2024.04.20, Szombat
Elérte legmagasabb pontját a DVB innovatív megoldásaival épülő inárcsi hotel
Fotók: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

Elérte legmagasabb pontját a DVB innovatív megoldásaival épülő inárcsi hotel

magyarepitok.hu

2020.09.16. 15:15

A DVB Kft. közel 30 éve gyárt vasbeton szerkezeteket szegedi üzemében. A cég, mely 2014 óta a KÉSZ Csoport stratégiai partnere, az évtizedek során folyamatosan élen járt a technológiai fejlesztésekben, így mára nincs számukra lehetetlen, szinte bármit képesek létrehozni vasbetonból. A cég ügyvezetőjével, Török Mihállyal a cég történetéről, az alkalmazott innovatív technológiákról és jövőbemutató megoldásaikról annak kapcsán beszélgettünk, hogy az Inárcson épülő Flow Hotel – melynek vasbeton szerkezetét természetesen a DVB gyártotta és szerelte – elérte legmagasabb pontját.

A most épülő szálloda bokrétaavató ünnepségén találkoztunk Török Mihállyal, aki 6 éve irányítja a DVB Kft.-t ügyvezetőként. Elmondása szerint a jelenlegi épület kivitelezése során az előregyártott vasbeton szerkezetek gyártása és helyszínre történő szállítása volt a feladatuk, némi innovációval megspékelve. Ugyanis a területen korábban már elkezdődtek fejlesztések, melyek végül nem valósultak meg, a DVB csapata viszont felismerte a lehetőséget és ezeket a korábbi fejlesztéseket újrahasznosították, egyes megoldásokat felhasználtak a saját helyszíni kivitelezésük során.

 

Török Mihály, a DVB Kft. ügyvezetője (Fotók: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu)

Ez a fajta költséghatékony, innovatív szemlélet egyébként is jellemző a több évtizedes tapasztalattal rendelkező cégre.

A DVB története egészen 1991-ig nyúlik vissza, ekkor alakult meg ugyanis a kezdetektől a vasbetonszerkezetek gyártására specializálódott Délmagyarországi Vasbetonipari Kft. Szegeden. Az egykori házgyár utódaként létrejött vállalkozás mára országszerte számtalan helyen letette a kézjegyét, szinte művészeti ággá fejlesztette a vasbeton előállítását. Innovatív megoldásaiknak köszönhetően sikerrel veszik fel a versenyt a náluk jóval nagyobb versenytársakkal is.

 

Fotók: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

A vasbeton szerkezetek gyártásának és szerelésének nagy hagyománya van, hiszen egészen az 1960-as évektől kezdődően folyik ilyen jellegű munka a DVB szegedi telephelyén.

"Rendelkezünk hagyományos előregyártó üzemmel, ahol évtizedek óta készítünk kiemelkedő minőségben kelyheket, feszített gerendákat, valamint pilléreket fektetett állapotban, melyek megvalósítására kör, ovális és négyszög alakú keresztmetszetben is képesek vagyunk. Előregyártott termékeinket folyamatosan exportáljuk a környező országokba, kiemelten Szerbiába, Romániába és Szlovákiába" – meséli az ügyvezető.

 

Feltűzték a bokrétát az épület tetejére, Fotók: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu


Európai szinten is egyedülálló technológiát fejlesztett ki a DVB

A hagyományos vasbeton előregyártáson túlmenően kifejlesztettek egy saját mobil feszítettgerenda-gyártó technológiát, amely európai szinten egyedülálló. Ennek a forradalmi újításnak köszönhetően képesek az előregyártó üzemet kihelyezni a kivitelezési projekthelyszínekre, és ott helyben elkészíteni a szükséges vasbeton elemeket.

Ez elsősorban azoknál a termékeknél hozhat hatalmas áttörést az iparágban, melyek szállítása méretüknél fogva, nagyon bonyolult és költséges.

Tehát például egy 50-60 méteres feszített gerendát sokkal olcsóbb egy mobil üzemben előállítani, mint a helyszínre szállítani.

„Természetesen mi is érezzük a változás szelét, látjuk azokat szükségessé váló fejlesztési irányokat, amelyeket ma egy vasbeton előregyártó üzemtől követel a projekthelyszíneken tapasztalható súlyos munkaerőhiány” – emeli ki Török Mihály az egyik legnagyobb feladatot. Ez a probléma például a sofőrszakmát is sújtja, amire alternatív megoldást kínál a DVB egyedi mobil gyártási technológiája.

 

Fotók: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu


Szoros együttműködésben áll a DVB a KÉSZ Csoporttal

Az innovatív újítások, ötletek persze nem valósulhatnának meg a cég összeszokott, profi csapata nélkül. Mind a gyár fizikai állománya, mind a statikus tervező csapatuk folyamatosan keresi a kihívásokat, a fejlődési lehetőségeket. Emellett az ügyvezető kiemeli, hogy a KÉSZ Csoport támogatása rendkívül fontos számukra, hiszen egy stabil, megbízható nagyvállalati hátteret tudhatnak maguk mögött, amire bármikor támaszkodhatnak.

 

Fotók: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

Így például az inárcsi Flow Hotel esetében is szoros az együttműködés, hiszen az épület generáltervezési munkálatain a KÉSZ stratégiai partnere, a BIM Design Kft. dolgozott, innen pedig egyenes út vezetett ahhoz, hogy a vasbeton gyártással és szereléssel kapcsolatos feladatokra a DVB-t kérjék fel.

Persze a kapcsolati háló közel sem elég, a projektek elnyeréséhez folyamatosan bizonyítani is kell a hozzáértést, ahogy ezt mi rengetegszer megtettük már az évek során, hangsúlyozza Török Mihály.


Egyben gyártottak le egy emeletnyi falat

Az épület vázszerkezete, amely most érte el legmagasabb pontját, hagyományos vasbeton, de a liftaknák már koránt sem hétköznapiak, ugyanis nem a megszokott monolit szerkezetből készültek, hanem előregyártva. Ez azt jelenti, hogy egy emelet magasságban mind a 3 tömör falat és az ajtós falat egyben, álló pozícióban gyártotta le a DVB csapata szegedi üzemükben. Majd a helyszínre történő szállítás megkönnyítése érdekében elfektették, végül a helyszínen ismét beépítési helyzetbe forgatták.

Mindez egyszerűnek hangzik, ám a szerkezet méreténél és súlyánál fogva nem kis kihívást jelentett ez a manőverezés, ugyanis 13 tonnás elemekről van szó, melyek közül az öt emeleti elemet 18 méteres magasságban kellett a helyére tenni.

 

Fotók: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu


Az együttműködések által gyorsabban fejlődnek

A DVB tehát mind a technológiai fejlesztésekben, mind a partneri együttműködések terén élen jár, egyedülállóak a hazai piacon.

„A KÉSZ Csoport stratégia partnerségének köszönhetően a saját tudásunkon felül olyan szintű szakértői háttérbázissal rendelkezünk az építőipar minden szegmensét lefedően, amivel Magyarországon egyetlen más vasbeton gyártó cég sem. Előttünk ilyen szintű szimbiózist senki nem tudott megvalósítani és fenntartani, de mi bebizonyítottuk, hogy ez igenis egy működőképes modell, lehetséges olyan hosszú távú együttműködés generálkivitelező és szakipari cég között, amely minden fél számára előnyös. A kooperációnak köszönhetően sokkal gyorsabban tudunk reagálni a felmerülő igényekre, hiszen folyamatos visszajelzéseket kapunk a helyszíni generálkivitelezést végző szakemberektől, ennek köszönhetően közösen tudunk megoldást keresni a felmerülő megrendelői igényekre, így mindig a piac és a versenytársak előtt járhatunk egy lépéssel”

- fejtegeti az ügyvezető.

 

Fotók: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

Ennek az együttműködésnek az eredménye például, hogy 2017-ben kitalálták, hogy olyan építési elemeket fejlesztenek, melyek a helyszíni monolit építést kiváltják egyben legyártott, könnyen elhelyezhető elemekre. Így jött létre a már említett mobil gyártó üzem, amit az elmúlt 3 évben több projekten teszteltek, így a Szegedi Ifjúsági Centrum, a Telekom székház és a Mercedes kecskeméti lakkozó üzemének kivitelezése során. De az innovatív technológia első igazán nagy állomása ez a most épülő szálloda, ahol az új technológiával előállított elemek kerülnek beépítésre.


A munkaerőhiányt enyhítő fejlesztést is terveznek

A hosszú távú céljaikra vonatkozó kérdésre Török Mihály így fogalmaz: „Nem hiszünk a nagy szavakban. Folyamatosan keressük, hogy a piac milyen kihívásokat támaszt, milyen feladatokra vár megoldást, és próbálunk ezekre a felmerülő igényekre a lehető leggyorsabban megtalálni a szakszerű és újszerű megoldásokat.”

Az ügyvezető azt is hozzáteszi: „Eljutottunk arra a fejlettségi szintre, hogy már kizárólag olyan eszközt vásárolunk, amiről pontosan tudjuk, hogy mire és mikor fogjuk használni. A jelenleg futó fejlesztéseinknek köszönhetően, a terveink szerint, amikor legközelebb beszélgetünk, már egy olyan, a KÉSZ Csoport által fejlesztett gépet mutatunk majd meg, amihez még csak hasonló sincs az országban. De ezen túlmenően is tervezünk a jövő évben piacra dobni két fejlesztést, melyek az ágazatban tapasztalható munkaerőhiányt hivatottak enyhíteni.”

 

Fotók: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

A fejlődés nem áll meg, a DVB halad tovább a kijelölt úton. Most eljutottak addig a mérföldkőig, amikor már tudják, hogy a ma elterjedt monolit vasbeton szerkezetek építése során mik azok a kapcsolatok és megoldások, amiket előregyártott elemekkel ki kell váltani. Ezzel egy-egy építési projekt során a helyszíni viszonyok között rengeteg költséget és munkát lehet megspórolni. „Folyamatosan keressük az újabb és újabb lehetőségeket, továbbfejlesztjük ezt a megoldást, hiszen látjuk, hogy hosszú távon ennek milyen anyagi és eszközbeli vonzatai vannak, valamint azt is, hogy milyen beruházásokra van szükségünk az elkövetkezendő időben, és ezeket hogy tudjuk a leghatékonyabban megvalósítani. Felkészültünk a jövőre.”

Galéria

Mi épül?KÉSZ CsoportDélmagyarországi Vasbetonipar (DVB) Kft.Inárcshotelszállodaszállodaberuházás