Facebook  Twitter  Instagram  Youtube

Magyar cég építhet több mint száz kilométeres utat Kongó és Zambia határán
bikertony.org

Magyar cég építhet több mint száz kilométeres utat Kongó és Zambia határán

kormany.hu

2016.08.11. 15:53

A két országot összekötő útvonalon hidat is épít a GED Zambia. A 130 milliárd forintot meghaladó értékű beruházás egyszerűsíti a helyi kereskedelmet, és további magyar cégeknek nyithat teret Afrikában.

A magyar érdekeltségű GED Zambia vállalat építheti és üzemeltetheti a Kongói Demokratikus Köztársaságban található Kasomenót és a zambiai Mwendát összekötő utat és hidat. A két település légvonalban mintegy száz kilométerre található egymástól.

Augusztus 5-én a zambiai Lusakában került sor az elnyert út- és hídépítési illetve üzemeltetési tender szerződésének aláírására. A tenderek technikai dokumentációjának elkészítése, továbbá a komplett tervezés és projektvezetés is a GED Zambia feladata lesz. A 473 millió dollár (131,5 milliárd forint) értékű beruházás a külgazdasági kapcsolatok dinamizálására, valamint a tudástranszferre épülő Déli Nyitás politikájába illeszkedik.

A tenderszerződés aláírásához kapcsolódó ünnepélyes eseményen Magyarországot pretoriai nagykövetünk és külgazdasági attasénk, míg a zambiai kormányzatot a pénzügyekért és nemzeti fejlesztésért, valamint az infrastrukturális fejlesztésekért felelős miniszter képviselte.

 

Rövidülnek a kereskedelmi utak Zambiában, a magyar cégek előtt új horizontok nyílnak

A magyar mérnöki szaktudásra és tudástranszferre épülő beruházás megvalósulásáért a koncessziós és építési szerződések magyar tulajdonosa, valamint a Külgazdasági és Külügyminisztérium vezetése hosszú ideje dolgoztak közösen. A szerződés továbbfejleszthető: rövidtávon biztosítja magyar vállalatok alvállalkozói részvételét a kivitelezési munkálatokban, hosszabb távon pedig lehetőséget teremt például a mezőgazdaság és a vízgazdálkodás felfuttatására. Ezekben a magyar vállalatok szintén komoly üzleti sikereket érhetnek el.

A projekt a zambiai kormányzat számára azért kiemelkedő jelentőségű, mert az infrastruktúrát fejlesztő közintézmények és a magánszektor között teremt együttműködést. Ez a kereskedelmi útvonalak akár több száz kilométerrel történő lerövidülését teszi lehetővé.

külföldútépítéshídépítésAfrika