2024.03.28, Csütörtök
Régi pompájában tündökölhet Békés megye mesebeli kastélya
Fotó: sinosz.hu

Régi pompájában tündökölhet Békés megye mesebeli kastélya

MTI

2020.02.15. 07:31 - Almási Krisztina

A rekonstrukció során a műemléképület kívül-belül megújul, melynek része a kilátótorony és a kastély környezetének újjászületése is.

Hirdetés

Nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűvé nyilvánította a kormány a Nemzeti Kastélyprogramban újjászülető szabadkígyósi Wenckheim-kastély és park rekonstrukcióját, valamint turisztikai célú fejlesztését. A munkálatokat a Modinvest Kft. végzi el. Az épület 1,5 milliárd forint európai uniós forrásból születik újjá, amelyet a magyar kormány további 1,5 milliárd forintot meghaladó hazai támogatással egészített ki.

A kastélyt kívül-belül felújítják, a munkálatok jelenleg negyven százalékos készültségi szintnél tartanak. A beruházás során felújítják a kastély főépületének teljes földszintjét, a pince egy részét, a főlépcsőházat és a kilátótornyot, valamint a főépület közvetlen környezetét is.

Az épületben kialakítanak egy interaktív családtörténeti kiállítást, amely a 19. század második felének főúri életformáját mutatja be különféle interaktív elemekkel, a tárlat a Vendégségben Wenckheiméknél címet viseli majd.


Régi képeslapot is írhatunk egy korabeli asztalon

A műemléképületben különböző élményelemeket is kialakítanak. Az úgynevezett napfényes műteremben különböző korabeli háttérrel, jelmezekben fényképezkedhetnek majd a látogatók, akik egy VR-szemüveg segítségével a kastély feletti repülés élményét is átélhetik.

Kipróbálható lesz a személyzeti hívócsengő-rendszer, és korabeli képeslapot is lehet írni egy preparált íróasztalon.

Egy vetítőteremben a grófi családhoz vagy a kastélyhoz köthető régi filmeket fognak vetíteni. A kastélyban kávézót és ajándékboltot is létrehoznak, a kastélyparkban pedig egy tematikus játszótér létesül.

A kastély a munkálatok miatt nem látogatható, de a kastélypark a felújítás alatt is nyitva áll az érdeklődők előtt.


Felgyorsítja a felújítás folyamatát az átsorolás

Virág Zsolt miniszteri biztos azt mondta, az átsorolás célja, hogy felgyorsítsa és egyszerűsítse a műemléki beruházás kivitelezését, mivel a különféle közigazgatási, szakhatósági folyamatok szokásos ügyintézési határidejét az intézkedés a töredékére csökkenti.

Az Ybl Miklós által tervezett, historizáló, neoreneszánsz stílusban épült szabadkígyósi Wenckheim-kastély Békés megye egyik legértékesebb műemléke, átadása után a térség turizmusának egyik legfontosabb pillére lesz majd, ez indokolta a beruházás nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházássá nyilvánítását.


365 nap – 365 ablak a kastélyon

A szabadkígyósi kastély 1875 és 1879 között Ybl Miklós tervei alapján épült, Wenckheim Krisztina kérésének megfelelően annyi ablaka volt, ahány nap van egy évben, annyi szobája, ahány hét, és annyi bejárata, ahány évszak.

A második világháború után mezőgazdasági és élelmiszeripari szakközépiskola költözött a falak közé. A földszinten tantermek, az emeleten kollégium lett az eklektikus kastélyból. Az iskola 2011-ig működött itt.

Mi épül?SzabadkígyóskastélyfelújításműemlékfelújításModinvest Kft.építőipari cégekNemzeti Kastélyprogram és a Nemzeti Várprogram

Hírlevél

Hirdetés