2024.04.19, Péntek
Így halad a Dózsa György úti háromszintes mélygarázs építkezése
Fotók: Bernát Benjámin/magyaerpitok.hu

Így halad a Dózsa György úti háromszintes mélygarázs építkezése

magyarepitok.hu

2019.12.23. 07:40 - Almási Krisztina

A West Hungária Bau Kft. megbízásából az Épszerk-Pannónia Invest Kft. munkájával készül el a mintegy 9 ezer négyzetméter alapterületű parkolóház a Dózsa György úton. A projekt aktuális állásáról, Nagy Sándort, a WHB projektvezetőjét kérdeztük.

Hirdetés

Háromszintes, összesen közel 27 ezer négyzetméteres mélygarázs épül a Városliget melletti Dózsa György úton a West Hungária Bau Kft. mint Fővállalkozó és az Épszerk-Pannónia Invest Kft. mint szerkezetépítő alvállalkozó kivitelezésében.

A Városliget Zrt. közel 6 milliárd forintos beruházásánál tavaly júniusban kezdődött meg a kivitelezés, és decemberben fejeződtek be a szerkezetépítési munkálatok, azaz az I. ütem. Ennek köszönhetően megkezdődhetett a II. ütem kivitelezése is, mert azokon a területeken, ahol már elkészültek a vasbeton szerkezetek, ott a munkaterületet birtokba vehették a szakági alvállalkozók, akik megkezdték a gépészeti munkákat – köztük a csatornázást, a vízellátást és a légtechnikát érintő feladatokat, valamint az elektromos munkákat is.

 

Fotó: Bernát Benjámin/magyarepitok.hu (A képre kattintva galéria nyílik!)

Ezekkel párhuzamosan már a kőművesmunkák is zajlanak: a vasbeton-szerkezetek mellett válaszfalak és térelhatároló falak formájában, melyek Porotherm-, Ytong-, illetve zsalukő-téglából készülnek. A projekt során már megtörtént a nyílászárók és lakatosszerkezetek méretfelvétele, melyek gyártása és beépítése jelenleg már folyamatban van.

Fotó: Bernát Benjámin/magyarepitok.hu


Ezek a folyamatok kerülnek sorra a következő félévben

A teljes beruházás két szerződési részből áll – I. ütem a vasbetonszerkezet-építést foglalja magába, a II. ütem pedig magát a beépítést. A szerkezetépítés decemberben lezárult, a beépítés május végén zárul majd le. A létesítményben a téli időszakban is folyamatosan végzik majd a belső szakipari munkákat, a kinti hőmérséklet nem befolyásolja ezeket a munkálatokat, mert ezek már egy teljesen zárt, lehatárolt térben zajlanak.

 

Fotó: Bernát Benjámin/magyarepitok.hu

 

Figyelembe véve a távlati igényeket is, történt egy funkcióváltás, ugyanis a mélygarázsban lévő trafóhelyiség kikerült az épületből, közvetlen a mélygarázs mellé egy vasbeton-szerkezetbe – ennek a szerkezetépítési munkái is már zajlanak, párhuzamosan a szerkezet szigetelésével.

A kivitelezés során kihívást jelent és folyamatos egyeztetést igényel az organizáció megszervezése, mivel az építkezési területet egyik oldalról a Dózsa György út, másik oldalról pedig a Városliget határolja – ezeket nem tudják teljes mértékben igénybe venni a munkálatokhoz, csak a két rövidebb oldalt. Ezt többek között az építkezés idejére készített és alkalmazott ideiglenes forgalomtechnikával tudják áthidalni.

Az idei év az építkezésen úgy zárul, hogy még a karácsonyi ünnepek előtt az utolsó, még álló toronydaru is elbontásra kerül.

 

Fotó: Bernát Benjámin/magyarepitok.hu

 

Galéria

Mi épül?WEST HUNGÁRIA BAU Kft.Épszerk-Pannónia Invest Kft.BudapestVárosligetparkolókmélygarázs

Hírlevél

Hirdetés