Technológia

A világon egyedülálló magyar fejlesztéssel épül társasház

2017.11.06

Az újítással akár 40 százalékkal is csökkenthető egy-egy lakásban az okos rendszer bevezetésének költsége. A Chameleon technológia akár egy egész társasházat képes egy rendszerként kezelni.

Mikor jutunk idáig? Két nap alatt felhúz egy házat a robotkőműves

2017.08.18

A hazai építőipar gépesítését a túl hosszú vállalkozói lánc és a tőkehiány is fékezi, ezzel együtt a hatékonyság növelése egyre sürgetőbb feladat.

Tetőfelújítás: mivel védhetjük ki az egyre erősebb viharokat?

2017.08.04

Egyre több kárt okozhat a globális felmelegedés miatt szélsőségessé vált időjárás. Egy jó tetőszerkezet ellen tud állni a sűrűsödő viharoknak, de figyelni kell a minőségi kivitelezésre.

Miskolci cég környezetbarát innovációt mutatott be a kerékpárút építésben

2017.07.10

Tartós, felújítást alig igénylő, újrahasznosított anyagokat felhasználó technológiát dolgozott ki a Kriba Hungary.

A Dunán úszó vasbeton telket fejleszt három építőipari cég

2017.03.27

A GINOP által támogatott innováció keretében létrejövő, vízfenéken rögzített úszóművekre könnyűszerkezetes építmények húzhatók fel.

Ezért lehet sorsdöntő egy akusztikai beruházás

2017.01.10

Az akusztikai felújítást kapott kispesti iskolában gyökeres változások álltak be: a diákok nyugodtabbak, fegyelmezettebbek és jobban tudnak gondolkodni órán. A kísérlet eredménye felveti a szabályozási háttér fejlesztésének szükségességét.

Robbantásos alapozási technológia nyert innovációs díjat

2016.11.08

Koszó József építész megoldása olcsó, és különleges terepviszonyok között is működik, akár ingoványos talaj tömörítésére is alkalmas.

Novemberben megnyílnak a főváros környéki passzívházak kapui

2016.09.05

Hazánkban nyolcadik alkalommal rendezik meg ősszel a Passzívház Nyílt Napokat. A háromnapos rendezvényen már elkészült és épülő passzívházakba egyaránt bepillanthatunk az építtetők és a tulajdonosok jóvoltából.

Kiderült, hogy mekkora megtakarítást hoznak valójában a passzívházak

2016.08.12

Egy német kutatás során több mint 1800 újépítésű passzívházban található lakás, és mintegy 170 passzívház-technológiával felújított épület energiafelhasználását mérték meg annak bizonyítására, hogy a passzívház elmélet működik a gyakorlatban.

Tisza-parti okosotthonokon dolgozik a Ferroép

2016.07.25

Huszonöt lakásos társasház épül Szegeden intelligens fűtési rendszerrel, parkosított udvarral. A lakások értékesítése már folyamatban van, az átadás jövő nyárra várható.

Így épül a dél-balatoni új vasút - videó

2016.06.07

A Balaton déli partján Szántód és Balatonszentgyörgy mintegy 53 km-en újítja meg a vasútvonalat az R-Kord, a V-Híd és a Swietelsky konzorciuma.

Új fénycsatornákkal üzen hadat a mesterséges fénynek a Velux

2016.04.04

Ablaktalan helyiségeket áraszt el napfénnyel, akár hat méterre a tető szintjétől a fénycsatorna, mely egy 60 wattos izzónál 14-szer több fényt képes adni.

„A váza saját, a ruhája Lindab” – így épített gabonatárolót a Bavas Bau

2016.03.31

Mindössze két hónap alatt épített fel Marcaliban egy 60 méter hosszú, 20 méter fesztávolságú gabonatárolót a mezőtúri székhelyű Bavas Bau. A cég vezetője a pára lecsapódásának kiküszöbölése mellett számos technológiai részletet árult el kivitelezésről.

Díjat nyert a magyar feltaláló a fényáteresztő betonnal

2016.03.17

Losonczi Áron, a Litracon fényáteresztő beton feltalálója kapta az idei Sivatagi Kőrózsa Díjat. A magyar találmányt az egész világon keresik, a legnagyobb betonipari vállalatok érdeklődnek utána, ugyanakkor több helyen is elkezdték hamisítani.

Mivel szigeteljünk? – tűzbiztos és zöld megoldások

2016.03.01

Két évünk maradt a családi házakra vonatkozó szigorú energiahatékonysági előírásokig, a szükséges fejlesztéshez a szigetelőanyag-gyártó Knauf Insulation elemzése ad támpontokat.

Megkezdődött a próbaaszfaltozás a zalaegerszegi tesztpályán

2017.08.25

A Duna Aszfalt kivitelezi az egész Európában egyedülálló projekt első részét, a gyorsítósávon is elkezdtek dolgozni.

Befejeződött a kuriózumnak számító átsajtolás az M1-es alatt

2017.08.10

Úgy létesült alagút, hogy a kivitelezés semmilyen változást nem hozott az autópálya szerkezetében, így a forgalmat sem zavarta. A technológiát eddig csak Magyarország alkalmazta a régióban.

Zöld technológiát szereltek fel a váci kórházban

2017.08.02

106 millió forintból helyeztek fel napkollektorokat, cserélték le a hűtőrendszert és alakítottak ki sterilszobát a Pest megyei város kórházában.

Ezzel a védelmi rendszerrel védhető meg a tetőtér a kibírhatatlan hőségtől

2017.06.23

A túlzott felmelegedéstől és a lehűléstől egyaránt megóvja a tető alatti lakóteret a Terrán innovációja.

Zseniális magyar szabadalom: baromfitoll-hulladékból szigetelőanyag

2017.01.31

Tollkarton és tollfa névre keresztelték a K+F projekt keretében létrejött hő- és hangszigetelő termékeket, melyek jelentős környezeti terheléstől mentesítenek.

Szigetelőanyagként hasznosíthatja újra a hulladéküveget két innovatív cég

2016.11.14

Környezetbarát szigetelést készíthet a Daniella Ipari Kft. és a BEKS Kft. fejlesztési projektje végén, melynek során veszélyes hulladékot is hasznosítanak. Az értékesített termékekből éves árbevételüket meg is duplázhatják.

Erre is kell figyelni, hogy ne süljön el rosszul az energetikai beruházás

2016.10.11

A tapasztalatok szerint sokan nem tudják, hogy a nyílászárócserével egy időben meg kell oldani a lakás megfelelő szellőzését, szabályozott légcsere által.

Mi kell a viharbiztos tetőkhöz?

2016.08.25

Az egyre szélsőségesebb időjárás miatt időszerű kérdésre a Terrán hét pontban adta meg a választ.

Évtizedek óta tilos felhasználni, de még okozhat súlyos gondot az azbeszt

2016.07.28

Későn ismerték fel tüdőt roncsoló hatását, ott rejtőzik a palatetőkben. Összeszedtük, mire érdemes odafigyelni, ha azbesztet tartalmazó épületet újítunk fel.

Szegedi cég is közreműködik 20 millió indiai lakás építésében

2016.07.05

A Grémound Hungary technológiáját fogják alkalmazni egy szociális lakásépítési programban Indiában, a Sona autóipari vállalat pedig Polgáron épít új gyárat.

Szociális szerepben éledt újjá a vályogvetés

2016.04.24

A kockázatokkal és előnyökkel is bíró vályogos építkezést Tiszatenyőn vetették be, mára tíz településen van folyamatban szociális céllal vályogtéglás otthonok létesítése.

Így győzhető le a panelházak réme

2016.04.02

A panelek tetőszerkezetében sokszor találhatóak olyan üregek, ami égbe szökő rezsinek, penészedésnek és kártevőknek ágyazhatnak meg. Van rá megoldás, tetőbontás nélkül is.

A Mátra új kilátója és a magyar fejlesztésű padrendszer is díjat nyerhet

2016.03.31

A Galyatető nyáron megújult kilátója és a magyar fejlesztésű CROMA padrendszer is bekerült a nagynevű nemzetközi építészeti verseny, az Architizer A+ Awards döntőjébe. Péntekig mi is segíthetjük a sikerüket.

Az ÉVOSZ javaslatai az építőipar problémáinak kezelésére

2016.03.09

Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnökségi ülésén Koji László elnök terjesztette elő „Az építési ágazat 2016. évi súlyponti problémái, javaslatok ezek megoldásához” című anyagot, melyet a szövetség elfogadott.

Passzívház? Nálunk egyelőre csak életérzés

2016.02.17

Egy budapesti passzívház lakói éves szinten sem fizetnek annyit, mint mások havonta, Magyarországon egyelőre mégsem pörgött fel az innovatív épületek terjedése. Hogy mi hiányzik a nyugati trend érvényesüléséhez, arról a hirado.hu kérdezett két szakembert.