2024.04.20, Szombat
Intermodális logisztikai központ épül Szabolcsban
Látványterv - iho.hu

Intermodális logisztikai központ épül Szabolcsban

iho.hu

2020.01.28. 15:37 - Gyöngyösi Klaudia

A terminál többek között alkalmas lesz vasútról közútra mozgatni konténereket, konténertartályokat és félpótkocsikat is.

Hirdetés

Nyomtávváltáson alapuló intermodális logisztikai szolgáltató terminál épül a fényeslitkei Orinter Ipari Park területén az East-West Intermodális Logisztikai Szolgáltató Zrt. kivitelezésében – derül ki az iho.hu cikkéből.

A beruházás 18 milliárd forintból valósul meg, amire a társaság tulajdonosai biztosítják a forrást. A létesítmény alkalmas lesz vasútról közútra, közútról vasútra és vasútról vasútra is átrakni konténereket, konténertartályokat és félpótkocsikat.

A folyamatot ismertető videót ide kattintva érhetik el.

A központ területén több ezer konténer tárolására alkalmas teret alakítanak ki.

Mivel a terminál képes felrakni teljes szerelvényeket vagy akár fél pótkocsikat is vasútra, így lehetőséget teremt a 4-es út környezetterhelésének jelentős csökkentésére. Ehhez rendelkezni fog a félpótkocsik tárolására alkalmas parkolóval is.

 

Több mint félezer embernek biztosít munkalehetőséget a központ

A létesítményben 140 ember foglakoztatását tervezik, de közvetett módon 400 embernek biztosít majd munkalehetőséget.

A terminál Magyarországnak jelenleg a keleti-nyugati határ mentén működő terminálokhoz képest meglévő tízéves lemaradását tízéves előnyre változtatja. Magyarország visszakerül a vasúti logisztika térképére. A terminál elméleti kapacitása 500 ezer TEU/év. (A TEU a szállítmányozásban használt fogalom, mellyel a konténerforgalom nagyságát határozzák meg.)

Jelenleg az építési engedélyeztetési eljárás van folyamatban. A tervezett átadás 2021. negyedik negyedéve.

Mi épül?terminálPusztaszabolcsépítőipari cégeklogisztika

Hírlevél

Hirdetés