2024.03.28, Csütörtök
4000 fős multifunkcionális csarnokkal gazdagodik Békéscsaba sportélete
Illusztráció (afasiaarchzine.com)

4000 fős multifunkcionális csarnokkal gazdagodik Békéscsaba sportélete

magyarepitok.hu

2020.01.07. 13:45 - Almási Krisztina

A csarnokban 11 ezer négyzetméteren edzhetnek majd mintegy tízfajta sportág gyakorlói.

Hirdetés

Békéscsabán új multifunkciós sportcsarnok és sportuszoda épülhet, a közbeszerzési ismertető alapján a projektekhez jelenleg keresik a tervezőt. A sportuszoda építése külön tervezési közbeszerzés tárgyát képezi. Az új sportcsarnokot a Gyulai út 34. szám alatt fogják megvalósítani. A Dobozi út és a Gyulai útközúti összekötésének kapcsolatos megtervezése is a beruházás részét képezi.

A sportcsarnok 11 ezer négyzetméteres területtel épül majd meg, amely kulturális rendezvények esetén 4000 fő, kézilabda, kosárlabda és röplabda sportrendezvények esetén pedig mintegy 3000-3500 fős lelátókialakítással (fix- és mobillelátók vegyes alkalmazásával, támlás felhajtható ülőkékkel) vehető igénybe. A mobillelátók elhelyezését követően a küzdőtérnek minimum egy kézilabdapálya méretűnek kell maradnia – biztonsági területtel, kispadokkal, egyéb versenyszabályzatok szerinti védőterületekkel együtt.

A küzdőtér nagysága megközelítőleg 2000-2400 m2 lesz, a játéktér mérete mobillelátók nélkül minimum 36 méter x 50 méter lesz.

A küzdőteret úgy alakítják ki, hogy a hosszirányra merőlegesen két kézilabda-edzőpálya elférjen egymás mellett. Ezeken kívül két röblabda-edzőpálya is helyet kap majd az épületben.

Az épület küzdőteréhez egy rakodási lehetőséget biztosító előtető is kapcsolódik majd, amely legalább egy kamiont képes fogadni és biztosítja a koncertek, kulturális rendezvények eszközeinek berakodási lehetőségét.


Tízfajta sportág gyakorlását teszi lehetővé a csarnok

Az épületet annak megfelelően alakítják ki, hogy alkalmas legyen nemzetközi és hazai I. osztályú sportesemények  lebonyolítására.

Az épület több sportágnak ad majd otthont, melyek közül kiemelt szerepet kap a kézilabda, a röplabda és a kosárlabda.

Ezeken kívül lesz alkalmas lesz még a tornasportok, az asztali- és lábtenisz, a futsal, a judo, a kick-box küzdősportok (ráterített szőnyegen) és vívás gyakorlására is. Az említett sportokhoz kapcsolódó sportesemények megrendezéséhez szükséges eszközök beszerzése és az épületen belüli tárolása is a tervezési feladat részét képezi. A beruházás keretében a különböző edzésmunkák elvégzésének biztosítását, például bordásfal-gyakorlatok, kötélmászás lehetőségét is biztosítani kell.

A rendezvények és a napi használati módok közötti átalakítást igénylő munka és időigényesség miatt a létesítményben minél nagyobb gépesítettséget terveznek. Az épületben továbbá „kulcsmentesség” kialakítását tervezik, a megfelelő jogosultságok kiosztásával. A lezárt területek közötti átjárhatóságot beléptetőrendszer kiépítésével fogják megoldani.

Mi épül?Békéscsabasportcsarnoksportberuházások

Hírlevél

Hirdetés