2024.04.25, Csütörtök

Hirdetés

Az ország egyik legnagyobb borászati üzeme kapott bővítést
A Weinhaus termelőüzeme (vira.hu)

Az ország egyik legnagyobb borászati üzeme kapott bővítést

MTI

2020.04.03. 07:12 - Almási Krisztina

A Weinhaus Kft. egy 700 négyzetméteres bortároló csarnokkal gyarapította üzemét, valamint napelemes rendszerrel korszerűsítette energia-ellátását.

Hirdetés

A borászattal foglalkozó Weinhaus Kft. több mint 700 millió forintból bővítette kapacitását a Bács-Kiskun megyei bócsai telephelyén. A fejlesztéseket a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programban (Ginop) nyert 271 millió forint támogatásból, 279 millió forint hitelből és 156 millió forint önerőből valósították meg.

Az elmúlt két évben megvalósuló fejlesztések részeként a telephelyen megépítettek egy 700 négyzetméteres bortároló csarnokot és egy 100 négyzetméteres raktárat a palackozott termékek tárolására.

Ezeken kívül elvégezték a már meglévő épületek energetikai korszerűsítését napelemes rendszer kiépítésével, továbbá szőlőszállító konténereket és kiszolgáló tartályokat vásároltak.

A Kiskőrösi ÁG 1968 óta működő borászati üzemének 1994-es privatizálása, majd a 2001-ben történt tulajdonos- és menedzsment-váltása óta a cég jelentős átalakuláson és fejlődésen ment keresztül. Napjainkban a Weinhaus Kft. már nem csak a térség, hanem Magyarország egyik legnagyobb szőlőfeldolgozója és borászati üzeme.


A fejlesztésekkel 15 %-kal nő a termelés

Fehér borból évente mintegy 5 millió, vörös és rosé borból pedig nagyjából 7 millió palackkal készítenek. A mostani beruházást megelőzően a szőlőfeldolgozás modernizálására költöttek mintegy 300 millió forint értékben. A korszerűsítésekkel és bővítésekkel termelési kapacitásuk nagyjából 15 %-kal nő, ami nagyságrendileg mintegy 500 millió forint árbevétel-növekedést eredményezhet.

Az évente mintegy 10 millió palack bort értékesítő vállalat árbevételének mintegy 40 %-a származik exportértékesítésből. Termékeit többek közt Japánban, Olaszországban, Svájcban és az USA-ban is értékesíti.

Mi épül?Bócsacsarnoképítésraktár

Hírlevél

Hirdetés