2024.04.26, Péntek

Hirdetés

A zalai megyeszékhely lehet a belépési pont az adriai-tengeri kikötők felől
Illusztrációs fotó: metrans.hu

A zalai megyeszékhely lehet a belépési pont az adriai-tengeri kikötők felől

MTI

2021.02.19. 13:29 - Kolinek Nóra

A beruházásnak köszönhetően várhatóan nagy jelentőségű csomóponttá fejlődik a város.

Hirdetés

A Metrans 15,7 milliárd forintból létesít új vasúti-közúti logisztikai konténerterminált Zalaegerszegen – jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter pénteken. A beruházáshoz közel 4 milliárd forintos támogatást biztosít az állam.

A Szijjártó Péter ismertette, hogy Zalaegerszeg már most is komoly átmenő vasúti forgalommal rendelkezik, csak a Metransnak naponta 12-14 vonata halad el a város mellett. Annak érdekében, hogy Zalaegerszeg legyen az adriai-tengeri kikötők felől a belépési pont Magyarországra Szlovákia, Csehország és Lengyelország irányába, a Metrans úgy döntött, hogy egy logisztikai bázist, egy konténer terminált épít ott.

A Koper, Fiume és Trieszt kikötőiből érkező, illetve az oda tartó vonatok rendezésének helyszíne lesz a zalaegerszegi bázis.

A beruházás közvetetten 120, közvetve pedig 500 új munkahelyet teremt - tette hozzá.

 

A kivitelezés még idén elkezdődhet

A miniszter kitért arra is, hogy a világjárvány okozta gazdasági válsághelyzet egyik legfontosabb tanulsága, hogy a logisztika mint iparág rendkívüli mértékben felértékelődik. Ahhoz azonban, hogy egy ország logisztikai központ legyen, infrastrukturális fejlesztésekre van szüksége.

Kiss Péter, a Metrans csoport elnök-vezérigazgatója videoüzenetében elmondta, hogy

az új, zalaegerszegi terminál megnyitását 2023-tól több lépcsőben tervezik, és mindent megtesznek azért, hogy a kivitelezést még idén el tudják kezdeni.

Az elnök-vezérigazgató szerint Zalaegerszeg várhatóan nagy jelentőségű csomóponttá fejlődik a jövőben a dél- és dél-kelet-európai, a trieszti, koperi és rijekai tengeri kikötők, valamint az európai piacok között húzódó közlekedési tengelyen.

Az adriai korridor kiemelt kereskedelmi útvonallá válik, és ebben Zalaegerszegnek kulcsszerepe lesz.

 

Környezetbarát és korszerű logisztikai megoldást kínál az új terminál

Ismertette, hogy a Metrans Európa piacvezető intermodális áruszállítással foglalkozó vállalatcsoportjának, a Hamburger Hafen und Logistik AG-nak (HHLA) a tagja. Vasúti rendszerével és konténertermináljainak hálózatával már több mint tíz országban szolgálja ki az áruszállítási igényeket.

Hozzátette, hogy a vállalat stratégiájának lényege, hogy az északi és déli nagy európai tengeri kikötőkön keresztül zajló globális konténeres áruforgalom részeként korszerű, hatékony és környezetbarát logisztikai megoldásokat kínáljon a kelet-közép-európai országokban, köztük Magyarországon is.

A jelenleg 17 vasúti terminálból álló nemzetközi hálózattal rendelkező Metrans 2017-ben nyitotta meg első saját tulajdonú magyarországi terminálját Budapesten.

A cégcsoport az elmúlt évek dinamikus növekedése miatt, valamint Magyarország stratégiai elhelyezkedésének és a befektetéseket ösztönző gazdasági környezetének köszönhetően döntött újabb konténerterminál megépítése mellett - fűzte hozzá.

 

Mi épül?Metranslogisztikai központlogisztikaintermodális csomópont

Hírlevél

Hirdetés