2024.04.26, Péntek

Hirdetés

Terv szerint halad a MOL Campus építésével a Market
Fotók: Market Építő Zrt.

Terv szerint halad a MOL Campus építésével a Market

Market Építő Zrt.

2020.06.05. 15:06 - Gyöngyösi Klaudia

Az új MOL-székház Budapest egyik leginnovatívabb és legzöldebb irodaépülete lesz, amely szervesen illeszkedik a megújuló Budapart-Kopaszi-gát látképébe.

Hirdetés

Ütemterv szerint épül a MOL Campus, a MOL-csoport új székháza - derült ki a kivitelező cég sajtóközleményéből. A közlemény szerint a Market Építő Zrt. a kivitelezési projekt 10%-os készültségi szintjénél jár jelenleg. A MOL Campus Budapest egyik leginnovatívabb és legzöldebb irodaépülete lesz, amely szervesen illeszkedik a megújuló Budapart-Kopaszi-gát látképébe, és Budapest egyik ikonikus épületévé válhat.

Az irodaház építése során mind a LEED, mind a BREEAM minősítés megszerzése a cél, ezzel is bizonyítva az energiahatékony, környezettudatos és fenntartható tudatosságot.

 

A képre kattintva galéria nyílik!

A MOL Campus mintegy 86 000 négyzetméter alapterületű lesz, és 2500 munkavállaló számára biztosít munkavégzési lehetőséget. Az új irodaház kivitelezése 2019 szeptemberében kezdődött el, és azóta számos munkafolyamot végeztek el az építési területen.

Ennek során 2020. februárig elkészült a teljes földmunka és a torony épületrész cölöpalapja, valamint a 4400 köbméter betont magába foglaló alaplemeze. A teljes munkagödörben elkészült a szivárgó réteg és elindultak a magasfödém és a felszerkezet építési munkái is.

Már ekkor látható volt mind az öt toronydaru, melyek közül az egyik 176 méter magas lesz a későbbiek során.

 

A nyomvonalak 80%-os készültségnél járnak

Március közepén elkészült a teljes alaplemez, miközben 5000 köbméter betont öntöttek a födémekbe. A leendő épület melletti közműépítés véghajrájában volt, a nyomvonalak 80%-a kiépült, majd ehhez csatlakozott két darab 75 köbméteres csapadéktároló tartály kialakítása is.

Mindeközben a felvonulási területen az alvállalkozói létszám növekedésével párhuzamosan bővült a konténerváros is, ami jelenleg a főváros egyik legnagyobb építőipari organizációs helyszíne a több mint 180 konténeregységével.

 

 

Áprilisban és májusban a pódium épületrészen elkészült a négy pinceszint közül a legalsó kettő teljes szerkezetépítése, míg a -2. szint felett is több ütemben zajlik a födémépítés.

A torony épületrésznél elkezdődött a földszint feletti feszített födém kivitelezése. Mindezek mellett folyamatban van a szerkezetépítés felgyorsítására is szolgáló, közel 200 tonnányi kúszózsalurendszer kiszállítása és építése a területen. A talajszondázás, illetve annak összekötése teljesen elkészült. A legalsó pinceszinten megkezdődtek a szakági építések, a falazási, szigetelési, valamint az épületvillamossági és gépészeti munkák.

 

Egyedülálló kihívásokkal néznek szembe a szakemberek

Az új székház várhatóan 2022-ben készül el, azonban a BIM épületinformációs rendszernek köszönhetően már most látszik néhány érdekes adata, ilyen például többek között, hogy:

  • közel 5 500 homlokzati elem kerül az épületre,
  • több mint 594 000 kg súlyú acél szerkezete lesz,
  • a szakemberek több mint 57 200 m3 vasbetont dolgoznak be,
  • több mint 18 500 energiatakarékos lámpát szerelnek fel,
  • továbbá 25 367 m2 álmennyezetet fognak megépíteni,
  • csaknem 53 000 m2 padlóburkolatra lesz szükség,
  • valamint 1 739 darab belső ajtó található majd az épületben.

A projekt számos olyan építőipari kihívást tartalmaz, amit Magyarországon még nem hajtott végre egy cég sem.

A munkafolyamatok a koronavírus helyzet miatt sem álltak le, fokozott egészségvédelmi előírások betartásával, rendszeres ellenőrzések mellett folyamatos a kivitelezés.

 

 

Galéria

Mi épül?Market Építő Zrt.MOL CampusMOLBudapest

Hírlevél

Hirdetés