2024.04.25, Csütörtök
A világon egyedülálló gyártósoron készül a Terrán többszörösen díjazott terméke
magyarepitok.hu/Bernát Benjámin

A világon egyedülálló gyártósoron készül a Terrán többszörösen díjazott terméke

greendex.hu, magyarepitok.hu

2021.01.26. 13:25

A fokozódó klímaválság idején különösen fontos, hogy milyen technológiákkal építkezünk.

A környezettudatosság és a jól megválasztott építési technológiák fontosságára hívta fel a figyelmet Tóth Szabolcs, a Generon napelemes tetőcserepet is gyártó Terrán Tetőcserép Gyártó Kft. regionális marketing igazgatója a greendex.hu-nak adott interjúban. Felívta a figyelmet: a tetőcserép és házunk energiaellátásának kiválasztásánál ugyanis nem csak arról döntünk, hogyan védekezünk az időjárás viszontagságaival szemben, és mivel varázsolunk kellemes hőmérsékletet otthonunkba.

Tóth Szabolcs kiemelte, hogy a Terrán számára elsődleges a fenntartható működés, a családok és értékeik védelme, és a hosszú távon is megbízható minőség garantálása. Mindezekhez

elengedhetetlen a folyamatos termékfejlesztés, a modern, innovatív, esztétikus és biztonságos megoldások kidolgozása, valamint a széles portfólió,

amellyel sokak számára szeretnék elérhetővé tenni a tartós, ellenálló tetőcserepeket.
 

 

Egyedülálló ugyanakkor kompatibilis technológia

Mint az interjúból kiderül, a napcellákat speciális módon integrálják az egyes Generon tetőcserepekre, úgy, hogy azok felhelyezése és megjelenése szinte megegyezik a hagyományos cserepekével. A tető eredeti védelmi funkciója pedig a teljes tetőfelületen tökéletesen biztosított.

A terméket úgy fejlesztették ki, hogy az kompatibilis a Zenit vagy Rundo termékcsalád elemeivel, mérete és formája ugyanis tökéletesen illeszkedik ezekével, így egy későbbi tetőkorszerűsítés során a Zenit és Rundo cserepek helyére egyszerűen behelyezhetőek a Generon modulok, így nem kell az egész tetőt lecserélni.

A Generon tökéletesen belesimul a tető síkjába, első ránézésre annyi különbség látható csupán, hogy megcsillan rajta a napfény.

A tetőcserepek új generációja így a megszokott szerepeken túl

  • energiát termel az otthon lakói számára,
  • hatékonyságban és teljesítményben is felveszi a harcot a klasszikus, nagytáblás szolár panelekkel,
  • esztétikus, prémium megjelenést biztosít az ingatlan számára és növeli annak értékét,
  • csökkenti a villanyszámlát
  • és az otthonok ökológiai lábnyomát is.

 

Bernát Benjámin/magyarepitok.hu

Akik csak most tervezgetik leendő álomházukat, fontos tudniuk,

hogy 2021-től az építési engedélyek kiadását zöldenergia használatához kötik majd,

egészen pontosan legalább 25%-ban a helyszínen vagy a közelben előállított megújuló energiát kell alkalmazni. A megújuló energiaforrások közül pedig a napelem a legjobban elérhető, használata a legkönnyebben beilleszthető a családi háztartásokba.
 

Speciális gyártósort építenek

A beszélgetés arra is kitér, hogy a termék nagy sikerének hatására külön divíziót hoztak létre a vállalaton belül, amelynek feladata a Generon továbbfejlesztése és a nemzetközi terjeszkedés elősegítése. Jelenleg a gyártáshoz egy külön egységet építenek, amely mind az alkalmazott technológiát, mind a gyártósort tekintve a világon egyedülálló lesz.

A Terrán Generon alapja – a betoncserép – már önmagában véve környezetbarát megoldás, amelyet hatásvizsgálattal is kimutattak. A kutatómunka során különböző tetőfedő anyagok előállításának lépéseit, folyamatát hasonlították össze, az elemzés pedig rávilágított arra, hogy a betoncserépgyártás energiafelhasználás és környezetterhelés szempontjából az egyik legjobb helyen végez.

 

Többszörösen díjazott innováció

Tóth Szabolcs a beszélgetés végén kitért arra is:

Bólyban napelemparkot telepítettek, amelynek segítségével napenergiából biztosítják a cserépgyártó üzem teljes villamosenergia-ellátását.

Az úttörő fejlesztés 2019-ben a szlovákiai és hazai építőipari kiállításon, a Construmán is elnyerte a nagydíjat, ezenkívül az E.ON Energy Globe Award Magyarországi fordulójában a Generon kategóriagyőzelemmel zárta a versenyt. Egy további sikert pedig akkor könyvelhetett el a magyar vállalat, amikor az Energy CIO Insights magazin 2020-ban a Generon tetőcserepével Európa legjobb 10 napelemtechnológia-szolgáltatója között ismerte el a Terránt.

(X)

KirakatTerrán Tetőcserép Gyártó Kft.innovációtetőcserépTerrán GeneronBóly