2024.04.20, Szombat
Lerakták a háromszintes oratórium alapkövét Óbudán
Illusztráció - kontrapunktmusic.com

Lerakták a háromszintes oratórium alapkövét Óbudán

mti.hu

2020.02.11. 11:11 - Gyöngyösi Klaudia

A beruházásban több szintes közösségi tér és egy tartományfőnökség is épül.

Hirdetés

Több mint kétmilliárd forint támogatásból bővül a szalézi rend óbudai központja. A két új épület alapkövét Varga Mihály pénzügyminiszter, Andrásfalvy János, a szalézi rend magyar tartományának vezetője és Ábrahám Béla korábbi tartományfőnök tette le.

Fotó: MTI

A beruházás célja, hogy az egyház a közfeladatait és közösségépítő szolgálatát minél jobb feltételek között láthassa el.

A két új épülettel és az oratóriummal, amely egy közösségi tér is egyben, valamint a tartományfőnökséggel a szalézi közösség is tovább épül. A beruházás összértéke 2,2 milliárd forint, melyből:

  • az oratórium háromszintes, 1714 négyzetméteres épületét 1,4 milliárdból,
  • a tartományfőnökség 614 négyzetméteres épületét pedig 800 millió forintból építik fel.

Ábrahám Béla korábbi tartományfőnök közölte: az óbudai szalézi oratórium és a tartományfőnökség épülete rendkívül rossz állapotban volt, ezért 2019-ben lebontották.


A rend küldetése a fiatalok oktatása és nevelése

Az óbudai szalézi oratóriumban rászorulókat korrepetálnak, 40-50 fiatalnak szociális jelleggel korábban reggelit, néhány éve pedig vacsorát is adnak. Az udvaron lévő focipályán és kosárlabdapályán sok fiatal tölti sportolással szabadidejét. Mindemellett nyaranta több száz gyereknek rendeznek ott napközis tábort is.

A szalézi rendet 1859-ben alapította Bosco Szent János katolikus pap Torinóban. A társaság küldetése az ifjúság oktatása és nevelése. Magyarországra 1913-ban érkeztek az első szaléziak. Jelenleg Óbudán, Újpesten, Balassagyarmaton, Péliföldszentkereszten, Kazincbarcikán és Szombathelyen működik szalézi rendház, iskoláik Óbudán, Kazincbarcikán és Nyergesújfaluban vannak.

Hírlevél

Hirdetés