2024.04.19, Péntek
Megkezdődhet az egyetemi oktatás az elkészült fővárosi palotában
Fotók: Nagy Mihály/magyarepitok.hu

Megkezdődhet az egyetemi oktatás az elkészült fővárosi palotában

magyarepitok.hu

2020.09.08. 16:49 - Gyöngyösi Klaudia

A budapesti Károlyi-Csekonics Palotaegyüttes átfogó, állagmegóvó felújítását a West Hungária Bau Kft., az Épkar Zrt. és a Build It Mérnökiroda Kft. alkotta konzorcium végezte.

Hirdetés

Átadták a budapesti Károlyi-Csekonics-palotát, mely ezután a Károli Gáspár Református Egyetem Bölcsészettudományi Karának új központja lesz. Ahogy azt már korábban megírtuk, a Palota eredeti állapotának visszaállítását a West Hungária Bau Kft., az Épkar Zrt. és a Build It Mérnökiroda Kft. alkotta konzorcium végezte.

 

A képre kattintva galéria nyílik!

A fővárosi Palotanegyed egyik legszebb épülete, az 1885-ben felépült Károlyi-Csekonics Palotaegyüttes homlokzatai a Múzeum utca 17-re és a Reviczky utca 6-ra néznek. A Múzeum utcai szárnyban teljes korhű rekonstrukciót és restaurálást végeztek, míg a Reviczky utcai szárnyban új szerkezetű oktatási épület készült a homlokzat megőrzésével.

A földszinti hall díszes faragványai Thék Endre asztalosmester keze nyomát viselik.

 

 

A palota díszein kívül az Operaház és a Parlament hasonló dekorációi is az iparművész munkái közé tartoznak. Az épület emeleti szintjén található bálteremben pedig Lotz Károly freskóját állították helyre korabeli fényképek alapján.

 

Modern oktatási központ épült a történelmi homlokzat mögött

A modern belső kialakítással felépülő szárnyban a pincében és földszinti részen egy 198 fő befogadására alkalmas Konferenciaterem és egy 120 fő befogadására alkalmas előadóterem létesült, az emeleteken pedig kisebb előadókat, tantermeket és tanári szobákat alakítottak ki.

 

A felújított épület az egyetemi mindennapoknak, valamint az egyházi és egyetemi ünnepi alkalmaknak is otthont ad majd, a hallgatók pedig modern technikai körülmények között folytathatják tanulmányaikat. A felújított épületben az oktatást egyebek mellett digitális táblák, kivetítők, hatalmas előadóterem, szemináriumi termek és könyvtár is segíti.

Az elkészült palota a Mikszáth téri orvosi egyetemi épületekkel, a szomszédos katolikus egyetemmel és a Szabó Ervin Könyvtár központi épületével együtt pedig a fővároshoz méltó akadémiai városközpontként működhet.

Galéria

Mi épül?WEST HUNGÁRIA BAU Kft.Épkar Zrt.Build It Mérnökiroda Kft.Palotanegyedműemlékfelújításoktatási beruházásBudapest

Hírlevél

Hirdetés