2024.03.28, Csütörtök
A Mapei hozzájárult a Puskás Aréna hosszú távú működéséhez
Fotó: Mapei Kft.

A Mapei hozzájárult a Puskás Aréna hosszú távú működéséhez

magyarepitok.hu

2020.02.13. 08:00 - Gyöngyösi Klaudia

Egyértelműen kijelenthető, hogy a stadion rekonstrukciója a sportberuházások kapcsán is az elmúlt évek egyik legnagyobb beruházása volt.

Hirdetés

Mapei megoldások is hozzájárultak a Puskás Aréna megvalósulásához, melyet az elmúlt évtized egyik legnagyobb építőipari projektjeként tartanak számon. Ahogy azt már korábban megírtuk: novemberben teltházas mérkőzéssel avatták fel az elkészült Puskás Arénát. A generálkivitelezést 2017 tavaszán kezdte el a Magyar Építő Zrt. és a ZÁÉV Zrt. konzorciuma a Kiemelt Kormányzati Beruházások Központja Zrt. beruházásában.

A teltházas mérkőzésen - fotó: MTI

A beruházás száz százalékig magyar projektté vált, miután a műszaki ellenőri feladatokat az Óbuda Group és a Főber Zrt. látta el, a tervezési munkákat a Közti Zrt. végezte el, a stadion vezető tervezője pedig Skardelli György volt. A kivitelezés során a KÉSZ Ipari Gyártó Kft. készítette és szerelte az acélszerkezetet, míg a szerkezetépítés feladatait a West Hungária Bau Kft., az Épkar Zrt., valamint a Bayer Construct Zrt., a Sankó-Ép Kft. és az Épszerk-Pannónia Invest Kft. oldotta meg.

 

Mapei megoldások a Puskás Arénában

Egyértelműen kijelenthető, hogy a stadion rekonstrukciója a sportberuházások szempontjából is az elmúlt évek egyik legnagyobb beruházása volt. A projektben a Mapei Kft. mint építőanyag gyártó is részt tudott venni és számos termékükkel, rendszerükkel és műszaki megoldással tudta segíteni az építők munkáját.

„Már a szerkezetépítésnél be tudtunk kapcsolódni a munkába, amikor a Mapefill MF 610 duzzadó kiöntőhabarcsot alkalmazták a kard pilonok rögzítéséhez, lehorgonyzásához” – nyilatkozta a cég képviseletében Jankovics István tervező szaktanácsadó.

„Az épület vízszigetelésénél partnerünk a Akvaszig Kft. több mint 20.000 négyzetméter szigetelést készített el. Ezek nagy részét gépi szórással kivitelezték, melyhez körülbelül 10.000 négyzetméteren a Plastimul 2K Super és az 1000 literes Plastimul 1K Classic S gyorsszáradású, vízszigetelő emulzióinkat használta” – fejtette ki a szaktanácsadó.

fotó: MTI/Illyés Tibor

Ennek a technológiának az első számú előnye a magas napi hatékonyság és a teljes felületi tapadás, ami függőleges felületek szigetelése esetén meghatározó szempont.

 

A felhasználóbarát termékek segítették a gyors munkát

A víztározók szigeteléséhez közel 10.000 négyzetméteren Mapelastic Foundation pozitív és negatív irányú víznyomásnak is ellenálló kétkomponensű habarcsot alkalmaztak a kivitelezők. A cölöpfejek szigetelését az átmenő vasalás miatt pedig Planiseal 88 cementkötésű vízszigetelő habarccsal oldották meg.

fotó: MTI/Illyés Tibor

Mindkét termék felhordható kézzel és géppel is, ami nagyon felhasználóbaráttá teszi az alkalmazásukat.

A régi stadionból megmaradó épületrész a toronyépület, amely a Puskás Ferenc életét bemutató múzeumnak ad helyet.

A toronyépület felújításánál szükség volt betonjavítási munkák elvégzésére, amit szintén Mapei termékeivel végeztek.

A munkálatoknál többek között az alábbi termékeket használták fel:

  • Mapefer 1K cementkötésű korróziógátló habarcs,
  • Mapegrout 430 habarcs,
  • 3296 akrilpolimer alapozó,
  • és Planitop 550 finom szemcséjű simítóhabarcs.

 

Hatalmas területeket burkoltak Mapei termékekkel

Az épületben található burkolt helyiségekben mintegy 42.000 négyzetméter területen a hidegburkolatok szigetelését, ragasztását és fugázását a kivitelezők szintén Mapei termékeivel végezték.

Az itt felhasznált termékek közé tartozik:

  • a Mapelastic Aquadefense vízszigetelő massza,
  • a Keraflex Light S1 ragasztó,
  • a Keraflex Light S1 ragasztó,
  • valamint a Keracolor FF Flex cementkötésű fugázóhabarcs.

Fotó: Bernát Benjámin/magyarepitok.hu

Műgyanta bevonatok is készültek Mapei rendszerekkel

A VIP-, a Buisness- és a Skybox terasz, a VIP lelátó, továbbá kültéren a stadionhoz való bejutást biztosító északi és déli „deck”, a Mapei Mapefloor Parking System HE poliuretán gyanta rendszerével készült, amely rugalmas, vízzáró és csúszásmentes is.

„A különleges fizikai és mechanikai tulajdonságainak köszönhetően, a Mapefloor Parking Systemekben használt műgyanta bevonati termékek biztosítják a felületek magas szintű védelmét, és a környezeti feltételek széles skálájának megfelelő kialakítást” – mondta Jankovics István tervező szaktanácsadó.

„Örülünk, hogy részt vehettünk ennek az emblematikus projektnek a megvalósításában és termékeinkkel hozzájárulhattunk annak hosszú távú tökéletes működéséhez” – emelte ki Jankovics István.

Termékekről, megoldásokról további információt talál a www.mapei.hu oldalon.

Mi épül?Mapei Kft.Magyar Építő Zrt.ZÁÉV Építőipari Zrt.KÉSZ CsoportWEST HUNGÁRIA BAU Kft.Épkar Zrt.Óbuda GroupFőber Zrt.KKBKÉpszerk-Pannónia Invest Kft.Puskás ArénaBudapest

Hírlevél

Hirdetés