2024.04.25, Csütörtök
Már csak a nézőkre vár a pápai atlétikai centrum
Fotók: Bernát Benjámin/magyarepitok.hu

Már csak a nézőkre vár a pápai atlétikai centrum

magyarepitok.hu

2021.02.17. 07:54 - Kalácska-Nagy Nóra

A sportcentrumon kívül közparkot is létrehozott a Vemévszer a Veszprém megyei városban.

Hirdetés

Hamarosan birtokba vehetik a sportolók a Pápán épülő új atlétikai centrumot, amely a Vemévszer Építő- és Szerelőipari Kft. kivitelezésével valósul meg. Az építőipari vállalat elvégezte a projektben kapott feladatát, a műszaki átadások lezárultak. Jelenleg az épület bútorozása folyik. Az eddigi munkálatokról és a jelenlegi munkafázisokról Csehi Lóránt, a kivitelező Vemévszer Kft. létesítményfelelőse informálta lapunkat.

Fotók: Bernát Benjámin/magyarepitok.hu

Kutyafuttató és park is várja a helyieket

A szakember elmondta, a teljes munkát két szerződés keretében és négy részben valósították meg. A tavaly januárban indult első ütemben egy önálló helyrajzi számú telken, a régi gázcseretelep részleges elbontása után kutyafuttatót, valamint kutyatréning pályát alakítottak ki. A műszaki átadásra 2020 augusztusában került sor.

A második projekt elem a kutyafuttatóval egy szerződésen belül megvalósult atlétikai pálya volt. A pálya munkaterület átadása szintén 2020 első hónapjában indult, az építése pedig 2020. október végén sikeres műszaki átadással zárult.

A pályát a szabványoknak megfelelően hozták létre, rendelkezik a Magyar Atlétikai Szövetség versenyminősítésével.

A nyolcsávos atlétikai pályát ügyességi számokkal (ugró- és dobószámok) együtt alakították ki, amelyet 6800 négyzetméter rekortán gumiburkolattal és 7400 négyzetméter füvesített dobótérrel láttak el.

Harmadik elemként egy külön telken megvalósuló közparkot alakítottak ki, ez az úgynevezett Schwenczel rét. Ezzel a munkával egy megközelítőleg 3,5 hektár területen elhelyezkedő rendezett park létesült

  • 400 négyzetméter gumiburkolatú játszótérrel,
  • körülbelül 2000 négyzetméter felületű dísztóval,
  • gyaloghidakkal,
  • 2335 négyzetméter térburkolatú sétányokkal,
  • padokkal,
  • kamerarendszerrel
  • és közvilágítással.

Tavaly december közepén zajlott a zöld terület műszaki átadása.

Skateboard és streetball pályával is gazdagodott a létesítmény

A negyedik projekt elem maga a sportcentrum volt, melynek keretében megvalósult a főépület futófolyosóval és tekepályával.

A 978 négyzetméteres, öntött gumiburkolatú futófolyosót hatsávos, 60 méteres futópályával, szabványos ugrógödörrel, magasugró területtel és beltéri dobókörrel alakították ki a téli edzésekhez.

A négysávos, korszerűen épült tekepálya nemzetközi versenyek megrendezésére is alkalmas.

Az épület mellett kialakítottak

  • 650 négyzetméter simított betonburkolattal és hat játékelemmel rendelkező skateboard pályát,
  • 290 négyzetméter, öntött gumiburkolattal ellátott streetball pályát
  • és kisebb játszóteret is.

A sportcentrum 2205 négyzetméter alapterületű, amely 2825 négyzetméter beépített szintterülettel rendelkezik. Itt helyet kaptak öltözők, irodák, fitness- és edzőtermek is.

A projekt tavaly év végén zárult a műszaki átadással. „Jelenleg a létesítményben az eszközök és a bútorok telepítése zajlik, amelyet a megbízó külön közbeszerzés keretében más vállalkozóval építtet be” – tette hozzá a létesítményfelelős.

Szoros határidő mellet készült el a sportcentrum

A négy projekt elem közül az atlétikai pálya és az atlétikai centrum külön pályázat keretében két kiviteli szerződéssel került megvalósításra. A szakember szerint ez jelentős terhet rótt a kivitelezőkre. „A két munkarész szervesen csatlakozik egymáshoz, de a kivitelezés a külön szerződések miatt eltolódott egymástól, így kellett a munkákat megszervezni."

"Az atlétikai centrum épületének közbeszerzése szoros határidőt - mindössze 8 hónapot - tartalmazott, amit nagyon feszes, fegyelmezett menetrend tartásával sikerült is teljesíteni.”

Csehi Lóránt hozzátette, a sportcentrum barnamezős beruházásnak tekinthető, elbontott épületek helyén valósult meg. Ezért az építés kezdetekor és az első szakaszában jelentős hulladék ártalmatlanítási feladatot is elvégeztek a szakemberek.

A gumiburkolatok kivitelezése nem mindennapi feladatot jelentett

A munkálatok során a szűk határidőn kívül a koronavírus járvány okozta nehézségekkel is számolniuk kellett.  „Több esetben előfordult, hogy brigádok estek ki karantén miatt, ami egyes munkafolyamatokat késleltetett, de átszervezéssel sikerült kezelni a hiányukat” – magyarázta Csehi Lóránt.

A Vemévszer munkatársa kiemelte továbbá, hogy egy átlagos létesítményhez képest jóval több csomóponti csatlakozást kellett megoldani az épület többféle funkciójából és öszvér szerkezetéből adódóan. Ezenkívül kihívásként hivatkozott a nagy felületű gumiburkolat kivitelezéséhez megfelelő technológiai feltételek biztosítására, amelyet mind a kültéri pálya, mind a futófolyosó esetében alkalmazniuk kellett.

„Az öntött gumiburkolatot nem tekinthetjük a mindennapi gyakorlat részének, valamint a tekepálya speciális kialakítása is utánajárást igényelt.”

A szakember összegzéséből kiderült, a felmerülő igények összehangolása a munka kiemelt részét képezte. „A különböző sportágak egyedi igényeinek építés közbeni figyelembe vétele szokatlan és üde színfoltját jelentette a kooperációknak.”

Galéria

Mi épül?VEMÉV-SZER Kft.Pápasportberuházásoksportpálya

Hírlevél

Hirdetés