2024.03.28, Csütörtök
A budai Duna-partot is újraálmodja a főváros
(illusztráció)

A budai Duna-partot is újraálmodja a főváros

magyarepitok.hu

2017.08.01. 14:14 - Hegedűs Gergely

Tervpályázatot írtak ki a budai rakpart átalakítására, ami a közterületek és a közlekedési területek újraosztásával valósulhat meg. A cél egy vonzó köztérhálózat kialakítása.

Hirdetés

A fővárosi önkormányzat megjelentette a budai belvárosi Duna-partok megújítására vonatkozó tervpályázatot az uniós közbeszerzésekről beszámoló TED-en. A kiírás leszögezi, a fővárosi Duna-menti területek jelentős szereppel bírnak, emiatt a fejlesztésük kiemelt fontosságú. A szempont ezen területek védelme és értékteremtő fejlesztése, a közlekedési, rekreációs és turisztikai színvonalának emelése.

A tervpályázat célja kettős, egyrészt meg kell tartani a budai alsó rakpart észak-déli közlekedési folyosó szerepét.

Ugyanakkor a budai felső rakparton a közterületek és közlekedési területek újraosztásával olyan köztérhálózatot szeretnének kialakítani, ami a lakosság és a turisták számára egyaránt vonzó alternatívát kínál a part menti tartózkodásra, valamint elősegíti a budai háttérterületek és a folyópart kapcsolatát.

A tervpályázat  majdani nyertesének a fővárosi önkormányzattal együttműködve kell elkészítenie a budai belvárosi Duna-partok közterületeinek engedélyezési tervét.

A budai oldalhoz hasonlóan Pest rakpartja is gyökeres változásokon esik át, a Kossuth tértől a Fővám térig sétány alakul ki, kevesebb forgalommal, több fával és újonnan létrejövő közterekkel.

közlekedésfejlesztésPályázatok

Hírlevél

Hirdetés