2024.03.28, Csütörtök
Átadták a Parlament mellett historikus külsővel megépült irodaházat - fotókkal
Fotók: Bernát Benjámin/magyarepitok.hu

Átadták a Parlament mellett historikus külsővel megépült irodaházat - fotókkal

mti, magyarepitok.hu

2020.02.05. 12:37 - Hegedűs Gergely

A közel 9000 négyzetméteres épületet a Kossuth-téri metróállomással egybeépítve kivitelezte a Market, a helyén levő MTESZ-székházat teljesen elbontották.

Hirdetés

Szerdán átadták az Országgyűlés Szabad György nevét viselő irodaházát a budapesti Kossuth téren. A kivitelező Market Építő Zrt. az MTESZ-székház helyén, historikus külsővel húzta fel a belsejében modern irodaházat, melynek tervezője az Uvaterv Zrt., illetve a Vadász és Társai Építőművész Kft. volt.

Kattintva galéria nyílik az épület homlokzatáról


A külsejével igazodott a Kossuth tér épületeihez

Az 1970-es években épült székháznak eredetileg meg akarták tartani a szerkezetét, ám kiderült, hogy a tartószerkezet a véltnél sokkal rosszabb állapotú, így azt teljes egészében elbontották. Az MTI híre szerint a két évig tartó projekten több mint háromezren dolgoztak összességében.

Az épületet sötétszürke természetes palatető fedi, a homlokzaton több mint ötezer ötszáz kőtömböt és ezernyolcszázötven műkőelemet helyeztek el. Az épület síkjából kiemelkedő homlokzati díszek, a faragott süttői mészkőből készült rizalit a vázákhoz és szobrokhoz hasonlóan azonos a szomszédos épületeken lévőkkel.


Hulladékhőt is hasznosít az irodaház

Az irodaház egybeépült a 2-es metró Kossuth téri megállójának felszíni csarnokával.

Mivel az épület szerkezete a metróállomásra támaszkodik, a díszítőelemeit üregesre vájták, hogy enyhítsék a terhelést. 

A Szabad György Irodaház kilencezer négyzetméteren az Országgyűlés Hivatala háromszáz munkatársának biztosít helyet. 

A hatemeletes épület főbejárata nyugati irányba, a Duna felé néz, amely egy üvegtetős, természetes fénnyel megvilágított átriumos fogadótérbe nyílik. Innen az alagsoron át egy alagút visz az Országházba. A mozgássérültek számára is használható épületbe levető-víz hőszivattyú is került és részben hulladékhőt is hasznosít.


A hagyomány és a korszerűség ötvözete

A szerdai ünnepségen, amelyen részt vett Szabad György özvegye és lánya is, leleplezték a korábbi házelnök aulában elhelyezett bronzmellszobrát.

Fotó: MTI

Avatóbeszédében Kövér László, az Országgyűlés elnöke kiemelte, a Szabad György Irodaház épülete a homlokzata által a hagyomány, míg belvilága révén a korszerűség elegáns ötvözete. A névadóról szólva elmondta, Szabad György mindig tudta, miként lehet a történelmi lehetőségből történelmi valóságot építeni.

Kovács István professzor, aki a történész tanítványai nevében emlékezett, kiemelte: az Szabad György előadásain, szemináriumain nemcsak a feltétlen szakmai igényesség követelményével szembesültek, hanem azt is megértették, mit jelent a haza iránt érzett felelősség.

Galéria

Mi épül?Market Építő Zrt.irodaUvaterv Zrt.Vadász és Társai Kft.

Hírlevél

Hirdetés