2024.04.16, Kedd
Elérte legmagasabb pontját Budapest legmagasabb épülete
Fotók: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

Elérte legmagasabb pontját Budapest legmagasabb épülete

magyarepitok.hu, Market/MOL

2021.08.03. 14:01 - Szabó Ákos

Felkerült a bokréta a 28 emeletes MOL Campusra melyet a Market Építő Zrt. épít fel a budai Duna-parton. A kivitelezés a tervek szerint halad, a létesítményt várhatóan 2022 őszén vehetik majd birtokba a MOL budapesti munkavállalói.

Hirdetés

2018 októberében tették le a MOL Campus alapkövét, azóta is folyamatosan írunk a magyar óriásvállalat épülő új központjáról. Most a generálkivitelező Market Építő Zrt. építkezésén a cég leányvállalata, a Moratus Kft. szerkezetépítési alvállalkozói munkájával Dél-Budapest meghatározó fejlesztése elérte legmagasabb pontját, így megtartották az ilyenkor szokásos bokrétaünnepséget is.

 

Fotók: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

A londoni Foster+Partners általános és a berlini KINZO belsőépítészeti vezetésével, illetve a magyar Finta Studios kollaborációjában megszületett tervek szerinti toronyépületben 120 méter magasan van a legmagasabb járólap és 138 méter magasra nyúlik a koronaszerkezet, illetve a gépészeti szerkezetek.

 

Egy új városnegyed szerves részeként készül el a MOL Campus

A 28 emeletes épület a 120 méteres magasságot már júniusban elérte, a felszín alatt található alaplemez alsó síkjától idáig mérve mérve 136 méter magas, tehát 16 méternyi pince és alapozás is található alatta, mely több föld alatti szintet tesz ki. A tartószerkezet 18 hónap alatt készült el.

 

 

A MOL Campus a szintén a Market kivitelezésében és az azonos cégcsoporthoz tartozó Property Market Kft. beruházásában immár számos lakónak és irodának otthont adó, de még tovább bővülő BudaPart lakónegyed szerves részekén épül fel. A BudaPart GATE irodaházzal közösen az új XI. kerületi városnegyed szimbolikus kapuját is alkotja és kivitelezése történelmi jelentőségű a fővárosi épített örökség szemszögéből.

 

12 futballpályányi iroda és közösségi tér lesz a toronyházban

 

A MOL és Market közös sajtóóközleményéből kiderül: a MOL Campus 28 emelete összesen 86 ezer négyzetméteres alapterületen ölti fel formáját: ez – ha a szinteket egymás mellé kiterítve képzeljük el – akkora mintha 12 futballpályát helyeznénk egymás mellé.

 

 

A projekt jelenleg 62%-os készültségi állapotnál tart, zajlik a pódiumot fedő acélszerkezet befejezése, illetve folyamatban van a Rib-roof lemezfedés kivitelezése is. A toronyépület vasbetonszerkezete elkészült, most indul a korona acélszerkezet-szerelése, valamint a pódium épületrészen kezdetét vette az elemes homlokzat szerelése.

A kivitelezés a tervek szerint halad, a létesítményt várhatóan 2022 őszén vehetik majd birtokba a MOL budapesti munkavállalói.

 

A kezdetektől szakmai bravúrok kellettek

 

 

Mint írták, az épület kivitelezése során a Market Építő Magyarországon eddig még soha nem látott szakmai megoldásokat, technológiai újdonságokat és anyagokat használt.

A cölöpözési, talajszondázási és alaplemezépítési munkálatok egymással párhuzamosan futottak, ami komoly szervezési és ütemezési kihívást jelentett a kivitelezők számára, amiben plusz nehezítést jelentett, hogy mindez az őszi-téli időszakban zajlott.

Az egyedi léptékű feladat komoly mérnöki kihívásokat hordozott magában. A teljes épület alaplemezébe 12 800 köbméter betont dolgoztak be, amely mintegy 2000 mixerautónyi mennyiségnek felel meg: ezzel 5 darab olimpiai medencét lehetne megtölteni. Ebből a mennyiségből a toronyépületrész alatti, 4 400 köbméteres alaplemezt egy ütemben, 6 rétegben kellett önteni. Ennek teljesítése 4 betonpumpa és 2 tartalékpumpa bevonásával, több mint 600 mixerfordulóval, éjjel-nappali betonozással, 42 órás folyamatos munkavégzés mellett több mint 50 mérnök támogatásával sikerült: ez egyedülálló magasépítési bravúrnak számít Magyarországon.

 

A szerkezetépítők ünnepe

 

 

Mint az esemény elején elhangzott, a bokrétaünnepség hagyománya a középkorra nyúlik vissza és a szerkezetépítők ünnepe, egyben egyfajta teljesítési igazolásként is szolgált évszázadokkal ezelőtt. Ennek megfelelően az eseményen felszólalók hangsúlyozták a szakmunkások szerepét és a bokrétát helyére emelő darura is két vezető szakember tette fel a Market, a Moratus és a MOL vezetőségének tagjaival együtt.

 

Scheer Sándor

Elsőként Scheer Sándor, a Market vezérigazgatója tartott beszédet, melyben elsőként visszatekintett a BudaPart megvalósulásának történetére, felidézve: a Kopaszi-gáti területben 2012-ben látta meg először a fantáziát a Market. Szavaiból kiderült: kifejezetten jelentős nagyságrendű munka eredménye a látványos fejlődés, mely 54 hektáron teremt új városnegyedet a fenntarthatóság és innovatív megoldások jegyében.

 

Egyedülálló épület, magyar és nemzetközi szakemberek közös munkájával

A MOL Campusról szólva kifejtette: büszkeséggel tölti el a Marketet, hogy aktív részesei lehettek az egyedülálló épület megszületésének. Hangsúlyozta, hogy magyarországi és külföldi szakemberek közösen a tudásuk legjavát nyújtva állnak a fejlesztésen helyt nap mint nap, korábban nem látott megoldásokat, technológiai újdonságokat és anyagokat felhasználva. Büszkén jelentette ki:

„a MOL Campus építkezése kollágáink fegyelmezett és szabálykövető viselkedésének köszönhetően a járványügyi helyzet legkritikusabb időszakában is terv szerint haladt.”

 

 

A vezérigazgató kiemelte: mindez a szerkezetépítő dolgozók, alvállalkozók és beszállítók felelős és motivált hozzáállásnak, valamint a beruházóval való kiváló együttműködésnek köszönhető és az építkezés egy pillanatra sem lassult le.

„A bokrétaünnepséggel célegyenesbe fordultunk, a végső cél, a végkifejlet felé, melynek az eddigiekhez hasonló elköztelezettséggel és profizmussal vágunk neki”

- zárta beszédét.

 

Az innovatív toronyház a MOL víziójának szimbóluma is

 

Ratatics Péter

Ratatics Péter, a MOL Magyarország ügyvezető igazgatója felszólalása elején az új székház fontosságát hangsúlyozva kiemelte: a MOL szeretne a változások élére állni, ezért új innovatív üzleti területek meghódítására készülnek és fenntarthatóbbá teszik üzleti tevékenységüket is.

„Kijelöltük a zöldebb jövőhöz vezető utat, víziónkat pedig épülő új székházunk, a MOL Campus is szimbolizálja. Számunkra ez az épület megtestesíti mindazt, ami a fenntartható fejlődéshez szükséges: a hatékony működést, az okos döntéseket, a szaktudást, a technológiai fejlődést és a lelkiismeretes, precíz munkát"

- fejtette ki.

 

 

A cégcsoport célja, hogy még több tehetséget meg tudjunk szólítani, és egy folyamatosan bővülő nemzetközi csapattal formálja a régió jövőjét. Ebben a MOL-nak nagy segítségére lesz Magyarország legkorszerűbb irodaháza, amely inspiráló és kreatív környezetet kínál a munkavállalók számára - tette hozzá.

 

A Moratus csapata is büszke lehet

 

Ritter Ádám

Ritter Ádám, a Moratus ügyvezető helyettes műszaki igazgatója egy gimnáziumi érettségijekor hallott idézettel kezdte felszólalását: „mindig legyenek beteljesületlen álmaink.” Kifejtette: a moratusosok most ennek az idézetnek tükrében egyszerre büszkén, de nehéz szívvel nézhetnek fel a toronyra. Büszkén, mert felépítették, de nehéz szívvel, mert új álmot kell keresni. Hangsúlyozta, hogy Magyarországon eddig nem látott technológiákat használtak a munkában számos más példa mellett elmondta:

8 naponta betonozták a födémeket.

 

 

Mind büszkék lehetnek arra, hogy 2018 novembere és 2021 júliusa között felépítették a MOL Csoport székházának szerkezetét - emelte ki.

Az igazgató azokra a szakmai részletekre is kitért melyet a már korábban is idézett sajtóközleményben is leírnak, kifejtve: a toronyépület szerkezetépítésében több szakmai újítást is bevezetett a Market-csoport. Az épület magassága miatt a toronydarukat több ütemben magasították és kötötték ki az elkészült szerkezethez. A legmagasabb toronydaru 165 méter magas, melynek fülkéjét már lifttel közelíti meg a darukezelő.

 

120 méter magas teherfelvonót építettek

Mint ahogy a közleményben kifejtik a kivitelezési időt jelentősen csökkentette, hogy a torony szerkezeti gerinceként szolgáló 2 darab merevítő aknamagot automata kúszózsalurendszerrel építette meg a Moratus. A 200 tonna súlyú rendszer kiépítését több hónapos tervezési és szerelési munka előzte meg. A technológia alkalmazása a kivitelezési átfutási időt közel a felére csökkentette ez az eljárás. A magok különlegessége, hogy alaprajzi pozíciójukat tekintve teljesen ki vannak tolva a homlokzatra, ezzel is megnehezítve a szerkezetépítő feladatát.

 

 

Magyarországon szintén egyedülálló módon, 120 méter magasságú személy- és teherfelvonót épített a kivitelező, ezzel is segítve a szerkezet- és homlokzatépítési munkálatokat. A homlokzattisztításhoz pedig a torony legtetején egy közel 80 tonnás daruszerkezet megépítése szerepel a tervek között.

 

Egyedülálló technológiát alkalmaztak

A magasban folyó munka miatt a magyarországi magasépítésben egyedülálló technológiát, úgynevezett automata szélpajzs-rendszert kellett alkalmazni, ami a biztonságos munkavégzést és a szakemberek komfortérzetét szolgálja – ez összesen mintegy 100 tonna zsaluzatból épült meg. A rendszer az épülő tartószerkezethárom legfelső szintjét körbeölelve védte a magasban dolgozókat, és hidraulikák segítségével folyamatosan felfelé kúszva követte a szerkezetépítés aktuális készültségi fokát.

 

 

A kivitelezést számokban is összefoglalták

  • az épület alá 220 darab 100 méteres, az épület mellé pedig 90 darab 120 méteres talajszondát fúrtak le, ami összesen közel 33 kilométernyi szondát jelent,
  • a teljes székházba több mint 62 ezer köbméter betont dolgoztak be,
  • a bedolgozott mennyiség negyede feszített födémlemezként épült meg;
  • a vasbeton szerkezetekbe több mint 6 800 tonna betonvasat és 105 000 fm feszítőpászmát építettek be,
  • szerkezeti acélként több mint 2 500 tonnát fognak beépíteni,
  • a homlokzatra a projekt végére összesen 5 500 darab üvegpanelt építenek be,
  • a pódium épületrész tetőszerkezetén 900 négyzetméternyi napelem telepítésével megújuló energiából biztosítják majd a ház jelentős energiafogyasztását,
  • az épületben a teljes projekt keretében több mint 1 000 000 méter kábelt húznak be,
  • a komplexumban összesen 7 lépcsőház épül, ami összesen 2 633 lépcsőfokot jelent.

 

Toronybejárással és vendégséggel zárult az ünnepség

 

 

A beszédek végeztével Scheer Sándor, Ratatics András és Ritter Ádám, valamint Wolf András, a Market műszaki igazgatója Czégény Zoltán vezető vasszerelővel, illetve Bressai László ács brigádvezetővel közösen helyezte el a koszorút a darun mely azt mintegy 140 méter magasra emelte.

 

 

Ezt követően a beruházó, a kivitelezők és vendégeik a bokrétaünnepen hagyományos, egészében sütött ökörből tatottak vendégséget, illetve a sajtó munkatársait a rekordméretű liftekkel felvitték a torony tetejére, ahonnan a főváros délnyugati részét is megtekintehették a tetőszintről. Ide a MOL a kezdetektől kijelentett céljaként majd minden érdeklődő felátogahat majd az irodaház elkészültével és megtekinteti ugyanazt a panorámát, amit képeinken is bemutatunk.

 

 

Galéria

Mi épül?Market Építő Zrt.MOL CampusMoratus Kft.Budapest

Hírlevél

Hirdetés