2024.03.28, Csütörtök
Kísérleti jelleggel épült napelempark Székesfehérváron
MTI/Bodnár Boglárka

Kísérleti jelleggel épült napelempark Székesfehérváron

MTI

2019.08.07. 12:14 - Almási Krisztina

A másfél hektáron létesült erőmű éves szinten mintegy 700 megawattórányi villamosenergiát fog biztosítani.

Hirdetés

Székesfehérvár ipari parkjában a Videoton Holding Zrt. mintegy 200 millió forint értékű önerős beruházásként napelemparkot alakított ki kísérleti jelleggel. Az 500 kilowattos napelemparkot az ipari park egy eddig kihasználatlan, másfél hektáros területén hozták létre. A VT-Naperőmű nyár folyamán készült el, a próbaüzemet követően ma már az üzemszerű termelés folyik.

A napelempark éves szinten várhatóan 650-700 megawattórányi villamosenergiát fog biztosítani, ezzel pedig 225-245 tonna szén-dioxid-kibocsátást takarít meg, ami egyenértékű egy 41 hektáros tölgyerdő szén-dioxid-elnyelésével.

Sinkó Ottó, a vállalat társ-vezérigazgatója a naperőmű bejárásán elmondta, hogy a beruházás a cégcsoport elkötelezettségét mutatja a megújuló energiák irányába. Hozzátette azt is, hogy amennyiben a rendszer beválik, a napelemparkot bővíteni fogják.

Az előzetes számítások alapján a naperőmű megtérülése várhatóan 11 év lesz. A hosszúnak tűnő időtartam oka, hogy a fél megawattos erőmű csak töredékét képes előállítani energiaszükségletüknek, mivel csúcs áramigényük napi 11 megawatt.

Mi épül?Székesfehérvárnapelemnapenergiamegújuló energia

Hírlevél

Hirdetés