Technológia

Ezért lehet sorsdöntő egy akusztikai beruházás

2017.01.10

Az akusztikai felújítást kapott kispesti iskolában gyökeres változások álltak be: a diákok nyugodtabbak, fegyelmezettebbek és jobban tudnak gondolkodni órán. A kísérlet eredménye felveti a szabályozási háttér fejlesztésének szükségességét.

Robbantásos alapozási technológia nyert innovációs díjat

2016.11.08

Koszó József építész megoldása olcsó, és különleges terepviszonyok között is működik, akár ingoványos talaj tömörítésére is alkalmas.

Novemberben megnyílnak a főváros környéki passzívházak kapui

2016.09.05

Hazánkban nyolcadik alkalommal rendezik meg ősszel a Passzívház Nyílt Napokat. A háromnapos rendezvényen már elkészült és épülő passzívházakba egyaránt bepillanthatunk az építtetők és a tulajdonosok jóvoltából.

Kiderült, hogy mekkora megtakarítást hoznak valójában a passzívházak

2016.08.12

Egy német kutatás során több mint 1800 újépítésű passzívházban található lakás, és mintegy 170 passzívház-technológiával felújított épület energiafelhasználását mérték meg annak bizonyítására, hogy a passzívház elmélet működik a gyakorlatban.

Tisza-parti okosotthonokon dolgozik a Ferroép

2016.07.25

Huszonöt lakásos társasház épül Szegeden intelligens fűtési rendszerrel, parkosított udvarral. A lakások értékesítése már folyamatban van, az átadás jövő nyárra várható.

Így épül a dél-balatoni új vasút - videó

2016.06.07

A Balaton déli partján Szántód és Balatonszentgyörgy mintegy 53 km-en újítja meg a vasútvonalat az R-Kord, a V-Híd és a Swietelsky konzorciuma.

Új fénycsatornákkal üzen hadat a mesterséges fénynek a Velux

2016.04.04

Ablaktalan helyiségeket áraszt el napfénnyel, akár hat méterre a tető szintjétől a fénycsatorna, mely egy 60 wattos izzónál 14-szer több fényt képes adni.

„A váza saját, a ruhája Lindab” – így épített gabonatárolót a Bavas Bau

2016.03.31

Mindössze két hónap alatt épített fel Marcaliban egy 60 méter hosszú, 20 méter fesztávolságú gabonatárolót a mezőtúri székhelyű Bavas Bau. A cég vezetője a pára lecsapódásának kiküszöbölése mellett számos technológiai részletet árult el kivitelezésről.

Díjat nyert a magyar feltaláló a fényáteresztő betonnal

2016.03.17

Losonczi Áron, a Litracon fényáteresztő beton feltalálója kapta az idei Sivatagi Kőrózsa Díjat. A magyar találmányt az egész világon keresik, a legnagyobb betonipari vállalatok érdeklődnek utána, ugyanakkor több helyen is elkezdték hamisítani.

Mivel szigeteljünk? – tűzbiztos és zöld megoldások

2016.03.01

Két évünk maradt a családi házakra vonatkozó szigorú energiahatékonysági előírásokig, a szükséges fejlesztéshez a szigetelőanyag-gyártó Knauf Insulation elemzése ad támpontokat.

Alacsony hőmérséklet, magas szintű környezetvédelem – így működik a zöld aszfalt

2016.02.12

A Duna Aszfalt már 2012 óta képes az úgynevezett alacsony energiatartalmú aszfalt előállítására, a környezetbarát megoldás magyarországi elterjedése azonban még várat magára. A LEA (Low Energy Asphalts) technológiájáról a cég innovációs főmérnöke, Lehel Zoltán írt részletes tanulmányt, amiből – azon túl, hogy az aszfaltozás alapjaiba is belelátunk - kiderül: az eljárással 50 százalékkal csökken az aszfaltgyártás energiafelhasználása, legalább ennyivel a szénmonoxid-kibocsájtás, ugyanakkor nő a szállításra, megmunkálásra fordítható idő.

Nyáron hűsít, télen olcsó: sikeres az angyalföldi passzívház

2015.12.19

Gáz helyett hőszívattyúk és földhőszonda fűti a 100 lakásos budapesti házat, ami Közép-Kelet-Európa első nagyléptékű passzívházaként nyert díjat.

Megújultak a szolnoki MÁV-kórház rehabilitációs osztályai

2015.12.08

Vízműfejlesztés Jász-Nagykun-Szolnok megyében

2015.12.02

Magyar találmány alapján épül gumi-újrahasznosító üzem

2015.11.24

Évi 30 ezer tonna használt gumi, illetve gumihulladék hasznosítására lesz képes, és ötven új munkahelyet teremt a Homatech Recycling Zrt. Százhalombattán épülő üzeme. Az üzem szénhidrogén folyadékot, kokszot, valamint acélt állít elő ipari felhasználásra károsanyag kibocsájtás nélkül.

Szigetelőanyagként hasznosíthatja újra a hulladéküveget két innovatív cég

2016.11.14

Környezetbarát szigetelést készíthet a Daniella Ipari Kft. és a BEKS Kft. fejlesztési projektje végén, melynek során veszélyes hulladékot is hasznosítanak. Az értékesített termékekből éves árbevételüket meg is duplázhatják.

Erre is kell figyelni, hogy ne süljön el rosszul az energetikai beruházás

2016.10.11

A tapasztalatok szerint sokan nem tudják, hogy a nyílászárócserével egy időben meg kell oldani a lakás megfelelő szellőzését, szabályozott légcsere által.

Mi kell a viharbiztos tetőkhöz?

2016.08.25

Az egyre szélsőségesebb időjárás miatt időszerű kérdésre a Terrán hét pontban adta meg a választ.

Évtizedek óta tilos felhasználni, de még okozhat súlyos gondot az azbeszt

2016.07.28

Későn ismerték fel tüdőt roncsoló hatását, ott rejtőzik a palatetőkben. Összeszedtük, mire érdemes odafigyelni, ha azbesztet tartalmazó épületet újítunk fel.

Szegedi cég is közreműködik 20 millió indiai lakás építésében

2016.07.05

A Grémound Hungary technológiáját fogják alkalmazni egy szociális lakásépítési programban Indiában, a Sona autóipari vállalat pedig Polgáron épít új gyárat.

Szociális szerepben éledt újjá a vályogvetés

2016.04.24

A kockázatokkal és előnyökkel is bíró vályogos építkezést Tiszatenyőn vetették be, mára tíz településen van folyamatban szociális céllal vályogtéglás otthonok létesítése.

Így győzhető le a panelházak réme

2016.04.02

A panelek tetőszerkezetében sokszor találhatóak olyan üregek, ami égbe szökő rezsinek, penészedésnek és kártevőknek ágyazhatnak meg. Van rá megoldás, tetőbontás nélkül is.

A Mátra új kilátója és a magyar fejlesztésű padrendszer is díjat nyerhet

2016.03.31

A Galyatető nyáron megújult kilátója és a magyar fejlesztésű CROMA padrendszer is bekerült a nagynevű nemzetközi építészeti verseny, az Architizer A+ Awards döntőjébe. Péntekig mi is segíthetjük a sikerüket.

Az ÉVOSZ javaslatai az építőipar problémáinak kezelésére

2016.03.09

Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnökségi ülésén Koji László elnök terjesztette elő „Az építési ágazat 2016. évi súlyponti problémái, javaslatok ezek megoldásához” című anyagot, melyet a szövetség elfogadott.

Passzívház? Nálunk egyelőre csak életérzés

2016.02.17

Egy budapesti passzívház lakói éves szinten sem fizetnek annyit, mint mások havonta, Magyarországon egyelőre mégsem pörgött fel az innovatív épületek terjedése. Hogy mi hiányzik a nyugati trend érvényesüléséhez, arról a hirado.hu kérdezett két szakembert.

Ezért nem mindegy, hogyan dübelez a kivitelező

2016.01.27

A Korányi tüdőgondozó épületének felújítása évente 6,5 millió forintot és 112 tonna széndioxidkibocsájtást takarít meg. A szigetelőanyagokat gyártó Knauf Insulation részletesen leírja a beruházásnál a hőveszteség megszüntetését, ugyanakkor azt is kifejtik, hogyan ronthatják le a rossz minőségű dübelek a legjobb szigetelést is.

A járókelők segítségével termel áramot a magyar térburkoló találmány

2015.12.18

Három magyar fejlesztő, Cseh József, Ilyés Miklós és Sziszák Imre energiatermelő térburkoló elemet hozott létre. A találmány három forrásból tud elektromos áramot előállítani: a napsütésből, a talajhő és a levegő hőmérsékletének különbségéből, illetve a lépési energiánkból. A FUTI áramfejlesztés mellett számos dolgot megoldhat a köztereken, ha pedig fel tudják vinni a közutakra, megdöbbentő távlatokat nyithat.

Saját technológiával terjeszkedik Afrikában egy magyar építőipari cég

2015.12.03

A szegedi Grémound Kft. 20 millió dolláros szerződést írt alá egy botswanai céggel egy az ottani körülményekhez jól illeszkedő lakásépítési technológia szállításáról. Ez már a második ilyen megállapodása a kft-nek a térségben. A világon jelenleg egyedülálló magyar eljárás olcsó és gyors, több afrikai ország érdeklődik utána.

Tiszta vizet a pohárba Kiskunhalason!

2015.11.26

Egy építész találmánya óta zenél a horvát tenger

2015.11.23

Nikola Basic egy hetvenméteres márványlépcsőt alakított át olyan módon, hogy a partot érő hullámok ereje megszólaltassa az oda elhelyezett orgonákat.