2024.03.29, Péntek
Már el is indult Kinizsi várának restaurálása
Fotók: MTI/Vasvári Tamás

Már el is indult Kinizsi várának restaurálása

mit, kozbeszerzes.hu

2020.07.29. 18:02 - Szabó Ákos

Másfél milliárd forintból önt magára új köntöst a Balaton-felvidék talán leghíresebb vára.

Hirdetés

Jövő nyárra megújul a nagyvázsonyi vár mintegy másfél milliárd forintból. A beruházástól azt várják, hogy növeli a térség gazdasági vonzereje és munkahelyteremtő képessége – hangzott el az alapkőletételi ünnepségen. Az 1 milliárd 516 millió forint uniós forrásból finanszírozott projektben a szintén Balaton-felvidéki illetékességű SZ-L Bau Kft. a kivitelező.

 

 

Több mint 6 évszázados műemléket élesztenek újjá

A Nemzeti kastélyprogramnak és a Nemzeti várprogramnak köszönhetően megújuló műemlék építése az 1390-es években kezdődött meg eredetileg egy másik helyszínen, majd ingatlanvita következtében az eredetileg tervezett helyszín helyett Nagyvázsonyban épülhetett meg a Kinizsi-vár. Az erődítmény névadója Mátyás király molnárlegényből lett parancsnoka volt, aki 1473-ban megkapta a várat a királytól.

A vár az évszázadok során a törökökkel és az Habsburgokkal vívott háborúk színhelyéül is szolgált, majd tűzvész is komoly kárt tett benne. A 20. században először 1954 és ’60 között végeztek benne régészeti feltárásokat, illetve részben helyre is állították. Ezt követően 2005-ben újabb feltárásokat végeztek, 2013-ban pedig helyreállították az omlásveszély által fenyegetett lakótornyot is.

 

 

A munkák listája hosszú

A most elrajtoló projekt részfeladatai szinte a teljes várat lefedik:

  • a vár épülete közel 1300 négyzetméteren falazási munka helyszíne lesz,
  • megújítják a fa tetőszerkezetét több mint 420 négyzetméteren,
  • valamint külső és belső vakolási feladatokat is végrehajtanak több mint 4200 négyzetméteren,
  • a kőszerkezeteket restaurálják,
  • megoldják a csapadékvíz-szigetelést,
  • illetve továbbá külső és belső burkolást is végeznek.

A beruházás során még jelentős környezetrendezési feladatokra is sor kerül. Többek között gyepesítést, terméskő burkolat kialakítását és 900 négyzetméternyi tereprendezést is elvégeznek.

 

Időutazásra invitál majd a vár

A nagyszabású munkák eredményeként várhatóan teljesen feléled a műemlék, megerősödik turistavonzó és jellege is. A vár emeletein a történelmi múltat idéző kiállítási tereket alakítanak ki, melyek egész évben látogathatók lesznek.    

A földszinten az egykori várgazdálkodást mutatják be, az első szinten a várnagy szobája látogatható majd, a második és harmadik emeleten Magyar Benignának, Kinizsi Pál feleségének szobája látható, a negyedik szinten a várőrség szobája tekinthető meg, a legfelső szinten pedig a16. századi Nagyvázsonyt mutatják majd be.

Lesz filmvetítő terem, Kinizsi Pál életével animációkon keresztül lehet majd ismerkedni, a lovagteremben konferenciákat és múzeumpedagógiai foglalkozásokat tartanak majd.

Mi épül?NagyvázsonyműemlékfelújításSZ-L Bau Építőipari Kft.építőipari cégekmúzeumNemzeti Kastélyprogram és a Nemzeti Várprogram

Hírlevél

Hirdetés