közbeszerzés

Az Unió szerint átláthatóak a magyar közbeszerzések

2017.09.13

Iparági hírek

A Közbeszerzési Hivatal sajtóbeszélgetésén kiderült, nő a nyílt eljárások száma és több bírságot szabtak ki a szabálysértőkre. A kormányzati szerv mobilalkalmazást is készíttetett, amin napi szinten nyomon követhető a hazai közbeszerzések haladása.

Elrajtolt az új budapesti híd tervpályázata

2017.06.27

Útépítés

Kötöttpályás közlekedéssel együtt kétszer három sávos új közlekedési korridor jön létre Buda és Pest között.

Megtörnék a negatív hírek uralmát a Közbeszerzési Hatóságnál

2017.06.15

Aktuális

Megújuló kommunikációs csatornáival nemcsak a piaci szereplők hatékonyabb működését célozza meg a Közbeszerzési Hatóság, hanem a sajtón keresztül a közbeszerzések objektív megítélését is. Rigó Csaba Balázs elnökkel a közbeszerzési törvény eddigi tapasztalatairól és a jogsértések leggyakoribb eseteiről is beszélgettünk.

Végleg eldőlt a Közgép gönyűi ajánlatának a sorsa

2017.05.02

Iparági hírek

Az építőipari cég ajánlatát érvénytelenítő döntést és a hamis adatközlésre vonatkozó megállapítást is megerősítette a Kúria.

Új tornacsarnok épül a Vasas sporttelepén

2017.03.15

Mi épül?

A 2000 négyzetméteres csarnok építése mellett a röplabdacsarnok felújítása és átépítése is része a beruházásnak.

Indulhat a tervezés a dél-pesti HÉV-vonalak átépítésére

2017.03.07

Útépítés

A H7-es és a H6-os HÉV-járatok integrálása a kötött pályás hálózatba a pesti belváros és a dél-keleti kerületek közötti közlekedési kapcsolatot fejleszti.

A kiszolgáló épületekkel kezdődik a zalaegerszegi tesztpálya kivitelezése

2017.03.02

Mi épül?

Az összesen 40 milliárdos projekt első lépéseként egy 1500 négyzetméteres és egy 2000 négyzetméteres épület jön létre. Előbbiben a főbejárat és a rendezvényterek kapnak helyet, utóbbi a tesztelést szolgálja speciális kialakítással.

Háromszintes mélyépítményt kap a Kiscelli Múzeum

2017.02.07

Mi épül?

A fejlesztés teljesen megújítja a műemléki védettség alatt álló épület föld alatti elrendezését, továbbá bővíti a fogadó tereit.

Egyszerűsödik a közbeszerzési eljárás

2016.10.27

Gazdaság

Fejlesztik Debrecen és Kecskemét repterét; a bővítéshez, a hozzáépítéshez és a ráépítéshez sem kell építési engedély; 1200 milliárdos vasútfejlesztés indul – derült ki a csütörtöki kormányinfón.

Nagyot léptek előre a kkv-k a közbeszerzésekben

2016.06.22

Gazdaság

A kis és középvállalkozások részesedése átlépte az 50 százalékot a tavalyi közbeszerzések összértékében.

A közbeszerzési törvény módosításával csökkentené a lánctartozást az ÉVOSZ

2016.04.21

Iparági hírek

Az építőipari szövetség visszaemelné a vállalkozó és alvállalkozója közé a számla kifizetését. Emellett az új törvényben bevezetett 50 százalékos saját teljesítést 35 százalékra mérsékelné a kkv-k érdekeit szem előtt tartva.

Kötelezettségszegés miatt bírságot fizet a Közgép és az A-Híd

2016.03.29

Gazdaság

A Közbeszerzési Döntőbizottság egyaránt 2,5 millió forintos bírságot szabott ki a Közgép Építő- és Fémszerkezetgyártó Zrt.-re és az A-Híd Építő Zrt.-re az M4-es autópálya Abony és Fegyvernek között épülő szakaszával kapcsolatban – derült ki a Közbeszerzési Hatóság keretében, de attól függetlenül működő szervezet napokban publikált határozatából.

Döntött a Fővárosi Törvényszék: jogerős a Közgép kizárása

2016.02.25

Iparági hírek

A KÖZGÉP Zrt.-t az ajánlatkérő Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság azért zárta ki három évre a közbeszerzésekből, mert a Győr-Gönyű kikötő fejlesztésére kiírt tenderen az ajánlattevőt hamis adatszolgáltatáson érte. A cég jogorvoslattal élt, ám az elsőfokú bíróság hiába függesztette fel a kizárását, a Közbeszerzési Hatóság sikeresen fellebbezett.

Közel 400 milliárdot költhetnek a megyei jogú városok ebben a ciklusban

2016.02.23

Aktuális

Tavaly több mint 14 ezer közbeszerzési eljárás indult Magyarországon, melyekben összesen 1930 milliárd forintra kötöttek szerződéseket. A most futó uniós költségvetési ciklusban csak a megyei jogú városok 387 milliárd forintot kapnak fejlesztésre, ennek hatékony felhasználására született stratégiai megállapodás a Közbeszerzési Hatóság és a Megyei Jogú Városok Szövetsége között.

Közbeszerzési törvény: vannak-e kiskapuk?

2016.01.08

Iparági hírek

Az új szabályozás elvileg véget vet annak a gyakorlatnak az építőiparban, hogy munkavállalóval alig rendelkező cégek nyerjenek közbeszerzési eljárásokat, miközben a teljesítést alvállalkozókra bízzák. Egy jogi elemzés arra kereste a választ, hogy mindez mennyire működhet a gyakorlatban.

Gyorsabban mehetnek a vonatok Gödöllő és Hatvan között

2017.08.03

Pályázatok

Akár 160 km/órás sebességgel is haladhatnak majd a járatok a 1867-ben felépített Budapest-Hatvan-vasútvonal megújuló szakaszán.

800 millió forintnyi visszaélést védett ki az építőipar

2017.06.18

Iparági hírek

A kivitelezők ennyi indokolatlan bankgarancia lehívását akadályozták meg a TSZSZ segítségével.

Páratlan sebességre pörögtek fel a közbeszerzések

2017.06.09

Gazdaság

Az év első öt hónapjában máris közel akkora az összértékük, mint tavaly egész évben.

Közgép – az utolsó kapcsolja le a villanyt!

2017.04.03

Aktuális

A hazai „kritikus” sajtó vagy nem akar, vagy nem szeret azzal foglalkozni, hogy az utóbbi időszakban a szinte irreálisan olcsó és több esetben a valós képességeket sajátságosan értelmező ajánlataival a Közgép Zrt. meglehetősen gyorsan tönkretette magát. Pedig mára kijelenthető, hogy vélhetően a legjobban maga a Közgép Zrt. vezetősége jönne zavarba, ha a társaság valamelyik „érdekes” ajánlata következtében nyertesnek hirdetné ki a pályáztató. A Közgép Zrt. rövid távú vesszőfutását az M4-es pályázata zárhatja le.

Megjelent a 3-as metró felújításának a közbeszerzése

2017.03.09

Mi épül?

A fővárosi metró észak-pesti szakaszán hat, a déli részén öt állomás újul meg a projektben.

Kiderült, ki építi fel a kispesti sportcentrumot

2017.03.03

Mi épül?

A közel négymilliárdos beruházásban egy főépület és hét futballpálya jön létre az utánpótlásközpontban. A projekt része egy közlekedési csomópont kivitelezése is.

Az ÉVOSZ és a GVH is képviseletet nyert a Közbeszerzések Tanácsában

2017.02.14

Iparági hírek

Mostantól az építési beruházásokra való felhívásoknál és a közbeszerzésekből való kizárás alkalmazásánál is útmutató segíti az ajánlatkérők munkáját.

Ezekkel a tételekkel módosult a közbeszerzési törvény

2016.12.06

Gazdaság

Az építési beruházásoknál változik az értékhatár, amely felett a beszerzést meg kell hirdetni, az alvállalkozói teljesítés aránya a szerződés értékének 65 százalékáig mehet el.

NIF: az ár 50 százalékban számít a közbeszerzési ajánlatok elbírálásánál

2016.08.19

Útépítés

A NIF 200 kilométernyi útépítésre várja jelenleg az ajánlatokat, melyek pontozásánál 20 százalékban a környezetterhelési érték is megjelent.

Így újult meg a közbeszerzések szaktanácsadása

2016.05.24

Gazdaság

Építési beruházásoknál 500 millió felett kötelező a faksz-tanácsadó alkalmazása.

Fenntartható Magyarország: ezek a települések járnak az élen

2016.04.20

Energetika

Ötezer háztartás éves áramigényét váltották ki a fenntarthatósági versenybe benevező önkormányzatok. A Napkorona Bajnoka a Pest megyei Újszilvás, a legzöldebb közbeszerzést a szabolcsi Ajak mutatta fel.

Közel félszáz szerződést vizsgál a Közbeszerzési Hatóság

2016.03.21

Gazdaság

A hatóság az M4 autópálya kivitelezési munkáit látja a legkritikusabbnak, itt már két büntetőeljárás is indult, továbbá két jelentős projektben a közbeszerzési törvény megsértését állapították meg.

Újabb forduló a Ligetben: kiírták a színház közbeszerzését

2016.02.23

Pályázatok

A szecessziós stílusú régi Városligeti Színház születik újjá, továbbá 800 autót befogadó mélygarázs épül a Liget Budapest projekt keretében – mindkettőre kiírták a tervpályázatot.

3-as metró: kiírták a közbeszerzést

2016.02.23

Mi épül?

A 17,3 kilométeres vonal és a 19 metróállomás teljes megújítását kell megtervezni, továbbá a járműtelep és a diszpécserház részleges rekonstrukcióját. A felújítás első ütemnek még idén meg kell kezdődnie, ebben az északi és a déli szakaszon indulnak meg a munkák.