2024.04.20, Szombat
Folytatódik Magyarország legnagyobb templomának felújítása
Az esztergomi bazilika látképe (szallas.hu)

Folytatódik Magyarország legnagyobb templomának felújítása

MTI

2020.02.14. 07:14 - Almási Krisztina

A fejlesztés újabb ütemében a homlokzat rekonstrukciója került sorra, ősszel pedig megkezdődik a kupola külső-belső felújítása.

Hirdetés

A bejárati oszlopcsarnok, a nyolc méter magasságú ajtók és az épület tengelyében álló szobor felújításával megkezdődött az esztergomi bazilika rekonstrukciójának következő üteme. A homlokzat teljes burkolatának és kövezetének megújítása július 15-re fejeződik be.

A fejlesztés keretében ezen kívül megtisztítják a szobrokat, valamint a falakat díszítő címerek és a kövek struktúrája kiemelő megvilágítást kap, így Magyarország legnagyobb temploma megújult külsővel várja majd a Nemzetközi Eucharisztikus Világkongresszust.

Fotó: MTI/Bruzák Noémi

A bazilika teljes felújítása négy év alatt valósul meg, a 13 milliárd forintos beruházás a tervek szerint 2023-ra készül el. A főszékesegyház a munkák alatt látogatható marad, egyedül a kupola felújításához szükséges belső állvány felállítása korlátozza majd körülbelül 2,5 hónapig a tér használatát.


Ezek a fejlesztések valósultak meg eddig a bazilikában

Az épület állagmegóvása 2016-ban vált halaszthatatlanná, amikor a kupola stukkódíszítésének kisebb-nagyobb részei lehullottak a beázások és a korábbi rossz kivitelezés miatt. A rekonstrukció részeként eddig:

  • megújult az északi oldalhajó,
  • elvégeztek kisebb restaurálási munkákat,
  • és elkészült a lift is, amellyel akadálymenetesen megközelíthetővé vált a kincstár, valamint a fölötte lévő panorámaterem.

A csaknem 150 éves épületben a lift elhelyezéséhez egy helyen 1,5 méter vastag, tömör téglaburkolatban kellett aknát kialakítani, máshol pedig acélszerkezetű, rejtett boltívvel kellett alátámasztani egy levegőben lógó falrészt.

Fotó: MTI/Bruzák Noémi


Ezekre a munkálatokra kerül sor az elkövetkező években

A tervek szerint 2020 őszén elkezdik a kupola teljes külső-belső felújítását, ami magába foglalja a burkolat cseréjét, a hő- és vízszigetelést, valamint a belső, stukkóval díszített felületek restaurálását. Ez a munka legalább két évig tart majd.

Tervezik továbbá a tetők, a több tíz méter magasságban lévő "belső udvarok" és a homlokzat egy részének felújítását is. Az utolsó nagyobb munkaszakaszban belső munkákat végeznek és az altemplomot szigetelik, végül kisebb restaurálásokat következnek.

Az esztergomi bazilikán kisebb javítások a II. világháború után és a 70-es években történtek, majd 1993-ban a tetőt kellett javítani, miután egy része leégett. Teljes körű, külső-belső felújítására most először kerül sor.


Közel két évszázada indult el a székesegyház építése

A székesegyház alapkövét 1822. április 23-án, Szent Adalbert ünnepén tették le.  Hild József a kupolát a korabeli Magyarországon újdonságnak számító módon, vasszerkezettel építette meg, valamint megemelte és oszlopokkal fogta körbe a kupoladobot, amivel fokozta az épület monumentális hatását.

Külső méreteit tekintve Magyarország legnagyobb egyházi épülete, az altemplomtól a kupola gömbjéig 100 méter magas, mellyel az ország legmagasabb épülete is egyben.

A székesegyházat Ferenc József jelenlétében 1856 augusztusában szentelték fel, bár a főhomlokzat oszlopos előcsarnoka még befejezetlenül állt, és a déli harangtorony is hiányzott. Az építkezés Lippert József irányítása alatt fejeződött be, a zárókövet 1869. november 1-jén helyezték be, mai formáját pedig csak 1886-ra nyerte el.

Mi épül?Esztergomműemlékfelújítástemplomfelújítás

Hírlevél

Hirdetés