2024.04.26, Péntek

Hirdetés

Akár négy órán át is ellenáll a lángoknak a Leier tűzfala
Fotók: Dernovics Tamás - magyarepitok.hu

Akár négy órán át is ellenáll a lángoknak a Leier tűzfala

magyarepitok.hu

2020.06.30. 09:00 - Gyöngyösi Klaudia

A vállalat kockázatmentes, egyszerű és gyors megoldást kínál a kivitelezőknek tűzfal építéséhez.

Hirdetés

Alapesetben 120 percen keresztül ellenáll a Leier Hungária Kft. tűzfala a lángoknak, de különböző kiegészítésekkel például egy külső kőzetgyapot szigeteléssel, el lehet érni akár a 240 percet is.

A tűzfal legfontosabb feladata, hogy épülettűz esetén az általa elválasztott tűzszakaszok egyikének állékonyság-vesztése, illetve az ebből adódó oldalirányú erőhatás fellépése esetén is megőrizze stabilitását és hőszigetelését az előírt átterjedéséi időtartamig.

 

A képre kattintva galéria nyílik!

Anyaga nehezen, vagy nem éghető tűzvédelmi kategóriájú építőanyagokból áll, például tömör tégla vagy beton.

Különösen nehéz feladat megépíteni a tűznek ellenálló falazatot foghíjbeépítésnél. Nem csupán az eleve kis helyigény miatt törhetik a fejüket a kivitelezők, hanem még az is bizonytalan, hogy a szomszéd épület falazata milyen állapotú.

 

Így zajlik a tűzfal használata a gyakorlatban

Lapunkat Deák Csaba Botond, a Cordia Zrt. műszaki projektvezetője arról adott tájékoztatást, hogy szakembereik jelenleg a budapesti UNIVERSO lakópark projektjénél alkalmazzák a Leier-termékeket, melyeket rendkívül egyszerű használhatóságuk miatt részesítenek előnyben.

Az UNIVERSO-projekt a Balázs Béla, a Lenhossék, a Márton és a Vendel utcák által körülhatárolt területen, a megújuló Millennium-negyedben épül. A nemzetközi díjnyertes Corvin-negyedhez hasonlóan ez a terület is teljesen átalakul, modern életteret és számos új szolgáltatást kínálva az új lakóknak.

 

„Az említett projektben egy foghíjbeépítéssel kialakított épületről beszélünk, amit három oldalról határolnak szomszédos épületek. Ezeknél a határolt részeknél használjuk a Leier tűzfalait, mert a kétoldali falzsaluzás nem jöhetett szóba” – nyilatkozta Deák Csaba Botond.

„Az egyoldali falzsaluzás pedig bizonytalan lett volna, hiszen a szomszéd épület állapotáról nem volt megfelelő tudásunk, így nem kockáztattuk meg, hogy biztosan kibírná-e ezt a terhelést. Emellett természetesen korábban is alkalmaztuk már ezt a terméket lakóház-építés során, így biztosak voltunk a minőségében és a könnyű kezelhetőségében” – fejtette ki a szakember.

„Az UNIVERSO-nál a pinceszinti faltól egészen a 7. emeletig a Leier falával építjük a szomszédos épülethez csatlakozó tűzfalunkat. Ez a gyakorlatban nagyon egyszerűen néz ki: a kész terméket beemeljük, bebetonozzuk és készen is van. Jelenleg a második emeletnél járunk a kivitelezésben” – mondta Deák Csaba.

 


Gyors és biztonságos kivitelezés

„Az előregyártott technológia Budapesten nagyon elterjedt és praktikus is, főleg tűzfalak esetében. Ha monolit vasbeton falat kell készíteni, akkor azt csak egyoldali megtámasztással lehet kivitelezni. Ebben az esetben nem lehet tudni, hogy a szomszédos épület fala milyen minőségű, illetve azt sem, hogy kibírja-e ezt a plusz betonnyomást, ami a monolit fal készítésénél adódik” – nyilatkozta lapunknak a Leier képviseletében Frank József.

A kéregfal már tartalmazza a monolit falnak a vasalatát, illetve a két kéreg is össze van kötve egymással, ezáltal egy gyors és biztonságos kivitelezést lehet vele biztosítani. Mindemellett fel lehet rá helyezni a külső szigetelést is egyben, tehát a falakat már a szigeteléssel együtt is ki lehet szállítani az építkezésre.

 

Optimális megoldás a Leier kéregfallal

Tűzfal többféle megoldással készülhet, például monolitból, egyoldali megtámasztással vagy esetleg zsalukőből. A monolitból történő kivitelezésnél nagy a veszélye annak, hogy a betonnyomás átszakítja a szomszéd falat, és hívatlan vendégként utat tör például a gyanútlan szomszéd nappalijába. Alternatíva lehet még, ha zsalukőből építjük meg a tűzfalat, azonban ekkor számolni kell azzal, hogy ez időigényes és drága megoldás a rengeteg helyszíni élőmunkaigény miatt.

Fenti problémák sorára kínál a Leier kéregfal optimális megoldást. A falat különböző vastagságban gyártják: 20, 25, 30, 35, 40 cm. Szerkezetileg a termék két külső beton kéregből áll, amik tartalmazzák már a statikus által előírt vasmennyiséget is. Az elemek elhelyezése után már csak a két kéreg közötti részt kell a helyszínen kibetonozni.

 

 

Több előny egy csapásra

„Mindamellett, hogy a kivitelezés biztonságos és gyors, még az elektromos dobozokat is bele tudjuk építeni ezekbe a falakba, így a villanyszerelést is meg lehet spórolni. A kéregfalak minőségének köszönhetően ez a termék vakolást sem igényel, csak glettelni kell őket” – fejtette ki Frank József.

Tehát a kivitelezők spórolhatnak a belső- és a villanyszerelési munkálatokon is. Ez gyakorlatilag egy biztonságos és gyors szerelést eredményez olyan területeken, ahol nincs elég hely.

A termék használatának előnyei, hogy:

  • elegendő az egyoldali megtámasztás,
  • a két kérget összekötő vas borda megakadályozza a beton kifolyását,
  • a kéregfal külső oldalára gyárilag felhelyezhető a szigetelés (ez különösen előnyös a helyszíni beépítésnél),
  • a fal tartalmazza a statikus által meghatározott vasmennyiséget,
  • gyorsan, egyszerűen építhető,
  • élőmunkaigénye alacsony,
  • a falba előre elhelyezhetőek az elektromos dobozok mellett a gépi áttörések is,
  • valamint a végeredmény egy vakolást nem igénylő felület.

Galéria

Mi épül?Leier Hungária Kft.építőipari cégekCordiatűzfal

Hírlevél

Hirdetés