2024.04.20, Szombat
Hiányoznak a mérnökök az építőiparból
Fotó: KÉSZ Csoport

Hiányoznak a mérnökök az építőiparból

KÉSZ Csoport

2021.04.20. 10:20 - Kalácska-Nagy Nóra

A KÉSZ Csoport versennyel népszerűsíti az építőmérnök-szakmát.

Hirdetés

Évek óta folyamatosan csökken az építőmérnök szakra jelentkezők száma, ennek egyik oka, hogy a fiatalok közül sokan nem ismerik ezt a szakmát – derült ki a KÉSZ Csoport, Magyarország egyik legnagyobb építőipari vállalatcsoportja közleményéből.

A végzetteket pedig jó elhelyezkedési esélyek és versenyképes fizetés várja a magyar építőiparban. A KÉSZ Csoport ezért építőmérnök-hallgatóknak indított szakmai versenyt, a Hexatlonra jelentkezett fiatalok már a döntő előtt állnak.

A verseny célja, hogy egyre többen lássanak perspektívát az építőiparban.

Az öt év alatt elért közel 49 százalékos növekedésével Európa egyik legjobbjának számító magyar építőipar még mindig jelentős munkaerőhiánnyal küzd. A tartós szakemberhiány pedig komoly problémákat okozhat hosszú távon, többek között megakaszthatja a különböző építkezések ütemét, valamint egyre inkább a digitalizáció irányába fordíthatja az ágazatot.

 

Egyre kevesebb a jelentkező

A munkaerőhiány ráadásul több szinten is jelentkezik, a szakiparosokból ugyanúgy kevés van, mint például mérnökökből, mi több, akadozik az utánpótlás is. A KÉSZ Csoport ezért kifejezetten az építőmérnök-hallgatóknak indított versenyt márciusban.

A Hexatlon célja az építőmérnök-képzés népszerűsítése, hiszen ezen a területen az egyik legégetőbb a szakemberhiány.

„Az építőmérnök szakra felvételizők aránya országosan folyamatosan csökken. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem nappali alapképzésén 10 évvel ezelőtt még több mint 400 hallgató kezdte meg tanulmányait, ez a szám évek óta már csak 200 fő körüli. Hasonlóképpen a mesterképzést is egyre kevesebben választják, 5-6 évvel ezelőtt körülbelül 200 fő tanult ezen a szakon, most évfolyamonként 70 fővel megy a képzés” – mondta Budaházy Viktor, a BME adjunktusa és a Hexatlon egyik zsűritagja.

A BME oktatója szerint az építőmérnök szak csökkenő népszerűségének egyik oka, hogy sokan nem tudják pontosan, mivel is foglalkoznak az építőmérnökök. Míg a többi mérnöki szakma – így az építészmérnök vagy a gépészmérnök – ismertebb a középiskolások körében, addig az építőmérnökök esetében általában láthatósági mellényekre és munkagödörre gondolnak, holott egy építőmérnök feladatai összetettek és a szakmában rendkívül változatos munkakörökben tud elhelyezkedni. 

 

Jó esélyekkel indulnak a munkaerőpiacon

A végzett építőmérnök-hallgatók ráadásul könnyen el tudnak helyezkedni:

a BME-s diákok közül már sokan dolgoznak az egyetemi évek alatt is, az alapszakos építőmérnök hallgatók több mint 30 százaléka dolgozik, míg a mesterképzésen részt vevők körében ez az arány már 80-90 százalékra rúg.

Ez azonban azzal is jár, hogy sokan abbahagyják a tanulmányaikat miután befejezték az alapszakot, és egyre kevesebben mennek tovább mesterképzésre. A bérek szintén versenyképesek: a 2020-as 403 600 forintos bruttó átlagkeresetekhez képest a BME-n végzett pályakezdők 440 ezer forintot meghaladó bruttó bérrel számolhatnak, ami egyes építőmérnöki területeken 1-2 éven belül elérheti a bruttó 700 ezer forintot is, így még nehezebb őket visszacsábítani az iskolapadba. Holott egyébként a magasabb szintű végzettséggel több „jogosítványt” kapnak a végzettek, azaz bizonyos feladatokat csak mesterképzéssel rendelkező szakemberek láthatnak el.

 

Hiányszakmát népszerűsítenek

„Szeretnénk megmutatni a fiataloknak, hogy van perspektíva az építőiparban, és itthon is szép karrierutat lehet bejárni. A KÉSZ Csoportnál korszerű szakmai tudást és akár nemzetközi tapasztalatot is lehet szerezni. A pénzbeli jutalom mellett karrierlehetőséget is biztosítunk a győztesnek. Már számos szakmai feladaton túl vannak a fiatalok, kíváncsian várjuk, hogy a döntőben milyen kreatív ötletekkel állnak elő”

- mondta Metykó Tibor, a KÉSZ Csoport marketing- és vállalati kommunikációs igazgatója.

A Hexatlon versenyre a legtöbben a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemről (BME) jelentkeztek, a második helyen pedig holtversenyben a Debreceni Egyetem és a Széchenyi István Egyetem futott be. A résztvevőknek több szakmai tudást és kreativitást igénylő feladatot kell megoldaniuk, például megtalálni és kijavítani egy tervrajzban az elrejtett hibákat.

Az utolsó fordulóba jutott versenyzőknek a szakmai zsűri előtt is bizonyítaniuk kell, az április végi döntőben hat fő mérkőzhet meg egymással. A verseny fődíja 2 millió forint és egy gyakornoki lehetőség a KÉSZ Csoportnál. A második helyezett 500 ezer forinttal, míg a harmadik helyezett 250 ezer forinttal távozhat.

További információ: https://keszhexatlon.hu/

Iparági hírekKÉSZ Csoportszakképzésszakemberhiány

Hírlevél

Hirdetés