2024.04.20, Szombat
Hajdani pompájában tündökölhet a tatai Esterházy-kastély
Videó: Laterex Építő Zrt.; Fotók: Bernát Benjámin / magyarepitok.hu

Hajdani pompájában tündökölhet a tatai Esterházy-kastély

magyarepitok.hu

2020.06.29. 14:30 - Gyöngyösi Klaudia

A felújítási munkálatokat a kastély főépületén, a Kiskastély déli szárnyán, illetve a kastélyparkban végezte el a kivitelező Laterex Építő Zrt.

Hirdetés

A Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram keretében kívül-belül megújul az Esterházy-kastély Tatán. A projektet a Laterex Építő Zrt. kivitelezésében a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program keretében 1,5 milliárd forint támogatásból, valamint közel 830 millió forint hazai forrásból valósult meg.

A képre kattintva galéria nyílik!

„A projektben a kastély főépületén, és az annak közelében található Kiskastély déli szárnyán 2820 négyzetméteren, illetve a több, mint 16 ezer négyzetméteres kastélyparkban végeztünk el kisebb felújítási és kertrendezési munkálatokat összesen közel 2150 négyzetméteren” – nyilatkozta lapunknak Dobosy Hajnalka építésvezető.

A Nemzeti Kastély- és Várprogram keretein belül a projekt célja, hogy új, egyedi, élményszerű interaktív elemekkel ellátott kiállításon keresztül – mely nem csak felnőtteknek szól, hanem a jövő nemzedékének is -   bemutassa az Esterházy család szerteágazó diplomáciai kapcsolatrendszerét, a házasságok fontosságát, illetve ezen keresztül a női főúri életformát, mindezt korhű berendezésekkel.

 

Megőrizték a korabeli építési technikákat

Jelen kivitelezési feladatok során, a XVIII. század második felében épült kastélyegyüttes legfőbb eleme, a kastély Főépülete, valamint a Kiskastély déli szárnya és a belső történeti kert készült el.

Mivel a történeti kutatások feltárták az épület építési periódusait és értékeit, még a helyszíni bontások megkezdése előtt elkészültek a restaurátori dokumentációk. Külön eljárásban történő engedélyeztetést követően kezdte meg a munkát a kivitelező, a korabeli szerkezeti, építési- és díszítés technikák megőrzésével.

„A kastély épületek felújítása és átalakítása során az egyik legnagyobb feladat az volt, hogy az egész kivitelezési folyamatban biztosítani tudjuk a speciális szakismerettel és gyakorlati tapasztalattal rendelkező szakembereket” – fejtette ki az építésvezető.

„A vállalkozók kiválasztásakor megkerestük a Magyarországon elismert restaurátorokat, és olaszországi szakmai kapcsolat kiépítésére is lépéseket tettünk”-tette hozzá.

„A Kiskastély déli szárnyára vonatkozó előzetes kutatás nem állt rendelkezésre, így a bontási munkák során folyamatos helyszíni kutató megfigyelő művészettörténész segítette munkánkat. A feltárásokat fényképekkel és jegyzőkönyvekkel rögzítette, bontási munkát kizárólag engedélyével végezhettük. A bontási munkák befejezését követően pedig az előírásoknak megfelelő művészettörténészeti dokumentáció is készült” – avatta be lapunkat a részletekbe Dobosy Hajnalka.

 

A létesítmény korhű módon felel meg a modern elvárásoknak

Az építésvezető beavatott minket abba is, hogy mekkora szakmai kihívást jelent egy műemléki épületegyüttes felújítása. A restaurálási munkák fázisaiba kellett beilleszteni a mai kor elvárásait megtestesítő munkafolyamatokat, mint például:

  • a tartószerkezetek cseréjét vagy megerősítését,
  • a betonozási munkákat,
  • az utólagos vízszigetelési- és kőműves munkákat,
  • szellőző vakolat készítési feladatait,
  • az új díszítő kőelemek beépítését, továbbá a kő és hidegburkolást,
  • valamint az új intarziás parketták elhelyezését és a textil tapéták, falikárpit készíttetését is.

„Törekszünk arra, hogy egy műemlék épületben a kényelmi funkciók kialakítása úgy történjen, hogy az „láthatatlan” maradjon, így születnek az igazán egyedi megoldások, mint például a restaurált faburkolat mögé rejtett transzformátorok, biztonsági felszerelések, rekonstruált bútorok és rácsok mögötti légtechnikai kiépítések” – ismertette a szakember.

„A műemléki épületek és kertrészek felújítása során kizárólag a legjobb minőségű alapanyagokat használtuk fel, ennek köszönhetően rendkívül tartós eredményeket érünk el. Örömünkre szolgál, hogy az egyidejűleg meghirdetett Nemzeti Kastély- és Várprogramban elsőként mi adhattuk át a már elkészült tatai Esterházy-kastélyt a megrendelő legnagyobb örömére” – fejezte ki elégedettségét a projekt vezetése.

 

Számos nehézséggel kellett szembenéznie a kivitelezőknek

Az építésvezetőtől megtudtuk, hogy a meglévő barokk tetőszerkezetbe a modern kori elvárásoknak megfelelő légtechnikai berendezést darabokra bontott állapotban és a köztes födémek megbontásával sikerült felemelni és ott beépíteni.

„Minden egyéb mellett nagy kihívás volt a pincébe lejuttatni a légtechnikai berendezést, aminek érdekében a meglévő dongaboltozatot elbontottuk, majd a gép telepítését követően visszaépítettük azt” – mondta a szakember.

„Továbbá az áruvédelmi kaput a restaurált ajtószerkezet mögé, a több kilométer hosszú elektromos és gyengeáramú vezetéket pedig a restaurált parketták és ajtóküszöbök alá kellett beépíteni” – tette hozzá.

 

Számos előny származik a projekt létrejöttéből

A felújítás eredményeként az északi oldalon lévő kápolna visszakapta eredeti funkcióját, továbbá előkerült a kastély barokk légfűtés kazánja és csőrendszere is. A lábakon álló öntöttvas henger alsó peremén egy Anjou liliomhoz hasonlító jelzést is felfedeztek a kivitelezők.

Érdekességképp a kéményelhúzások falazatain eredeti állapotban megmaradtak a szénnel felírt szövegek, melyek a kéményseprők neveit és a kéményseprés idejét dokumentálják. A földszinti helyiségben megtalált értékmentő pincéhez pedig nyitható küszöb került kialakításra.

 

Midememellett a korábbi, mocsaras tóban elhelyezett klasszicista női szobrot is kiemelték, és restaurálták.

Végezetül pedig a farestaurátori feladatok során a meglévő, megmaradó korabeli parketta helyreállítására és visszaépítésére is sor került.

 

A városlakók örömére ismét birtokba vehetik kedvenc helyüket

A tataiak és a város környéki lakosok kedvelt találkozóhelye a kastély, illetve a kastélykert és környéke is. A tatai várban kap helyet többek között a Neszmélyi borvidék legjobb borainak teret adó Borudvar is.

A felújított épületegyüttes és a park rengeteg újdonsággal várja majd látogatóit, ahol további rendezvényekre is lesz lehetőség.

Galéria

Mi épül?LATEREX Építő Zrt.TatakastélyfelújításműemlékfelújításNemzeti Kastélyprogram és a Nemzeti Várprogram

Hírlevél

Hirdetés