2024.03.28, Csütörtök
Turisztikai központ épül a zempléni kisvasút végállomásánál
látványterv - hunormagazin.hu

Turisztikai központ épül a zempléni kisvasút végállomásánál

mti

2020.02.17. 10:27 - Hegedűs Gergely

A létesítmény a térségre jellemző építészeti stílusjegyekkel jön létre: az észak-zempléni falvak régi épületeit jellemző elemeket kap.

Hirdetés

Új turisztikai komplexumot létesít az Északerdő Zrt. a Zemplénben, a Pálházi Állami Erdei Vasút végállomásánál. Az erdészeti társaság az MTI-nek közleményben számolt be a projektről, amely az egykori rostallói kulcsosház, valamint a korábbi kutatóház újragondolásával valósul meg.


Egyszerre lesz erdei iskola és szálláshely

Közlésük szerint a létesítmény tervezésekor kiemelt szempont volt, hogy a térségre jellemző építészeti stílusjegyek is megjelenjenek, így skanzenjelleggel mutassák be az észak-zempléni falvak régi épületeinek, udvarainak jellemző elemeit. 

A projektben létrejövő Rostallói Ökotudatos Nevelési Központ, vagyis a RÖNK erdei iskolai és szálláshelyi szolgáltatásokat nyújt, interaktív erdei környezeti ismeretterjesztéssel egybekötve.

A tervek szerint a Rostallói Ökotudatos Nevelési Központ 2021 tavaszára készülhet el. A beruházást az erdészeti cég a Téry Ödön-program keretében, költségvetési forrásból, 450 millió forintból valósítja meg.


Éjszakai tanösvény jön létre

Zay Adorján, az Északerdő Zrt. vezérigazgatója arról tájékoztatott, hogy a jelenlegi kulcsosház újjáépítésével egy foglalkoztató és kiállítási épület, a Muflon Központ jön létre. Ez bemutatja a Zemplén élővilágát, az évszakokkal együtt változó erdőt. Ott kap helyet a jelenleg a Pálháza-Ipartelep kisvasúti megállónál található erdészeti, vadászati, természetvédelmi és erdei vasúti gyűjtemény.   

A kiállítótérben elhelyeznek egy magaslest, valamint erdei környezetet bemutató diorámákat, különféle interaktív elemeket. Lesz egy nyitott fedélszékkel rendelkező helyiség, ahol testközelből lehet megismerni az élővilágot. A kutatószoba alkalmas lesz különféle erdei iskolai foglalkozások lebonyolítására.   

A fejlesztés részeként - a meglévő Páfrány tanösvény felújításával - létrejön az Uhu tanösvény, ami Magyarországon egyedülálló módon éjszaka is bejárható lesz, a tanösvény jelzései ugyanis fényvisszaverő festékkel készülnek. Így a látogatók az éjszakai erdő hangjain keresztül a természet új, addig esetleg nem tapasztalt oldalát ismerhetik meg.

Mi épül?Pálházaturizmus

Hírlevél

Hirdetés