2024.03.29, Péntek
Ezekkel a fejlesztésekkel gazdagodik a kisvárdai vár
A kisvárdai vár

Ezekkel a fejlesztésekkel gazdagodik a kisvárdai vár

magyarepitok.hu

2019.11.20. 15:55 - Almási Krisztina

A műemlékhez kapcsolódóan egy új kiállítóépületet is létrehoznak, valamint elbontják a várhoz kapcsolódó létesítmények egy részét.

Hirdetés

Hamarosan elkezdődhet a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében található kisvárdai vár turisztikai célú fejlesztése a kivitelező megtalálása után – derül ki az uniós közbeszerzési adatokból. A beruházás keretében elbontják a vár 20. században épült részeit, konzerválják a várromot, valamint egy új, kétszintes, részben alápincézett kiállítóépületet hoznak létre több mint 1200 négyzetméteres alapterülettel.

A kisvárdai vár déli szárnya 1470 körül épült, a délkeleti torony alápincézett háromszintes épületként, az egykori palotaszárny pedig szabadon álló falként maradt fenn. A várat északról két kör alakú bástya és téglakerítés határolja. A külső vár egykori területének déli része jelenleg közparkként, északi része pedig sportpályaként működik. A focipályát a kiszolgáló létesítményeivel és azok közműveivel együtt elbontják.

A fejlesztés keretében a létesítmény körüli környezetrendezés is megvalósul, melynek részeként 6700 négyzetméternyi területet gyepesítenek, valamint több mint 1500 négyzetméteren sétányokat alakítanak ki. A vár bejáratához vezető zúzottköves sétány mentén kerti elemeket helyeznek el. A külső vár területén 4 információs táblát, 16 padot, 6 hulladékgyűjtőt, 14 kandelábert és 5 kerékpártárolót helyeznek el.

Mi épül?Kisvárdaműemlékfelújítás

Hírlevél

Hirdetés