2024.04.24, Szerda
A tartósabb utakhoz állít elő alapanyagot a MOL átadott új üzeme
Az új gumibitumen üzem (portfolio.hu)

A tartósabb utakhoz állít elő alapanyagot a MOL átadott új üzeme

MTI, portfolio.hu

2020.10.20. 07:38 - Almási Krisztina

A gumibitumen egyik legnagyobb előnye, hogy előállításához nagy mennyiségű gumiabroncs-hulladékot használnak fel.

Hirdetés

Elkészült a MOL Zalai Finomítójában a gumibitumen gyártására képes új üzem, amely naponta mintegy 96 tonna, éves szinten 20 000 tonna útépítési alapanyagot tud termelni – derült ki a társaság közleményéből. Ebből a mennyiségből 200 kilométer 2x1 sávos főutat lehet építeni vagy 600 kilométernyi felső réteget felújítani. A tavaly májusban elkezdett, 3 milliárd forintos beruházás 75 %-át a Mol saját forrásból, 25 %-át pedig állami támogatásból, a Nagyvállalati beruházási támogatási program keretében finanszírozta.

A gumibitumenes utak elterjedését segíti, hogy az évi 20 000 tonna termelés a magyarországi útépítési bitumenigény mintegy 10-15 százalékát fedi le.

A Zalai Finomítóban 2012-ben avatták fel a jelenleg is működő, kisebb, évi 5000 tonna kapacitású gumibitumen kísérleti üzemet. A keresleti igények növekedésére reagálva a Mol 2019 tavaszán kezdte meg a most átadott üzem építését.

Az elmúlt 8 évben mintegy 150 kilométer útszakasz épült vagy újult meg Magyarországon a gumibitumen felhasználásával, többek közt a pesti alsórakpart XIII. kerületi szakaszának 1,5 kilométer hosszú része, a Budaörsi út, a Villányi elkerülő út, valamint az M25-ös autópálya egy szakasza. Az új gyártókapacitás belépésével ennek többszörösére van lehetőség.


Gumibitumennel kisebb a kátyúk kialakulásának esélye

A várakozások szerint a gumibitumenből készült aszfaltutak tartósabbak lehetnek, akár másfélszeres élettartamuk is lehet a normál bitumenből készült utakhoz képest.

Az így készült utak terhelhetősége nagyobb és kisebb a kátyúk kialakulásának esélye is, ami miatt alacsonyabb lehet a keletkező fenntartási költség is.

A lakóövezetek számára fontos információ, hogy ezzel a megoldással a menetzaj is alacsonyabb lehet, és így csökkenti a zajterhelést.

Emellett a gumibitumen környezetbarát megoldás, ugyanis előállításához évente 3000 tonna gumiőrleményt használnak fel, amihez mintegy félmillió használt gumiabroncsot, a Magyarországon évente keletkező gumiabroncs-hulladék 8-10 százalékát hasznosítják.


Saját szabadalomként fejlesztette ki a MOL

Zsinkó Tibor, a MOL Magyarország Downstream ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a napi kapacitás elegendő a nagyobb útépítési munkálatokhoz és arra is lehetőséget nyújt, hogy kiaknázhassák a környező országokban is az üzleti lehetőségeket.

Mivel a kémiailag stabilizált gumibitumen a Mol szabadalma, így további hasznosítási lehetőséget jelenthet a licensz értékesítése is, amelyhez az új üzem referenciát jelent.

A Mol a 2000-es években kezdett el dolgozni a külföldön már alkalmazott gumibitumen hazai gyártásának megvalósításán. A társaság a Pannon Egyetemmel együttműködve dolgozta ki az úgynevezett kémiailag stabilizált gumibitument, amely a normál útépítő bitumennel azonos módon használható fel. A Mol szabadalmaztatott technológiája biztosítja, hogy a gumibitumen szállítható, tárolható és később is felhasználható marad, így nagyüzemileg gyártható és az előállítás helyszínétől távol is felhasználható.

A Mol-csoport integrált, nemzetközi olaj- és gázipari vállalat, amely 25 000 ember foglalkoztat, több mint 30 országban van jelen.

Mi épül?ZalaegerszegMOLüzemépítésüzemfejlesztéstechnológiaokostechnológiaútépítésútfelújítás

Hírlevél

Hirdetés