2024.04.23, Kedd
Elkészült Körmenden egy magyar gyógyszergyártó új üzemcsarnoka
Illusztráció: egis.hu

Elkészült Körmenden egy magyar gyógyszergyártó új üzemcsarnoka

mti

2019.09.20. 15:35 - Szabó Ákos

Az Egis beruházása 5 milliárd forintból valósult meg.

Hirdetés

Folyamatosan fejlődik a hazai alapítású Egis Gyógyszergyár Zrt. körmendi gyára. Pénteken átadták a francia Servier többségi tulajdonában levő cég új nyugat-magyarországi új üzemcsarnokát, mely 5 milliárd forintból készült el.

A galenikus - vagyis nem szilárd anyagú - gyógyszerkészítményeket előállító üzem felépítéséhez és termékfejlesztéséhez az uniós Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) pályázatán, a Szegedi Tudományegyetem, a Pannon Egyetem és a Természettudományi Kutatóközpont együttműködésével nyert támogatást az Egis. A fejlesztések eredményeként 3 olyan új termék kerül a piacra 2020 végéig, amelyekkel a korábbinál hatékonyabban lehet kezelni egyes betegségeket.

 

Az Egis exportjának felét gyártja Körmenden

Hodász István, az Egis vezérigazgatója az átadón elmondta: az 50 éve alapított körmendi üzemükben kezdetben gyermektápszereket készítettek, majd az 1980-as években csomagoló- és tablettázóüzem épült, a 2000-es évek elején pedig kutatás-fejlesztési egységet hoztak létre. Ma mintegy 700 embert foglalkoztatnak Körmenden, a gyár adja az Egis teljes exportjának felét.

A Ginop-program keretében 2,3 milliárd forint vissza nem térítendő forrást nyert el a vállalat, a kormánytól pedig 950 millió forint beruházási támogatást kaptak. Az összesen 5 milliárd forintos beruházás révén 4000 négyzetméteres üzem épült. Itt 2020 elejétől 36 gyógyszerkészítményt gyártanak, évente 20 millió egységet, amelynek több mint 80 százalékát exportálják.

 

Tovább bővül a gyár

A vezérigazgató elmondta: tovább fejlesztenek Körmenden, új gyógyszercsomagoló-üzemet építenek, bővítik a tablettázóüzemet, továbbá új onkológiai készítmények előállítására szolgáló egységet is építenek, amelyhez 1,7 milliárd forint támogatást nyertek egyedi kormánydöntés alapján. A munkaerő folyamatos utánpótlására helyben duális szakmunkásképzést is indítottak, amelynek jelenleg 23 tanulója van.

Mi épül?Körmendüzemépítésüzemfejlesztésinnováció

Hírlevél

Hirdetés