2024.04.25, Csütörtök
Videóban mutatjuk, milyen egyedülálló Layher megoldás született az Esztergomi Bazilika állványozása során
Fotó: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

Videóban mutatjuk, milyen egyedülálló Layher megoldás született az Esztergomi Bazilika állványozása során

magyarepitok.hu, Layher Kft.

2021.09.20. 13:00

Látványos videó készült a nagyszabású munkálatokról.

Magyarország legnagyobb templomának, az esztergomi Nagyboldogasszony- és Szent Adalbert-főszékesegyháznak felújításáról és a világon egyedülálló állványozási bravúrról, valamint az érdekes műszaki megoldásokról több ízben cikkezett lapunk.  

A Belvárosi Építő Kft. kivitelezésében, különleges Layher megoldások alkalmazásával szépülhet meg az egyházi épület. A legnagyobb feladat

a Bazilika kupolájának beállványozása volt egy olyan tartószerkezet segítségével, amely megtartja a kupola 80 tonna súlyú állványzatát.  

Az első cikkünkben a tartószerkezet tervezéséről és építéséről számoltunk be, amellyel páratlan Layher megoldás született, hiszen eddig még sehol a világon nem alkalmazták az FW és a Bridge rendszert együttesen. A 6 tonnás FW segédszerkezetet 34 méter magasra emelték a Bazilika kupolaterében, és az állványozó szakemberek rögzítették az ablakpárkányra.

A következő cikkünkben a kupola belső állványzata került bemutatásara, illetve további érdekes állványmegoldások. Majd legutóbb a kupola felső részéhez való hozzáférésről írtunk, melyet az opeionon leeresztett függő állványzattal oldottak meg, ami egy különálló szerkezet, független a korábban épített kupolaállványzattól. 

A látványos megoldásokról videó is készült, amelyet itt megtekinthetnek: 

 

Mi épül?Layher Kft.EsztergomtemplomfelújításBelvárosi Építő Kft.