2024.03.28, Csütörtök
Bővülő reptérrel, új helikoptergyárral és képzőközponttal fejlesztik Békést
illusztráció - pixabay

Bővülő reptérrel, új helikoptergyárral és képzőközponttal fejlesztik Békést

mti

2021.02.18. 19:31 - Hegedűs Gergely

A hosszú távú cél egy repülőgépipari központ létrehozása; a békéscsabai repteret egy zéró emisszióval bíró Greenporttá alakítják át.

Hirdetés

„Békéscsabán és környékén tíz év múlva olyan környezet alakulhat ki, amilyet Kecskeméten a Mercedes beruházása indított el” – hangoztatta az innovációs és technológiai miniszter a Békés megyében tett látogatásán.

Palkovics László a körút során megtekintette a Gyulán épülő Airbus-gyárat is, ahol helikoptereket gyártanak majd. Békéscsabán pedig a helyi repülőtér fejlesztése mellett szakképzési kérdésekről egyeztetett, végül sajtótájékoztatót tartott a Békéscsabai Szakképzési Centrumban.


Repülőgépipari központot akarnak létrehozni a térségben

Szavaiból kiderült, a békéscsabai repülőtér fejlesztésének előkészítésére tavaly év végén 154 millió forintot biztosított a kormány, jelenleg dolgozzák ki a részletes terveket. Az MTI információi szerint szó van a futópálya 1800, illetve 2500 méteres meghosszabbításáról is. A tényleges munkálatok várhatóan jövőre indulnak.   

Ezzel kapcsolatban Palkovics László úgy fogalmazott: a repülőteret alkalmassá kell tenni cargo és business utazásokhoz is, ez magával hozza, hogy sport céloknak is meg fog felelni. Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere elmondta,

a repülőtérnek regionális szerepet szánnak, zéró emissziójú, úgynevezett Greenportot terveznek kialakítani, amely a legkorszerűbb irányítástechnikával és kiszolgáló létesítményekkel rendelkezik.       

Palkovics László kifejtette, a projekt egy átfogó fejlesztésnek a része, melyben a magyarországi hadiipar újraélesztése a kormányzat célja. E szempontból hat területre osztották Magyarországot, a repülőgépipar központja Békéscsaba és Gyula lehet. Ehhez fejleszteni kell a békéscsabai repülőteret, emellett biztosítani kell egyetemi és szakképzési szinten is a megfelelő repüléstechnikai oktatói tudást, továbbá szükség van a képzési eszközpark fejlesztésére és a már elvándorolt szakemberek visszacsábítására.


Ez a fajta képzés jelenleg csak külföldön kapható meg

A miniszter arra is kitért, hogy a Békéscsabai Szakképzési Centrum (BSZC) Trefort Ágostonról elnevezett tagintézményében folyik a közel 2,2 milliárd forintos fémipari képzőközpont kialakítása. Ez a térség legmodernebb méréstechnikai és anyagvizsgáló laboratóriuma, automatizációs és szimulációs kabinetje lesz.

A központ létrehozásának szükségességét kifejezetten a Gyulára települő Airbus-beruházás vetette fel, a cég számára itt képzik majd a szakembereket. Ide mintegy egymilliárd forintból olyan eszközöket telepítenek, amelyek kezelését jelenleg főként külföldön lehet megtanulni.   


Utoljára 42 éve jött létre termelőüzem Gyulán

A miniszter elmondása szerint egyetemi szinten a Békésben jelen lévő Gál Ferenc Egyetem és partnerei, a Budapesti Műszaki Egyetem, a Debreceni és a Szegedi Tudományegyetem "meg tudják jeleníteni a képzés elemeit".   

Görgényi Ernő, Gyula polgármestere azt emelte ki, hogy a városban a relégyár 1979-es megnyitása óta nem jött létre termelőüzem, így a település és a térség számára is kiemelten fontos az Airbus-gyár építése, amelyben a tervek szerint 2022 tavaszán a termelés is elindulhat.

Mi épül?BékéscsabaGyularepülőgépiparszakemberképzés

Hírlevél

Hirdetés