2024.04.19, Péntek
Végleg eltüntethetik a háborús pusztítás nyomait a Budai Várból
lechnerkozpont.hu

Végleg eltüntethetik a háborús pusztítás nyomait a Budai Várból

lechnerkozpont.hu

2017.03.01. 13:05 - Antal Zsófia

Ötletpályázatot hirdetett a Lechner Tudásközpont a Dísz tér és a Szent György tér környékének megújítására. A pályaműveket összesen 38 millió forinttal díjazzák.

Hirdetés

A Budai Várnegyed az ország egyik legjelentősebb műemlék-együttese és a világörökség része. Állapotát a II. világháború pusztítása és a későbbi ideológiai átépítések alapvetően megváltoztatták, ám a Várnegyed egyes, hagyományosan elkülönülő részei – a polgárváros, illetve a palotanegyed – megmaradtak. A kettő közötti határterület, a Dísz tér és a Szent György tér, valamint ezek környezete azonban a mai napig magán viseli a háborús pusztítások nyomát, az akkor keletkezett városképi és -szerkezeti hiányokkal.

Ez az oka annak, hogy a Miniszterelnökség felhívására a Lechner Tudásközpont nyílt ötletpályázatot hirdetett a Budavári Palota egykori kapuja, azaz a Szent György tér és a Dísz tér megújítására. A 38 millió forintos összdíjazású, titkos pályázat célja a terület urbanisztikai-építészeti újrafogalmazása. A koncepciók, illetve a pályaművek kialakításában – melyek postára adásának határideje május 29. – teljes alkotói szabadságot biztosítanak.

 

fotó: Lechner Tudásközpont

A kiterjedt tervezési helyszínen belül a közvetlen cél a Sándor-palota és a Karmelita kolostor előtt elhelyezkedő Szent György tér építészeti és tájépítészeti megfogalmazása, szorosan kapcsolódva a Nyugati térfal és a volt Honvéd Főparancsnokság épületének rendezésével. A kiíró olyan javaslatokat vár, melyek alkalmazkodnak a világörökség részét képező épületegyüttes adottságaihoz.

Az ötletpályázaton csoportok, magánszemélyek és gazdálkodó szervezetek is részt vehetnek, feltéve, hogy a pályázatot benyújtó munkatársak között szerepel legalább egy építész vagy tájépítész, aki tervezői munkavégzésre jogosult. A pályaművek díjazására és megvételére a legnagyobb adományozható díj 10 millió, a legkisebb megvételi összeg pedig 1 millió forint. A tizenhárom főből álló bíráló bizottság többek között funkcionalitás, időtállóság, értékőrzés és -teremtés, lépték és látvány mentén értékeli majd a beérkezett pályaműveket, és június 30-án eredményt hirdet.

PályázatoktervpályázatBudai vár

Hírlevél

Hirdetés