2024.04.16, Kedd
Néhány hónapon belül szerkezetkész a Siemens-evosoft szoftverfejlesztő vállalat új székháza
Fotók: Bernát Benjámin/magyarepitok.hu

Néhány hónapon belül szerkezetkész a Siemens-evosoft szoftverfejlesztő vállalat új székháza

magyarepitok.hu

2019.09.29. 09:44 - Almási Krisztina

Az Épszerk-Pannónia Invest munkájával készülő létesítményben több munkafolyamatot saját gyártású elemekkel valósítanak meg.

Hirdetés

Ingatlanfejlesztő: WING Zrt.
Fővállalkozó: Urban Construct Kft.
Generálkivitelező: KÉSZ Építő Zrt.

Idén februárban kezdődött el a Siemens leányvállalata, az evosoft új székházának szerkezetépítése Budapest XI. kerületében, az Infopark előtt, a Duna partján. A szerkezetépítési munkákat – melynek során több, mint 23.000 m3 vasbeton szerkezet épül - az Épszerk-Pannónia Invest Kft. végzi. Az építkezés aktuális állapotáról és kihívásairól Ilkei Péter, az Épszerk-Pannónia Invest Kft. létesítmény főmérnöke számolt be lapunknak.

 

A képre kattintva galéria nyílik! (Fotók: Bernát Benjámin/magyarepitok.hu)

Az Épszerk-Pannónia Invest Kft. a szerkezetépítés során több munkafolyamatot is saját gyártású elemekkel valósít meg. A mélyépítés után a szerkezetépítés az alaplemez-építéssel indult, jelenleg pedig a földszinti függőleges szerkezetek – a falak és pillérek – építésének befejezése, valamint a födém zsaluzása, vasszerelése és betonozása zajlik. Az aktuális munkálatok része az előregyártott mellvédfalak elhelyezése is.  

Ilkei Péter elmondása szerint a hazai építőipar munkaerőhiányos helyzete miatt a megvalósítás során kihívást jelent a projekt időzítésének tartása, illetve nagy szakértelmet igénylő, nagyvonalú építészeti megoldások magas színvonalú megvalósítása. Ilyenek például:

-          a helyenként előforduló, nagy belmagasságú – akár három szint magas – terek létrehozása,

-          többszintes pillérek, illetve látszóbeton felületek építése,

-          illetve a nagyszámú mellvédfal kialakítása, amit előregyártott elemekkel oldanak meg.

 

A képre kattintva galéria nyílik! (Fotók: Bernát Benjámin/magyarepitok.hu)


A szerkezetépítési munkálatokat saját gyártású elemekkel gyorsítja az Épszerk-Pannónia

A kivitelező a nagy, összefüggő felületek vasszerelését, elsősorban a födémlemezeknél, sajátgyártású „szőnyegvasalással” valósítja meg. A betonacél tekercsben érkezik a helyszínre, ahol szétterítik és a szükséges pótvasalást elhelyezik. Ugyanígy a födémvasalásnál, a hálók távtartását az Épszerk-Pannónia saját fejlesztésű trigon terpesztett eleme biztosítja. Továbbá a lépcsőkarok, valamint a homlokzati mellvédfal panelek is saját fejlesztésű gyártmányok. Mindezek a megoldások a helyszíni élőmunka kiváltását szolgálják, amivel hozzájárulnak az építési folyamatok optimalizálásához és a minőségbiztosításhoz.

Az irodaház szerkezetépítéséhez összesen 91.000 négyzetméternyi zsalut, 23.500 köbméternyi betont és 3.500 tonna betonacélt használnak fel. A vasbeton szerkezetek építése várhatóan 2020. februárban fejeződik be.

Galéria

Mi épül?Épszerk-Pannónia Invest Kft.KÉSZ CsoportirodairodaházUrban Construct Kft.építőipari cégek

Hírlevél

Hirdetés