2024.04.18, Csütörtök
Régi sportpályán épül naperőmű Körösújfaluban
napelemek-napkollektorok.hu (illusztráció)

Régi sportpályán épül naperőmű Körösújfaluban

mti, beol.hu

2017.08.12. 10:00 - Szabó Ákos

Évi ezer tonna széndioxid kibocsátásától mentesít a fotovoltaikus erőmű, melyet egy ötszáz fős faluban épít a Magyar Villamos Művek.

Hirdetés

Egy jelenleg kihasználatlan, régi sportpályán alakítják ki a Magyar Villamos Művek Zrt. (MVM) új naperőművét Körösújfaluban. A munkálatok már idén megkezdődhetnek a Békés és Hajdú-Bihar megye határán fekvő településen és várhatóan 2018 első negyedévében fejeződnek be.

A projekt megvalósítására jelenleg írják ki a pályázatot, így a pontos költsége nem ismert, de annyi biztos, hogy a fejlesztést 35 százalékban EU-támogatásból és 65 százalékban saját tőkéjéből finanszírozza az MVM.

A megközelítőleg 2000 paneles naperőművet másfél hektáron, egy jelenleg kihasználatlan területen alakítják ki, teljesítménye fél megawatt lesz. A létesítmény évente körülbelül 700 megawattóra villamosenergiát fog termelni, amelyet a kötelező átvételi rendszeren keresztül értékesítenek majd.

 

A beruházás hasznos a falunak és a természetnek is

Nincs akadálya a fejlesztésnek, az a birtokba adást követően, vélhetően hónapokon belül elindulhat – mondta el Szabó Csaba, Körösújfalu polgármestere. Az MVM nem veszi meg az önkormányzati területet, hanem azt csupán bérbe veszi, várhatóan 20–25 évre, ami hasznos a településnek, mivel minden évben lesz egy tervezhető, fix bevétele – tette hozzá.

A zöld energiát hasznosító fejlesztés mintegy ezer tonnával csökkenti az ország szén-dioxid kibocsátását.

Energetikanapenergiamegújuló energiazöldmezős beruházásKörösújfalu

Hírlevél

Hirdetés