2024.04.25, Csütörtök

Hirdetés

Hatalmas harcjárműgyár alapkövét tették le a zalai tesztpályánál
Illusztráció (fr.de)

Hatalmas harcjárműgyár alapkövét tették le a zalai tesztpályánál

mti

2020.12.17. 13:19 - Szabó Ákos

A 60 milliárd forintból beruházásban a világ egyik legmodernebb hadiüzeme épül fel. Várpalotai hadiipari beruházásokról is érkeztek új információk a rendezvényen.

Hirdetés

Honvédségi helikopterrel tették le csütörtökön Zalaegerszegen a német Rheinmetall és a magyar állam vegyesvállalata Lynx harcjárműveket gyártó üzemének alapkövét. A mintegy 60 milliárd forintból felépülő komplexum a zalai tesztpálya lehetőségeit kihasználva készül el.

Korábbi közlések szerint 20 hektáros területen tesztpályát is kialakítanak a gyár mellé. A termelés 2023-tól indul el majd el, az üzem a beszállítókkal együtt mintegy 500 embert fog foglalkoztatni, és a gyártáson kívül fejlesztéssel is foglalkoznak majd.

A Rheinmetallal együttműködve, a gyártóüzemen túl egy, a Lynxek és off road járművek tesztelésére alkalmas tesztkörnyezetet is létrehoznak a ZalaZone járműipari tesztpályán.

 

2023-ban készül el a zalaegerszegi üzem, Várpalotán további hadiipari beruházások indulnak

 

A Lynx KF41 (Wikimedia)

A kategóriájában legkorszerűbbnek számító Lynx harcjárművekből 218 kerül a Magyar Honvédséghez – mondta el a rendezvényen Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a rendezvényen elmondta. Ebből 172-t gyártanak majd a 2023-ra elkészülő zalai üzemben, amely kutatás-fejlesztéssel és teszteléssel is foglalkozik.

Maróth Gáspár védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos arról számolt be:

a vegyesvállalat következő beruházásaként Várpalotán robbanóanyagokat, illetve nagykaliberű lőszereket és aknavetőgránátokat gyártó üzemeket építenek fel.

 

Mesterséges intelligenciát is használnak

Armin Papperger, a Rheinmetall elnök-vezérigazgatója egyebek mellett azt hangsúlyozta, hogy

olyan gyár épül Zalaegerszegen, amilyen még nincs Európában, ugyanis olyan technológiákat is alkalmaznak, amelyek a mesterséges intelligenciát is felhasználják.

Ezzel a technológiával, digitális berendezésekkel a katonákat is védeni tudják.

Kijelentette: a mesterséges intelligencia a következő tíz évben beépül a harcászati rendszerekbe, a zalai fejlesztés pedig olyannyira előremutató, hogy sehol a világon nincs hasonló, a következő 10-15 évben pedig tartósan az amerikai technikát is megelőzi.

A Rheinmetall több mint 600 millió eurós befektetést tervez a következő években Magyarországon, a kutatás-fejlesztés területén és a fegyverzet- és lőszergyártást illetően pedig mindez hazánkat Európában is vezetővé teszi.

Mi épül?Zalaegerszegzalai tesztpályaüzemépítésüzemfejlesztés

Hírlevél

Hirdetés