2024.04.19, Péntek
Az egyre gyakoribb villámárvizek ellen is véd az új Béke téri főgyűjtőcsatorna
zoldkalauz.hu

Az egyre gyakoribb villámárvizek ellen is véd az új Béke téri főgyűjtőcsatorna

MTI

2020.09.15. 13:30 - Kalácska-Nagy Nóra

Az észak-pesti beruházással élhetőbbé válik a környék a lakók számára a környezetvédelmi szempontokat figyelembe véve. A munkálatokat a Colas Alterra és a SADE konzorciuma végzi el.

Hirdetés

Fontos fejlesztés kapcsán tartottak sajtórendezvényt hétfőn: a Béke téri főgyűjtőcsatorna építkezése Budapest XIII. kerületében egy főként európai uniós támogatásból megvalósuló projekt. A fejlesztést az előző városvezetés alatt kezdték el, részeként a Béke utcai vízgyűjtő területen új, 1,2 kilométeres főgyűjtő- és tehermentesítő csatorna épül. Mindez nagyrészt útbontás nélkül zajlik, úgynevezett csősajtolási technológia használatával, a kivitelezésen a SADE-Magyarország Kft. és a Colas Alterra Zrt. dolgozik.

 

Rendkívüli esőzések miatt vált szükségessé a beruházás

A XIII. kerületi Béke tér környékén az utóbbi években jelentős ingatlanfejlesztések történtek, ennek következtében a szennyvízhálózat túlterheltté vált. A klímaváltozás miatti rendkívüli esőzések során a túlterhelt hálózat már nem volt képes elvezetni a nagy mennyiségű vizet, gyakran öntötte el a területet az esővízzel keveredett szennyvíz. Ez

  • jelentős anyagi károkat okozott,
  • akadályozta a közlekedést
  • és közegészségügyi kockázatot is jelentett.

A kiépülő új, korszerű főgyűjtőnek köszönhetően különösen szélsőséges időjárás esetén

a csapadékkal kevert szennyvíz többé nem károsítja a környezetet, hanem a szennyvíztisztító-telepekre jut, utána pedig megtisztítva kerül a Dunába.

 

Korábbi áradás a területen (budapest13.hu)

 

Kiemelt szerepet kap a környezetvédelem

Karácsony Gergely főpolgármester a rendezvényen hangsúlyozta, hogy ez a beruházás élhetőbbé teszi a környéket a lakók számára és a környezetet is kíméli, hiszen a kivitelezés tekintettel volt a meglévő növényzetre és zöldfelületekre.

Mi épül?Colas Alterra Zrt.Sade-Magyarország Mélyépítő Kft.BudapestBéke tércsatornaépítésKörnyezetvédelem

Hírlevél

Hirdetés