2024.04.19, Péntek
Új látogatóközpont és tanösvény épült a Mátra egyik legkedveltebb településén
Fotók: Agrárminisztérium

Új látogatóközpont és tanösvény épült a Mátra egyik legkedveltebb településén

magyarepitok.hu

2020.08.13. 07:47 - Hegedűs Gergely

A létesítmény fő funkciója a tájegység természeti értékeinek, élőhelyeinek és fajainak a bemutatása.

Hirdetés

Mátrafüreden átadták a Harkály Ház látogató- és oktatóközpontot - derült ki az agrárminisztérium közleményéből. A projekt összesen több mint 332 millió forintból valósult meg. A központ mellett a projekt keretében megépült a Cincér tanösvény, mely az új épület udvaráról a Sás-tó irányába vezet. Egy másik tanösvényt, a Sár-hegyit pedig felújították és meghosszabbították.

 

A központban található beltéri állandó tárlat a vulkanikus felépítésű Mátra természeti és kultúrtörténeti értékeit ismerteti meg a látogatókkal. A kiállítótérben statikus, látványt bemutató eszközökként makettek, terepasztalok, dioráma és modellek állnak a vendégek rendelkezésére. Interaktív eszközökkel pedig feladatlapok, kreatív installációk, multimédiás tartalmak, érintőképernyős terminálok is bővítik a kínálatot.

A létesítmény fő funkciója a tájegység természeti értékeinek, védett és Natura 2000 területeinek, élőhelyeinek, növény- és állatfajainak a bemutatása a közlemény szerint.


Közel száz projekt javította a környezet állapotát

Az átadón dr. Rácz András, az Agrárminisztérium környezetügyért felelős államtitkára is részt vett. Arra hívta fel a figyelmet, hogy a természetet egyre többen keresik hazánkban: példaként említette,

a Bükki Nemzeti Park Igazgatósága (BNPI) 2010-ben 96 ezer regisztrált látogatót fogadott, míg tavaly már több mint 230 ezer érdeklődő érkezett.

Kifejtette: a kormányzati és az európai uniós források segítségével 2014 és 2020 között 38 milliárd forintot fordítottak természetvédelemre a nemzeti parkok, ennek köszönhetően pedig csaknem száz projekt segítségével százezer hektáron javult a természeti környezet állapota.

Mi épül?Mátrafüredtermészetvédelemkörnyezetvédelmi beruházás

Hírlevél

Hirdetés