2024.03.29, Péntek
Egyedülálló Layher állványszerkezet segíti az Esztergomi Bazilika felújítását – 2. rész
Fotók: Nagy Mihály/magyarepitok.hu

Egyedülálló Layher állványszerkezet segíti az Esztergomi Bazilika felújítását – 2. rész

magyarepitok.hu

2021.02.25. 13:00

A Layher különböző rendszerelemeinek jó kombinálhatósága és az Allround rendszer rugalmassága nélkül a projekt megvalósítása lehetetlen küldetés lett volna.

Cikkünk első részében megírtuk, hogy 2023-ra teljesen megújul Magyarország legnagyobb temploma, az esztergomi Nagyboldogasszony- és Szent Adalbert-főszékesegyház. A felújítási munkálatok fél évvel ezelőtt kezdődtek a Belvárosi Építő Kft. kivitelezésében, az állványozási feladatokban együttműködve a Térállvány Kft-vel különleges Layher megoldások alkalmazásával.

A főszékesegyház a munkák alatt látogatható marad, egyedül a tavaly ősszel kezdődött kupola külső-belső felújításához szükséges belső állvány felállításának idejére korlátozzák a templomi tér használatát. A világon is egyedülálló állványozási megoldást felvonultató Layher két műszaki szakembere, Pruzsinszki Gusztáv állványtervező építőmérnök és Tóth Patrik műszaki vezető tájékoztatta lapunkat a munkálatok részleteiről.

Fotó: Nagy Mihály/magyarepitok.hu

Előző cikkünkben a tartószerkezet építéséről számoltunk be, amellyel páratlan Layher megoldás született, hiszen eddig még sosem alkalmazták az FW és a Bridge rendszert együttesen. Két dupla Bridge szerkezet hidalja át az ablakokat, melyeket a Layher Allround nagy fesztávú és nagy teherbírású FW hídja köt össze. Ennek célja, hogy az állvány a fal mellett körben megépíthető legyen folytatólagosan. Erre a tartószerkezetre került a restauráláshoz szükséges munkaállvány, amelyet Allround állványból építettek. Így kényelmes és biztonságos munkafelületeket tudtak kialakítani a szakembereknek. Jelen cikkünkben tovább részletezzük az állványozási munkálatokat.

 

Az Allround rendszer rugalmassága kellett a sikerhez

A körülbelül 30 méter magas munkaállvány két munkaszintet tartalmaz, ezek a munkaszintek a restaurátorok igénye szerint tovább bővíthetők alumínium Allround állványokkal.

„Az alumínum Allround állvány rendkívül kis tömege miatt nagyon gyorsan átépíthető, és nem terheli a szerkezetet fölöslegesen ott, ahol nem történik munkavégzés."

"A teljes acél munkaállvány Robust járólapokkal került kialakításra, amelyek alumínium keretre szerelt, rétegelt lemezből állnak. Ezekkel a megoldásokkal több tíz tonna önsúlyteher megtakarítást lehetett elérni a koncepció finomítása során, ugyanakkor az állvány használhatósága megmaradt” – emelte ki Tóth Patrik.

Pruzsinszki Gusztáv hozzátette, a különböző rendszerelemek jó kombinálhatósága és az Allround rendszer rugalmassága nélkül a projekt megvalósítása lehetetlen küldetés lett volna.

„Az FW és Bridge elemek külön-külön is rendkívül nagy teherbírásúak, ez a projekt azonban megmutatta, hogy együtt dolgozásra is képesek, és az Allround elemekkel is jól kombinálhatók.”

Tóth Patrik elmondta, miután a kupola belső állványáról elvégezték az I. fázis restaurálási munkáit, a munkaállványt átépítik. „A Bridge és az FW hídrendszer változatlan marad, viszont az Allround munkaállványt több fázisban lejjebb és lejjebb építik, követve a falazat belső kontúrját.”

Kétszintes állványzat épült

A Bazilikában a kupola belső állványán kívül, még azt megelőzően épült egy rakodóállvány is a csegelytetőn. (A csegely gömbháromszög alakú boltozati elem, amely négy- vagy sokszög alaprajzú tér fölé épített kupola kör vagy ellipszis alaprajzából szerkezetileg átvezet a sokszögbe. Statikai jelentősége, hogy a kupola súlyát a csegelyek hordják – a szerk.)

A csegely esetében 1000 kg/négyzetméter volt az elvárt teherbírás, így egy nehézállványt valósítottak meg szintén a flexibilesen alkalmazható Allround állvány segítségével.

Az állványzat két szintben épült meg, az alsó szint főként az építési anyagok tárolására szolgált, a másik pedig a szakemberek közlekedésére.

Az állványzat jelentősége, hogy könnyű hozzáférést biztosít a tamburhoz, valamint segítségével körbejárhatóvá válik a kupola, illetve innen indul a felvonó a kupola tetejére.

Az időjárási viszontagságokat is jól bírja az Allround állványzat

A további munkákról Pruzsinszki Gusztáv elmondta, már elkészült a kereszt állványzata, illetve a kupola tetőterének belső állványa is, melyről az acélszerkezet korrózióvédelmét és a szükséges elemcseréket végzik. A kupolafedél alatti rész esetében is jól átgondolt állványmegoldásra volt szükség, hiszen olyan állványzatot kellett felépíteni, amely befér a külső és a belső kupola közé. Ezt a feladatot szintén a flexibilis Layher Allrounddal oldották meg.

 

Nem kis feladatot rótt a szakemberekre ennek teljesítése, hiszen köralakú térben kellett gondolkodni, amelyhez korlátozottan lehetett hozzáférni a sok, útban lévő tartószerkezet miatt, illetve csak meghatározott pontokon tudták letalpalni az állványt. Emellett innen indul az az állványzat, amely a tetőszerkezet és a kereszt állványzatát tartja.

A kereszt újra aranyozása miatt szükséges volt ezt az elemet is körbeállványozni, ugyanis leemelni nem lehetett. Mivel a keresztnek nagy szélterhet és egyéb időjárási viszontagságokat kell kibírnia, ezért esetében egy stabil, erős állványzatra volt szükség, amit Allround állványzattal biztosítottak. Emellett nagyon korlátozottan lehetett ide eljuttatni az anyagot, hiszen közel 100 méteres magasságban zajlottak a munkálatok.

„A projekt folytatásaként a tambur oszlopok állványozása következik, amely ismét egy rendkívül látványos és nagy műszaki kihívást jelentő feladat”

– foglalta össze Pruzsinszki Gusztáv.

Galéria

Mi épül?Layher Kft.Belvárosi Építő Kft.Térállvány Kft.Esztergomállványzat