2024.03.28, Csütörtök
Egy régóta félbehagyott létesítmény is megújul Debrecenben​
Fotók: dehir.hu, mti.hu

Egy régóta félbehagyott létesítmény is megújul Debrecenben​

ted.europa.eu, dehir.hu

2020.01.02. 12:52 - Gyöngyösi Klaudia

Megszülettek a tervek a Latinovits Színház befejezésére és a Csokonai Színház felújítására is.

Hirdetés

Már keresik a kivitelező a két debreceni – a Latinovics és a Csokonai - színház felújításához – derül ki a friss uniós közbeszerzési adatokból. Egy román-magyar pályázaton elnyert forrásból fejezik be az évekkel ezelőtt félbemaradt Latinovits Színházat, a Csokonait állami támogatásból újítják fel – írja a dehir.hu.

A Latinovits Színházban a színjátszó tér mellett helyezik majd el a határtérség történelmi és kulturális örökségét bemutató értéktárat és ott szervezik majd meg a Kárpát-medencei színjátszók posztgraduális képzését is. Továbbá az épületet nemcsak a színjátszás céljából, hanem kulturális komplexumként is használják majd. A támogatás teljes költsége két pályázatból áll össze, ezek együttes összege 5,6 milliárd forint.

A színház belsőépítészeti tervei. - A képre kattintva galéria nyílik / Fotók:dehir.hu

A színház épületrészen nagyszínpad, nézőtér, alsószínpad, színpad és kiszolgáló helyiségei, díszletszállító emelő, irodák, közönségforgalmi vizes helyiségek, üzemi helyiségek, felvonók és közlekedők készülnek.

Az értéktárnál előcsarnokot, multifunkcionális teret, melegítőkonyhát és stúdiószínházat alakítanak ki. Továbbá itt lesznek a színiakadémia tantermei, a balett terem, a próbatermek, az irodák, az öltözők, és a színész büfé is.

 

Modernizálják a jelenleg elavultnak számító műemléképületet is

Szintén a legfrissebb Közbeszerzési Értesítőben jelent meg a Csokonai Színház felújítására kiírt tender. Ahogy azt korábban már megírtuk, a Modern Városok Program részeként 6,3 milliárd forint támogatásból újul meg a Csokonai Nemzeti Színház.

A Csokonai Színház látványterve -MTI

A kiírás szerint a színház épületét teljeskörűen felújítják, ahogy a színháztechnikát is. Továbbá az ötszintes színészház is komplett felújításon esik majd át. A színház épülete régen élt meg felújítást és jelenleg műszaki problémái is vannak, emellett színháztechnológiailag elavult és kevés néző befogadására alkalmas.

A külső és belső restaurálás fő célja tehát:

  • a befogadóképesség bővítése,
  • teljes körű színpadtechnikai megújulás,
  • illetve az épület megújítása a műemléki értékek figyelembevételével.

Galéria

Mi épül?színházfelújításműemlékfelújításDebrecenModern városok program

Hírlevél

Hirdetés