2024.04.19, Péntek
Elkezdődtek az építőiparban tanulók szakmai vizsgái
Fotó: ÉVOSZ

Elkezdődtek az építőiparban tanulók szakmai vizsgái

ITM, ÉVOSZ

2021.05.10. 14:30 - Kalácska-Nagy Nóra

A fiatalok munkába állhatnak akár annál a cégnél, ahol tanulóéveik alatt duális képzésben dolgoztak, de dönthetnek úgy is, hogy a felsőoktatásban folytatják.

Hirdetés

A technikumok sikeresen megszervezték az érettségi vizsgákat, azonban a szakképzésben sem értek még véget a megmérettetések. Hétfőtől elkezdődtek a szakmai írásbeli vizsgák, hamarosan gyakorlati tudásukról is számot adhatnak a fiatalok – tájékoztatott az Innovációs és Technológiai Minisztérium közleménye.

Ezzel párhuzamosan - a járványügyi előírások betartásával - rendben elindult a jelenléti oktatás a szakképző intézményekben 2021. május 10-én.

AZ ITM fenntartásában működő 41 szakképzési centrum 366 iskolájába tértek vissza a tanulók.

 

Szakma és érettségi egyszerre

A héten még zajlanak a középszintű és emelt szintű érettségi vizsgák, ezzel párhuzamosan indulnak a szakmai vizsgák és az ágazati alapvizsgák. A szakképző intézmények maguk dönthetnek a szakmai vizsgák gyakorlati részének és projektfeladatainak időpontjáról. Az írásbeliket egységesen, a központilag előírt vizsganapok szerint május 10-étől szervezhetik meg a járványügyi előírások betartásával.

A közlemény továbbá kitért arra, a korábbi szakgimnáziumok döntő része már technikumként működik, vagyis egyszerre ad szakmát és érettségit. A fiatalok munkába állhatnak akár annál a cégnél, ahol tanulóéveik alatt duális képzésben dolgoztak.

De dönthetnek úgy is, hogy a felsőoktatásban folytatják, és az elsajátított alapokra építve mérnöki, informatikusi vagy más szakirányú diplomát szereznek.

 

Ezekből a szakmákból vizsgázhatnak az építőipari tanulók

A SZAKKÉPZÉS 4.0 a szakképzés és felnőttképzés megújításának középtávú szakmapolitikai stratégiája, melynek legfontosabb pontja, hogy a vállalkozások szerepét növelni szükséges a gyakorlati tudás átadásánál.

Az ÉVOSZ korábbi cikke szerint az építőiparban iskolai rendszerben oktatható alapszakmák a következők:

  • Ács,  
  • Tetőfedő,
  • Burkoló,
  • Szerkezetépítő és szerelő,
  • Szigetelő,
  • Bádogos,
  • Festő, mázoló, tapétázó,
  • Épületszobrász és műköves,
  • Kőfaragó,
  • Kőműves,
  • Szárazépítő,
  • Útépítő és útfenntartó.

Ezek az építőipar 3 éves képzései, amelyek szakképzettség megszerzésével zárulnak. Mind a 12 építőipari szakmát választó tanulók a szakképző iskolában a 9. évfolyamon egy egységes ágazati alapozó képzésen vesznek részt. Ennek zárásaként ágazati vizsgát tesznek, és ezt követően folytathatják tanulmányaikat a kiválasztott alapszakmák egyikében.

Ehhez egy őket fogadó céggel tanulói munkaszerződést kell kötniük, és ez alapján kezdhetik meg a szakirányú képzést a 10. és 11. évfolyamon. A szakmai ismeretek elsajátítását követően a 11. évfolyam végén akkreditált vizsgaközpontban kell tudásukról számot adni.

Az építőipar technikusi képzései:

  • Magasépítő Technikus,
  • Mélyépítő Technikus,  
  • Hídépítő és Fenntartó Technikus,
  • Útépítő, Vasútépítő és Fenntartó Technikus.

Ezek az ágazat 5 éves képzései, melyek érettségivel és technikus szintű szakképzettség megszerzésével zárulnak. A képzés a 9-10. évfolyamokon közös ágazati alapozó képzéssel indul, majd ezt követően a 11-13. évfolyamokon folyik a szakmai képzés. A két képzési forma közötti rugalmas átjárhatóságot a közös alapozó képzés biztosítja.

 

A diákok mintegy ötöde szakképző iskolába járhat

Ahogy korábbi cikkünkben utaltunk rá, idén tovább nőtt a szakképzés népszerűsége a középfokú oktatásba jelentkezők körében. A legtöbb nyolcadikos technikumokban folytatja tanulmányait: 41 százalékukat az egyszerre szakmát és érettségit adó intézményekbe vették fel.

A gimnáziumba bekerült 34 százalék mellett a diákok mintegy ötöde szakképző iskolába járhat szeptembertől. A jelenlegi tanévben indult technikumi képzést több mint 35 ezer fiatal választotta. A megerősített szakképzésben összesen 55 ezren tanulnak tovább, ami mintegy 10 százalékos növekedést jelent az előző évi adathoz képest.

SzakképzésÉVOSZszakképzéstechnikum

Hírlevél

Hirdetés