2024.04.18, Csütörtök
Tudományos kutatások alapján újul meg Nagycenken a Széchenyi-kastély
elmenynektek.hu

Tudományos kutatások alapján újul meg Nagycenken a Széchenyi-kastély

magyarepitok.hu

2020.06.03. 15:31 - Hegedűs Gergely

A 270 éves épületegyüttest a turisztikai célokat is figyelembe véve fejlesztik, egy gazdaságosan és biztonságosan üzemeltethető komplexumot kialakítva.

Hirdetés

A TED-en megjelent a nagycenki Széchenyi-kastély turisztikai célú fejlesztésére kiírt ajánlati felhívás. Az 1750-ben átadott építmény legutóbbi fejlesztéséről 2016-ban számoltunk be, akkor Széchenyi születésnapján adták át a kastély Fertődi Építő által helyreállított kápolnáját.

A mostani projekt alapját az képezi, hogy a kormány 2017-ben határozatban rögzítette a nagycenki Széchenyi-kastélyegyüttes és a Festetics-kastély fejlesztésének anyagi feltételeit. Az akkor rögzített tervek szerint a nagycenki kastélyegyüttes a Széchenyi-kultusz ápolásának központjává válik.


Ez történik a fejlesztés során

A TED-en most részletezett, összetett beruházás az Öreg-kastélyt, a Széchenyi szárnyat, a Virágházat, a Pandúrházakat és a kertet egyaránt érinti.

"A műemlék épületek (terek, térkapcsolatok, közlekedési útvonalak, nyílásrendszerek) tudományos kutatásokkal alátámasztott felújítása, helyreállítása a cél" - derül ki az összegzésből.

A tervek figyelembe veszik a mai korszerű igényeket, létrehozva egy gazdaságosan és biztonságosan üzemeltethető múzeum együttest. A pénzügyi keretnek megfelelően a projekt alapvetően épületgépészeti, épületvillamossági rendszerek felújítását, műszaki korszerűsítést jelenti, a kiszolgáló területeket racionalizálva.


Lebontják az utólagos elemeket a Széchenyi-szárnyban

A részletes közbeszerzésből többek közt az alábbiak derülnek ki:

  • az épületegyüttes vendégbejárata a Pandúrházaknál kap helyet, itt egy kisebb kávézó is épül;
  • az Öregkastélyban minimális beavatkozás történik, épületgépészeti,épületvillamossági rendszerek kerülnek felújításra és új tűzvédelmi rendszer épül ki;
  • a Széchenyi-szárnyban elbontásra kerülnek az utólagosan beépített kiszolgáló helyiségek; irodák, raktárak, személyzeti helyiségek épülnek; egyes emeleti terekbe enteriőr kiállítás kerül;
  • a Virágház kiállítótérként és rendezvényteremként is funkcionál majd, az épület nyugati végében pult épül a catering háttereként; a Virágház északi oldalán új, íves záródású bejárat létesül.
Mi épül?NagycenkkastélyfelújításFertődi Építő és Szolgáltató Zrt.

Hírlevél

Hirdetés