2024.03.28, Csütörtök
Sétálóövezetté épül át Debrecen egyik központi tere
látványterv - lokal.hu

Sétálóövezetté épül át Debrecen egyik központi tere

magyarepitok.hu

2020.02.14. 10:02 - Hegedűs Gergely

A Dósa nádor téren az autóforgalmat padok, fák és vízjáték váltja fel; a megszűnt parkolókat új parkolóhelyekkel pótolják a belvárosban.

Hirdetés

A TED-en megjelent az Új Főnix Terv Zöld város programjának részeként kiírt közbeszerzés eredménye. A debreceni Dósa nádor tér rendezését és a gyalogos övezet kiterjesztését a Keviép Kft. kivitelezi. A zöldterületi rekonstrukcióra több mint 10 ezer négyzetméternyi felületen kerül sor.


A munkák bontással indulnak

A Zöld város programot tavaly októberben ismertették, a Debrecen városközpontját érintő fejlesztés három részből áll, ennek egyik része a Dósa nádor tér és a Csapó utca most szóban forgó átépítése. Emellett korszerűsítik a belvárosi zöldterületeket és mélygarázst építenek a Városháza Sas utcai épületszárnya alatt.

A most megjelent hirdetmény szerint a nettó 730 millió forintos beruházás a Dózsa utca, Dósa nádor tér, Zamenhof utca, Vár utca, Csapó utca és a Liszt Ferenc utca területeit érinti. A tájékoztató számos bontási munkát jelöl ki a jelenleg autóforgalmat lebonyolító téren, ahol parkolók is vannak. A bontások után a padok, fák, játszógömbök, az ivókút és kerékpártámaszok mellett egy különleges vízjátékotot is kiépítenek.


Mélygarázs pótolja a megszűnő parkolókat

Az új sétálóövezet kialakítása mellett a Csapó utcán megújul a virágpiac 36 virágárusító pavilonnal, azon belül 128 elárusítóhellyet (asztalt) telepítenek árnyékoló szerkezettel. A projektben a fentieken túl a tér és közvilágítást is fejlesztik, térfigyelő kamerákat telepítenek.

Az átépítés után megszűnő 179 parkoló kiváltására a korábbi sajtóhírek szerint a Széchenyi utcában létesítettek egy 300 férőhelyes parkolót. Ugyanezt a célt szolgálja a Sas utcai többszintes mélygarázs fent említett megépítése is.

Mi épül?DebrecenközterekKEVIÉP Építőipari és Kereskedelmi Kft.építőipari cégek

Hírlevél

Hirdetés