2024.04.20, Szombat
Nagyberuházás érkezik Kelet-Magyarországra: bővítik az Unilever üzemét
Az Unilever nyírbátori gyára (femszerkezet.hu)

Nagyberuházás érkezik Kelet-Magyarországra: bővítik az Unilever üzemét

MTI

2020.05.01. 07:43 - Almási Krisztina

A fejlesztés részeként kialakítanak többek közt egy 11 ezer négyzetméteres gyártócsarnokot, ahol higiéniai termékeket és mosószereket gyártanak majd.

Hirdetés

Az Unilever Magyarország Kft. 15 milliárd forintból bővíti a háztartás-vegyipari termékeket gyártó nyírbátori üzemét Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. Az üzem kapacitásbővítése legkésőbb 2021 első felében befejeződhet.

Az első ütemben egy 11 ezer négyzetméteres csarnok épül két gyártósorral a higiéniai termékek és folyékony mosószerek előállítására. Ezt követően, a második ütemben egy 8 ezer négyzetméteres raktárral bővül az üzem, amely így évi 300 millióról 370 millió flakonra bővítheti a gyártási teljesítményét.

Buss Viktor gyárigazgató a beruházásbejelentő sajtótájékoztatón közölte, hogy a felhasznált műanyagok újrahasznosíthatók lesznek, és több száz fa telepítését is vállalták. Az itt előállított termékek kétharmadát külföldön értékesítik majd.


A nyírbátori üzem a térség országait is ellátja

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter elmondta, hogy a járványveszély idején minden eddiginél nagyobb szükség van a nyírbátori gyár termelésére. Regionális gyártási központként Magyarország a térség más országait is ellátja, így 20 millió fogyasztóhoz jutnak el az Unilever belföldön készült termékei.

Az Unilever a gyártás bővítése mellett azt is vállalta, hogy egy kamionnyi fertőtlenítővel segíti a fővárosi Szent László Kórház munkáját a járványveszély idején.

Mindez azt is jelzi, hogy a cég nem csupán gyártási helyszínnek, hanem otthonának is tekinti Magyarországot - tette hozzá a külügyminiszter. A 300 alkalmazottat foglalkoztató nyírbátori üzemben 30 új munkahely is létrejön a bővítéssel.

Alberto di Leo, az Unilever Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója a belföldi gyártáson belül a nyírbátori üzemet a legfontosabb egységnek, Magyarországot pedig az anyavállalat kiemelkedő jelentőségű partnerének nevezte.


Összesen három hazai gyára van a vállalatnak

Az 1930-ban létrejött brit-holland Unilever központjai Londonban és Rotterdamban működnek, alkalmazottainak száma világszerte megközelíti a 170 ezret. A vállalat 190 országban értékesít élelmiszert, üdítőitalokat, tisztítószereket, tisztálkodási és kozmetikai termékeket. Az Unilever budapesti irodája a cég közép-európai központjaként működik.

A magyarországi Unilever Nyírbátor mellett Veszprémben és Röszkén működtet gyárakat, alkalmazottainak száma csaknem 1500.

Az Unilever Magyarország Kft. nettó árbevétele 2017-ben megközelítette a 100 milliárd forintot, 2018-ban meghaladta a 107 milliárd forintot.

Mi épül?Nyírbátorüzemépítésüzemfejlesztés

Hírlevél

Hirdetés