2024.04.19, Péntek
Rendhagyó módon avatták fel a megyeszékhely állatkertjének új épületeit
Fotók: Krizsán Csaba/ MTI

Rendhagyó módon avatták fel a megyeszékhely állatkertjének új épületeit

magyarepitok.hu

2021.05.13. 16:00 - Kolinek Nóra

Közel 3 milliárd forintból új állatbemutatókkal bővítették a győri állatkertet, és egy takarmány tárolására szolgáló gazdasági épületet is emeltek.

Hirdetés

Törpevíziló- és pápaszemespingvin-bemutatót, valamint egy új gazdasági épületet adtak át a győri Xantus János Állatkertben, a Modern városok program részeként szerdán. Az eseményen a nemzeti színű szalagot egy idomított kakas bontotta le.

Andréka György, az állatkert igazgatója felidézte, hogy csaknem 2,9 milliárd forint állami támogatásból fejlesztik az intézményt. Az uniós közbeszerzési adatok szerint a kivitelezést az FE Építő Konzorcium végezte, amelynek vezetője a Fodor Építőipari Kft., tagja az Euro Generál Zrt.

Korábban elkészült az új főbejárat, a parkoló, megújultak a sétautak, a csimpánzok, a tigrisek és a medvék helyei, emellett egy orrszarvú-bemutatót alakítottak ki.

A nemzeti színű szalagot egy idomított kakas bontotta le.

 

A gazdasági épületben 1500 állat takarmányát tárolják

A nemrég elkészült törpevíziló-bemutatóban egy víziló pár kapott helyet, de a nőstény jelenleg mindenórás vemhes, ezért elkülönítették őket − mondta. A pápaszemes pingvineket azért választották, mert szerették volna megmutatni az embereknek, hogy Afrikában is élnek pingvinek − fogalmazott az igazgató.

Andréka György elmondta, hogy

az új gazdasági épületben megfelelő teret tudnak biztosítani az állatok etetésének előkészítésére és a takarmányok tárolására.

Részletezte, hogy 1500 állatot etetnek minden nap, a konyhában több mint 120 féle alapanyagot használnak. Egy évben 60 tonna zöldséget és gyümölcsöt, 20 ezer tojást, 15 tonna húst, 400 mázsa szemes takarmányt, 660 tonna szénát és 90 tonna zöldlucernát készítenek elő.

Az állatok etetésének előkészítése és a takarmányok tárolása mellett a gazdasági épületben az állategészségügyi háttér is meg tudott újulni

 − tette hozzá.

Dézsi Csaba András Győr polgármestere hallal eteti a pápaszemes pingvineket.

 

Az elefántház is rövidesen elkészül

Az igazgató elmondta azt is, hogy

a készülő elefántházat és -kifutót a tervek szerint júniusban adják át.

Ovádi Péter, a nemzeti állatvédelmi program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztos azt mondta, hogy

az állatkerteknek az állatvédelemben kiemelt szerepük van, hiszen részt vesznek tudományos kutatásokban, fajok megőrzésében, emellett természetvédelmi központként is működnek.

Az állatkert műtője

Dézsi Csaba András polgármester hangsúlyozta, hogy az állatkert ma már elsődleges úticélként is szerepel sok Győrbe látogató vendég körében. Kara Ákos, a térség országgyűlési képviselője elmondta, hogy

tavaly mintegy 140 ezer látogatója volt az állatkertnek a járvány ellenére is, a cél, hogy idén elérjék a 200 ezret, azt követően pedig meg is haladják.

Simon Róbert Balázs, a térség másik országgyűlési képviselője azt emelte ki, hogy hogy turisztikai szempontból a győri állatkertnek versenyképesnek kell lennie a veszprémi, a nyíregyházi és akár a budapesti állatkerttel is.

Galéria

Mi épül?állatkertXantus János ÁllatkertGyőrFodor Építőipari Kft.Euro Generálépítőipari cégek

Hírlevél

Hirdetés