2024.04.16, Kedd
Új magyar gyár épült: segít legyőzni a járványt
Illusztráció: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

Új magyar gyár épült: segít legyőzni a járványt

MTI

2021.09.09. 15:47 - Füzi Nikolett

A fejlesztés által a cég első kézből járulhat hozzá hazánkban a járvány leküzdéséhez, mely a magyar gyógyítás egyik mérföldköve is lehet.

Hirdetés

A PannonPharma gyógyszergyára egy koronavírusra specializálódott gyógyszergyártó üzemmel bővült Pécsváradon, a cég székhelyén. A gyógyszergyártó-kutató létesítmény új egysége az Egészségipari Támogatási Program keretében 1,6 milliárd forintos beruházásból valósult meg – jelentette be a hírt Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalán délelőtt.

A Pannonpharma Kft. korábbi beruházásairól is beszámoltunk már, 2017-ben a nagyvállalat résztulajdonában lévő Pannon Natessex Kft. gyógynövény-feldolgozó egységet épített a Tolna megyei Kajdacson.

Az itt dolgozók több, mint 250 hektáron, a nagyvállalat pécsváradi üzemének készítik elő további felhasználásra a megyében termelt alapanyagokat.

A cég korábban is nyert el támogatást a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programból egy úgynevezett szuperkritikus extrakciós gyártástechnológia bevezetésére, a technológiát azóta is alkalmazzák a pécsváradi üzemben.


Történelmi múltja van a gyógyszerészetnek Pécsváradon

A fejlesztési helyszín különlegességének tekintetében nem mondható véletlennek a gyár székhelyválasztása, hiszen a magyar gyógyítás, gyógyszerészet megszentelt helye volt a pécsváradi vár, egykori bencés monostor. Ezer évvel ezelőtt a szerzetesek itt gyógyították a rend tagjait, illetve a környező települések lakosságát is.

Az ispotály saját gyógynövénykerttel is rendelkezett, valamint külön helyiség szolgált a gyógyszerek (elsősorban gyógynövények) tárolására, így elmondható, hogy itt működött az ország első „gyógyszertára”.

Folyamatos a hazai gyógyszeripar fejlesztése

Varga Mihály mai posztjából kiderül, hogy az új üzemnek köszönhetően tovább nő azon egészségipari termékek száma, amelyek esetében Magyarország nem függ a külföldi gyártóktól, hanem képes azokat magas minőségben itthon előállítani.

Kiemelte: az egészségipari fejlesztéssorozatnak már kézzel fogható eredményei vannak. Eddig 31 támogatott beruházás valósult meg, amelyek összértéke 37 milliárd forint;

a program keretében pedig összesen 82 egészségipari fejlesztés valósul meg 86 milliárd forint összértékben.

A videóüzenetből kiderül, hogy a gyártó egyik fejlesztése, az Egiferon gél interferon hatóanyaga képes aktiválni a koronavírus által elnyomott immunrendszert, ezért hatékonyan dolgozik a koronavírus ellen. A másik fejlesztés, a szilárd gyógyszerforma, a gyomorbél-traktusból kiirtja a koronavírusokat.

Mi épül?üzemfejlesztésPécsváradegészségügyi fejlesztés

Hírlevél

Hirdetés