2024.03.28, Csütörtök
Kétezer háztartás energiaellátását fedezi Komárom-Esztergom új napelemparkja
Illusztráció (ecolounge.hu)

Kétezer háztartás energiaellátását fedezi Komárom-Esztergom új napelemparkja

MTI

2019.11.02. 07:35 - Almási Krisztina

A nyolc hektáron létrehozott létesítmény évente 6400 megawattóra áramot fog termelni.

Hirdetés

A magyar tulajdonú Eurotrade Zrt. a Komárom-Esztergom megyei Környe határában átadta nyolchektáros napelemparkját, melyet 1,6 milliárd forintból hoztak létre. A fejlesztés 30 százalékát önerőből, fennmaradó részét pedig hitelből finanszírozták.

A társaságnak 20 éves áramátvételi szerződése van a MAVIR Zrt.-vel, és arra számítanak, hogy a beruházás 8-9 év alatt térül meg. A napelempark évente 6400 megawattóra áramot fog termelni, ami kétezer átlagos magyar háztartás villamosenergia-igényének felel meg.

A nyolchektáros területre közel 20 ezer, BYD gyártmányú szolárpanelt telepítettek. A keletkező energiát 12 kilométeres kábelen továbbítják és 67 Huawei inverter alakítja váltóárammá a villamosenergia hálózat számára.


A fejlődés útján tart a vállalat

A napelempark átadóján Szűcs Attila, a vállalat ügyvezető igazgatója elmondta, hogy az Eurotrade Zrt. cégcsoportja közel 30 megawattnyi naperőműves kapacitást fejleszt, négy erőmű már termelésben áll.

Az Eurotrade Zrt. megállapodást kötött a Komáromban elektromos autóbuszokat gyártó, kínai BYD-del napelemek kereskedelmére. Magyarországon a napelemparkok részére már több 10 ezer táblát értékesítettek, és belépni készülnek a háztartási kiserőművek piacára is.

Az Eurotrade Zrt. egy 1990-ben alapított magyar családi vállalkozás, a cégcsoport ma már több mint 30 vállalkozást foglal magába.

Mi épül?Környenapelemnapenergiatechnológiafenntarthatóságkörnyezetvédelmi beruházás

Hírlevél

Hirdetés