2024.03.29, Péntek
80 tonnás óriástojás lebeg a kecskeméti egyetem aulájában
Fotók: Bernát Benjámin/magyarepitok.hu

80 tonnás óriástojás lebeg a kecskeméti egyetem aulájában

magyarepitok.hu

2020.01.30. 08:00 - Gyöngyösi Klaudia

A kivitelezési munkálatokat a ZÁÉV Zrt. végezte, a lebonyolítói és műszaki ellenőri feladatokat pedig a Főber Zrt. és a Friday Creative Kft. konzorciuma látta el.

Hirdetés

Óriástojással és mozgó előadóteremmel jött létre egy új innovatív campus, a Neumann János Egyetem új Gazdaságtudományi Kara részére. A beruházás teljes telekterülete 5,5 hektár, melyből az I. ütemben 1,1 hektáron, 13,4 milliárd forintból valósult meg a létesítmény.

 

 

A 2017 februárjában kezdődő kivitelezési munkálatokat a ZÁÉV Zrt. végezte el, a lebonyolítói és műszaki ellenőri feladatokat pedig a Főber Zrt. és a Friday Creative Kft. konzorciuma látta el. Az épület és a majdani Campus komplexum a Kecskeméti Duális Oktatás Zrt. beruházásában valósul meg, melynek egyben üzemeltetője is a vállalat.

Az aulában található egy tőzsdetojás nevű fémburkolatú acélszerkezet, amely:

  • 24 darab acélpászmánból áll,
  • 3 méterrel a föld felett függ,
  • illetve 13 méter magas és körülbelül 80 tonnás.

 

A képre kattintva galéria nyílik!

A Kelet-Közép-Európában egyedülálló szerkezetben egy pénzügyi elemzőközpont, vagy tőzsdeterem és egy tanulóhelyiség került kialakításra – nyilatkozta lapunknak Hegedűs Zoltán okleveles építészmérnök és műszaki ellenőr, a Főber Zrt. képviseletében.

A szerkezet különlegessége több problémát is felvetett

„A tojás függesztéséhez szükséges bebetonozandó elemek, a kapcsolódó vasbeton gerendák és födémek kapcsolata rendkívül bonyolult – ismertette Hegedűs Zoltán. „Olyan sűrű vasalásra volt szükség, hogy abba már nagyon nehezen lehetett behorgonyozni a tartófüleket, valamint a betonozáshoz is különleges „öntömörödő” betont kellett alkalmazni. Ennek a megfelelő minőségét természetesen próbateszttel is igazolni kellett” – fejtette ki az építészmérnök.

Az acélszerkezetet egy tojástartóként emlegetett állványzaton készítette el a szakkivitelező, melyet azután a statikus tervező előírásai szerint, a feszítőpászmákba lépcsőzetesen bevitt erőkkel emelt fel.

„Emellett a biztonságra való törekvés miatt a hidakhoz hasonló próbaterhelés elvégzését is kérte a megrendelő, melyet a BME Szilárdságtani és Tartószerkezeti Tanszékének kollégái végeztek el” – mondta Hegedűs Zoltán.

 

Forgó színpadtechnológiával készültek az előadótermek

 

A beruházásban egy 300 fős nagyelőadó, valamint két – egy 80 és egy 120 fős – kiselőadó készült el, melyek közül a kiselőadók színpadtechnológiai szerkezetekkel elforgathatók, így önállóan is használható a három helység, összeforgatva pedig egy 500 fős auditóriumot adnak ki.

Mindezek mellett a homlokzat egy elemes rendszerrel valósult meg, mely előtt egy acélszerkezeten helyezték el az automata árnyékolórendszert, amit az épületautomatika vezérel az évszakhoz, napszakhoz és időjáráshoz igazodva.

Az aula és a nagyelőadó fölötti födémek kivitelezéséhez egy három emelet magas nehézállványzatra volt szükség.

„A hűtés/fűtési rendszert 108 darab talajszonda szolgálja ki” – ismertette Hegedűs Zoltán. „Továbbá a nagy energiaigény kompenzálása végett a tetőfelületeket -2 járható zöldtető kivételével – napelemek borítják” – tette hozzá.

 

A projekt célja a Gazdaságtudományi Kar infrastrukturális fejlesztése

Az első ütemben egy oktatási épülettel fejlesztették az egyetem Gazdaságtudományi Karát, a tervezett második ütemben pedig:

  • egy adminisztrációs épület,
  • egy tudástár (könyvtár),
  • egy multifunkciós épület,
  • két kollégiumi épület,
  • egy kilátó,
  • és egy minden új építésű épületet összekötő, az ingatlan mellett húzódó Izsáki út felett is átívelő, felsőközlekedőt hoznak létre a tervek szerint.

Galéria

Mi épül?Főber Zrt.ZÁÉV Építőipari Zrt.KecskemétNeumann János Egyetemoktatási beruházásinterjú

Hírlevél

Hirdetés