2024.04.19, Péntek
Mikor jutunk idáig? Két nap alatt felhúz egy házat a robotkőműves

Mikor jutunk idáig? Két nap alatt felhúz egy házat a robotkőműves

nepszava.hu

2017.08.18. 11:11 - Hegedűs Gergely

A hazai építőipar gépesítését a túl hosszú vállalkozói lánc és a tőkehiány is fékezi, ezzel együtt a hatékonyság növelése egyre sürgetőbb feladat.

Hirdetés

A nepszava.hu egy összeállításban mutatta be az építőgépek piacán bekövetkezett konjunktúrát, melynek elsődleges oka, az építőipar idei meglódulása. A Magyar Lízingszövetség tájékoztatása szerint sok vállalkozó a megrendelések robbanásszerű növekedése miatt korszerűsíti eszközparkját, a konjunktúrát a lízingpiacon is érzékelik. Az építőipari gépekre a lízingcégek 8,33 milliárd forintot helyeztek ki az első fél évben, ez 33 százalékos növekedést jelent a múlt év azonos időszakához képest.

Ha az ágazat növekedése tartós marad, akkor a következő 1-2 évben az építőipari gépek finanszírozása jelentősen növekedhet a szövetség előrejelzése szerint.

A cikk Csorba Kázmért, az Építőgép-Forgalmazók és Bérbeadók Szövetsége (ÉBSZ) elnökét is megszólaltatta. A szakember elárulta, az építőipar mostani élénkülése elsősorban a magasépítést és annak gépesítését érinti, azonban várhatóan az ágazat más területein is beköszönt a konjunktúra. A nehézgépek forgalmazói, bérbeadói 2018-tól számítanak fellendülésre. Az ÉBSZ tagjai elsősorban a mélyépítés/földmunka gépeiben érintettek.


A kis cégek tőkehiánya komoly gátat képez

Csorba Kázmér a hazai építőipar gépesítésére és az arra alapozott technológiára is kitért, ami szerinte vegyes képet mutat. Bár a nagy márkák mind jelen vannak, gyakori, hogy a tendernyertesek alvállalkozóknak, azok pedig további alvállalkozók adják ki a munkát. A sor végén levő cégeknél pedig általában nagyon régi, elavult, alacsony termelékenységű gépek is működnek, amelyek ráadásul nem is üzembiztosak. „Ebből azután határidő csúszások és láncfizetési gondok is adódnak” - mutatott rá az ÉBSZ elnöke.

Természetesen könnyen kiszámolható, hogy egy új, modern, üzembiztos gép termelékenysége többszöröse egy régi, elavult eszközének. Ám a kis és középvállalkozók (kkv) esetében az alultőkésítés és a bizonytalanság gátja az új gépek beszerzéseknek. „Nem látnak előre 5-6 évre, márpedig egy új gép megtérülésénél legalább ennyivel kell számolni” – jegyezte meg Csorba Kázmér.


Egy év alatt 150 épületet épít fel egy robot

Csorba Kázmér ugyanakkor hozzátette, Magyarországon is egyre több építőipari vállalkozó ismeri fel, hogy technológiai fejlesztések nélkül kihullhat a rostán. Azt is érzékeltette, hogy világtrend milyen követelményeket támaszt: „Nyugat-Európában már a kőművesmunkák automatizálása jelenti a kézzel fogható jövőt.” Az interjúból kiderült, az egyik nagy nyugat-európai építőipari konszern asztalán már olyan a géptervek fekszenek, amelyek önállóan, emberi kéz nélkül, komplett házak falazatát képesek felhúzni.

A szakember olyan megoldásokra célzott, mint a 2015-ben bejelentett ausztrál fejlesztés: a The Independent cikke szerint a Hadrianus nevű robot óránként ezer téglát tesz a helyére, és két nap alatt képes felépíteni egy házat.

Az ausztrál újítás egyik fő célja az egyre fokozódó munkaerőhiány kezelés volt. A hazai ágazatra ugyanígy igaz, hogy rákényszerül az emberi erőforrás gépi kapacitással történő kiváltására.

A Népszava cikkéből az is kiderült, az ÉBSZ szervezésének köszönhetően szeptemberben átfotó képet kaphatunk az építőgépek legrfissebb fejlesztéseiról: Budapesten a tököli reptéren szeptember 14. és 17. között rendez kiállítást a szövetség. A rendezvényen 50 nemzetközi építőgépgyártó vonultatja fel termékeit, a kiállításról a jövő héten lapunk is részletesen beszámol.

Technológiaépítőipari gépekÉpítőgép-Forgalmazók és Bérbeadók Szövetsége (ÉBSZ)

Hírlevél

Hirdetés