadálymentes parkolót, valamint megújul az egykori Helyőrségi Művelődési Otthon kapubejárója is.

A komplex fejlesztési projekt részeként megújul továbbá:

  • az egykori Helyőrségi Művelődési Otthon, valamint a könyvtár épülete,
  • új külsőt kap az Eszterházy tér,
  • a Hatvani kapu tér,
  • valamint korábban elkészült és komfortosabb lett az Erzsébet udvar és a Kracker udvar.

 

A projekt célja történelmi emlékeink megőrzése

A projekt fő területe tehát a történelmi belváros, célja pedig, hogy az érintett közterületek, tömbbelsők, valamint az értékes, műemléki épületek megújuljanak, ezáltal mindenki számára elérhető kulturális és közösségi terek jöjjenek létre.

A fejlesztések eredményeként az építészeti értékeiről is híres megyeszékhely környezeti állapota jelentősen javul. A beruházás egyaránt vonzó városképet teremt, amely növeli az egri polgárok és az Egerbe látogató vendégek komfortérzetét.

Mi épül?Penta Általános Építőipari Kft.EgerHE-DOközterek

Hírlevél

Hirdetés